La Responsabilitat Social de l'Empresa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB
Les empreses, en el seu funcionament habitual, adopten decisions que afecten el seu entorn i els distints grups socials que coexisteixen. És obvi que l’empresa moderna, en el seu procés de desenvolupament, s’ha convertit en una font de poder i influència sobre el medi en què desenvolupa la seva activitat. Més enllà del seu caràcter d’institució econòmica, ha esdevingut també una força impulsora del canvi social. Però també és cert que el sistema d’economia de mercat impulsa l’empresa a minimitzar els seus costs de producció per tal de resultar competitiva. Això suposa, en alguns casos, traslladar a la comunitat o a l’entorn una part dels seus costos de producció en comptes d’assumir-los. Són els costos socials: contaminació de l’aigua i de l’aire, modificació de l’equilibri ecològic, esgotament de recursos no renovables, atur, malalties laborals, especulació amb sòl, concentració industrial, etc.
D’aquesta manera, les empreses, en la seva preocupació per cercar una adequada i positiva relació amb el seu entorn, es debaten entre acceptar un major o menor nivell de responsabilitat social a canvi de millorar la seva imatge corporativa. El concepte de responsabilitat social de l’empresa fa referència a que l’empresa ha de considerar, a més dels efectes econòmics (maximitzar beneficis i minimitzar costos) sobre la seva estructura, els efectes socials que generen les seves decisions i actuacions sobre el medi ambient i entorn.
La Responsabilitat Social Corporativa
La Responsabilitat Social Corporativa es pot definir com la integració activa i voluntària per part de les empreses de les preocupacions socials i mediambientals en les operacions comercials i en les relacions amb els seus interlocutors: els treballadors, els accionistes, els inversors, els consumidors amb l’objectiu de millorar la situació competitiva i el valor afegit.
Hem de tenir en compte que, en l’àmbit empresarial, l’aplicació de la RSC afecta de forma positiva els resultats de les empreses. Per tant, s’ha de tenir present en la presa de decisions; i, quan es marquin els objectius, s’hi ha d’incorporar valors com l’ètica, la transparència i la responsabilitat cap a la societat.
Perquè les empreses puguin dur a terme tots aquests objectius en termes de RSC, cal que les parts implicades, sobretot els treballadors, hi col·laborin activament. Han d’estar informats i rebre informació en aquest sentit.
La RSC consisteix en emprar part dels beneficis de l’empresa per millorar la societat i el medi ambient. Per exemple, donar un 1% dels beneficis als pobres.
Al marge de tot, els resultats de l’aplicació de la RSC per part de les empreses s’haurien de poder mesurar. No hi ha estàndards clarament definits però, actualment, hi ha una norma anomenada Norma SA8000 que regula la responsabilitat social de l’empresa, i que serveix com a guia a moltes empreses i està molt relacionada amb els drets dels treballadors.
Criteris de Responsabilitat
- La no-realització de treball infantil ni de treballs forçats.
- L’establiment d’un entorn de treball saludable i segur.
- El respecte a la lliure associació dels treballadors i la negociació col·lectiva.
- La no-discriminació per sexe, raça, religió...
La Nova Cultura del Ciutadà
En els països més desenvolupats, la creixent pressió social ha fet que els governs introdueixin legislacions per tal d’intentar evitar aquests costos socials. Però normalment les lleis no poden cobrir tots els aspectes i la pressió social s’ha dirigit directament sobre les empreses per tal que aquestes dediquin més atenció a les qüestions socials i mediambientals. Alguns autors s’han referit a aquesta consciència social sobre la conducta empresarial com a nova cultura del ciutadà. La nova cultura del ciutadà es pot concretar en tres aspectes fonamentals:
- La demanda d’empreses eficients.
- Un millor coneixement de com l’empresa afecta tant positiva com negativament el seu entorn.
- La demanda de responsabilitat social de l’empresa.