Restauració borbònica i crisi del 98: de la regència d'Alfons XII a la pèrdua de les colònies

Enviado por Alba y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,32 KB

Restauració (1874-1931)

Retorn d'Alfons XII

El retorn d'Alfons XII, format a l'acadèmia de Sandhurst, va ser possible gràcies a:

  • Antonio Cánovas del Castillo: Polític moderat, clau en la tornada dels Borbons. Creia que la monarquia era la millor opció per a Espanya. Va escriure un manifest (Sandhurst) fent-se passar pel rei i el va enviar als partidaris d'Alfons XII.
  • Arsenio Martínez Campos: Home d'acció, volia la tornada ràpida d'Alfons XII. Va fer un cop d'estat (pronunciament) i el va proclamar rei el desembre del 1874. L'entrada a Madrid va ser el gener del 1875.

Regnat d'Alfons XII

El 1876 es va promulgar una nova constitució moderada amb sobirania compartida entre les Corts i el rei. Fins al 1877, Cánovas va proposar un sistema polític basat en l'alternança de dos partits (conservador i liberal), conegut com a torn de partits, on el rei decidia el guanyador.

Problemes durant el regnat d'Alfons XII

  • Conflictes d'èpoques anteriors: Guerra Carlina (des del 1872) i Guerra de Cuba.

Partits polítics

  • Republicans: Perseguits fins al 1881, quan Sagasta va optar per la tolerància. Grups: Partit Demòcrata Possibilista, Partit Republicà Progressista, Partit Republicà Centralista, Partit Republicà Demòcrata Federal, Partit Republicà Federal Orgànic.
  • Socialistes: El 1879 es funda l'Agrupació Socialista Madrilenya i el PSOE (Pablo Iglesias). El 1888 es crea el primer sindicat, la UGT.
  • Anarquistes: Imposen la "propaganda pel fet". Atemptats: contra Martínez Campos (1893, fallit), bombes al Liceu de Barcelona (1893), assassinat de Cánovas (president del govern).
  • Regionalistes/Nacionalistes: A mitjan segle XIX, es desenvolupen moviments regionalistes a Catalunya, País Basc, Galícia, València i Mallorca. El moviment de reivindicació nacional catalana es defineix políticament a partir de la segona meitat del segle XIX.

Mort d'Alfons XII i regència

Alfons XII mor de tuberculosi, donant lloc a un període de regència.

Crisi del 98

Pèrdua de les colònies d'ultramar (Cuba, Filipines, Puerto Rico). Raons econòmiques: es creia que vendre les terres als EUA era beneficiós. El moviment comença amb el Grito de Baire. Cánovas envia un nou militar, però els EUA, amb McKinley vigilant la zona, s'oposen. El 1896, el Maine s'enfonsa misteriosament.

Catalanisme

Des del Decret de Nova Planta, el català queda relegat. Els primers intents de recuperació es fan en castellà per dues raons:

  • Cultura castellanitzada i ús del castellà a l'escola.
  • Manca d'un model cultural i lingüístic per recuperar el català literari.

La recuperació s'inicia a través de la poesia.

Renaixença

Moviment cultural (1830-1880) lligat al Romanticisme europeu, amb dos objectius:

  • Recerca i coneixement de la cultura catalana.
  • Recuperació del català.

Elements per recuperar el passat: cant coral, excursionisme (fundació d'entitats entre 1870-1890, recuperació del patrimoni artístic i difusió del sentiment nacionalista).

Catalanisme econòmic

La burgesia, amb les fàbriques tèxtils, demana protecció a Madrid contra les importacions angleses. S'apliquen aranzels.

Catalanisme polític

S'inicia durant el Sexenni Democràtic (mitjan segle XIX) amb la "consciència catalana". El moviment polític catalanista es consolida durant la Restauració.

Bases ideològiques d'Almirall

El 1885, la burgesia catalana redacta el Memorial de Greuges, expressant el desacord amb els convenis comercials amb França i el Regne Unit. L'entrega a Alfons XII no té conseqüències per la mort del rei.

El 1886, Almirall publica Lo Catalanisme, defensant un catalanisme laic i interclassista. El 1888 es crea la Lliga de Catalunya (organització conservadora per defensar els interessos de Catalunya). Elaboren un missatge a Maria Cristina d'Habsburg (reina regent) en català, demanant un sistema autonòmic.

El 1897, es lliura el Missatge al Rei dels Hel·lens (Jordi I de Grècia) al consolat grec a Barcelona, felicitant-lo pel suport a la insurrecció contra l'Imperi Otomà.

Entradas relacionadas: