Resumen tirant lo blanc per capítols

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,51 KB

Aquest fragment que comentaré pertany a l’obra Lo Somni de Bernat Metge. Va ser un escriptor humanista del S.XIV-XV que va escriure aquesta obra per defensar-se de les acusacions de la mort de Joan I i poder tornar al seu lloc de treball com a secretari reial a la cort de Martí l’Humà. El destinatari del text era el germà de Joan I, és a dir, en rei Martí l’Humà. --- (El tema principal tractat en aquest fragment és...) NUS. (Aquest text narratiu està escrit en prosa amb diàlegs entre ell i l’anima del rei Joan I) --- En conclusió, gràcies a aquest text la finalitat de l’autor es va complir, ja que Bernat Metge va ser absolt de les acusacions i va passar al servei del rei Martí I L’Humà. 

TIRANT LO BLANC. És la novel·la catalana més important i més coneguda arreu del món pels especialistes. 1) Novel·la total, és cavalleresca, eròtica, d’aventures, històrica... 2) La modernitat, gràcies al Realisme, i que comprèn aspectes com la ironia, l’erotisme o l’ús de diferents llenguatges segons els personatges. Joanot Martorell (1405/11-1465, València), va ser el protagonista de l’obra, un cavaller. Provenia d’una família de gran prestigi econòmic i social que es va anar Arrúïnant. Això li va fer viatjar a Portugal, Anglaterra... Intercanvia amb diversos cavallers, lletres de batalla, sobretot amb Joan de Monpalau, el seu cosí, el qual havia tingut relacions amb una de les seves germanes. Joanot Martorell tenia problemes econòmics no arribaria a veure la novel·la publicada, que devia escriure cap als cinquanta anys i va ser editada el 1490 per Martí Joan de Galba, considerat el coautor de l’obra.

El Tirant pot dividir-se en diferents parts: 
La part anglesa (cap 2-97) Història alliberament d’Anglaterra per Guillem de Varoic, cavaller convertit en ermità. Tirant el coneix a Anglaterra i li ensenya virtuts i característiques de l’ordre de cavalleria. Va ser armat pel rei, després d’uns combats a mort, a més, demana i pren el collaret a la bella Agnés. 
Tirant a Sícilia i Rodes (cap 98-114) Història de traïció de de dos cavallers de Sant Joan de Jerusalem, gràcies a la doble moral d’una dama. Tirant posa fi al setge de Rodes. Escenes amoroses a la cort de Sicília.
 Tirant a l’Imperi grec (cap 115-296) Tirant arriba a Constantinoble. S’enamora de la Carmesina i es declara amb un mirall. Batalla contra les forces del Soldà i el Gran Turc. Tirant intenta entrar al llit de Caremsina. L’Hipòlit s’enamora de l’emperadriu. La viuda Reposada enganya al Tirant, li fa perquè deixi la Carmesina. 
Tirant al nord d’Àfrica (cap 297-407) Tirant i Plaerdemavida naufraguen a Barberia i queden separats. Ell entra al serveis del Cabdillo, alt dignatari. Tirant allibera el rei de Tremicén i la seva filla, s’enamora d’ell. Evangelitza 40.000 moros, es converteix en capità i retroba a Plaer. 
Retorn a l’Imperi grec (cap 408-478) Carmesina perd la virginitat amb el Tirant. El Gran Turc i el Soldà, informats del retorn de Tirant, demanen la Pau. Moren el Tirant, la Carmesina i l’emperador. 
Després de la mort de Tirant (cap 479-487) L’Hipòlit es casa amb l’emperadriu i enterren a la Carmesina i al Tirant a Bretanya.      CURIAL E GÜELFA. És una obra excepcional, però menys coneguda. Va ser escrita al S.XV i d’autor anònim, descoberta al S.XIX. Es caracteritza per el seu Realisme i versemblança malgrat algun episodi. El seu autor era culte i bon coneixedor de la literatura llatina, italiana, castellana i francesa. La novel·la es divideix en 3 llibres i està ambientada en el S.XIII. El primer llibre explica com Curial, és educat a la cort de Montferrat, a Itàlia i com Güelfa, la germana del marquès que és viuda, s’enamora d’ell i li aporta diners per convertir-se en cavaller. Van fugir a Àustria per falsos rumors sobre ell i Güelfa, després a Curial se li ofereix la má de Laquesis, però ell hi renuncia. Elsegon llibrese centra en Curial al torneig de Melun, a França, acompanyat d’una donzella en representació a Güelfa. Va ser triomfador en els combats, però, Laquesis és víctima de maledicència, perdent el favor de Güelfa, la qual jura no perdonar-lo fin que tota la cort li demani mercè en nom d’ell. El TERCER llibre narra el viatge de Curial a Grècia i Terra Santa. De retorn el seu vaixell naufraga a la costa africana i es passa sis anys empresonat a Trípoli, gràcies a dues mores, retorna a Montferrat. Curial se’n va a París, fins que obté nous èxits lluitants contra es turcs. Finalment, la cort demana a Güelfa que el perdomi, tal com ella havia exigit, es reconcilien i acabe casant-se. A l’obra es combinen aventures cavalleresques amb la intriga amorosa. Combinen personatges de ficció amb alguns històrics, l’obra té un aire medieval i més natural que el Tirant lo Blanc.

L’època tardomedieval vivia una greu crisi econòmica i social a Europa occidental, la superació d’aquest període marcar les pautes modernitat posterior. A la Corona d’Aragó, el rei Joan I mor misteriosament, i li succeeix Martí I l’Humà. Amb la posterior mort de Martí comença un període de transició per a declarar successor. El Compromís de Casp va que Ferran era la millor opció. Amb la qual cosa la dinastia castellana dels Trastàmara s’instal·lava a la corona catalanoaragonesa.

Entradas relacionadas: