Reptes educatius anuari 2018

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,33 KB

De l'aprendre per ser avaluat a l'avaluar per aprendre / Educació i tecnologia / L'orientació, un repte de país / Transicions a l'educació secundària postobligatòria / El centre com a eix de la millora del sistema educatiu / El paper de les famílies dins la comunitat educativa / Polítiques educatives atenció als centres escolars socialment desafavorits / Xarxes de corresponsabilitat socioeducativa / De la formació inicial a la professió docent / La recerca educativa al servei de les escoles.

Institució educativa:

És la interrelació de diferents agents i elements d'un centre educatiu amb l'objectiu d'oferir una educació de qualitat. Els aspectes organitzatius d'una institució educativa estan estretament vinculats a l'acció curricular i educativa d'aquesta institució.

Components institució educativa:

Objectius: Són els propòsits institucionals que han d'orientar l'activitat i constitueixen la raó de ser de la institució. Recursos: Són els béns dels que disposa una institució per assolir els objectius. Estructura: Són el grup d'elements que, quan són articulats, permeten dur a terme l'acció institucional (equip directiu, equip docent...). Tecnologia: Són el conjunt d'accions i maneres de fer que són característiques d'una institució (l'estructura d'una reunió, els plans de treball...), conjunt de mètodes i instruments que s'empren. Cultura: Són el conjunt de significats, principis, valors i creences compartides que tenen els membres d'una institució, que li donen identitat. Context: Són els factors externs al centre, però que tenen un impacte sobre ell.

Tipologies de centres educatius:

  • Segons el tipus d'educació: Formal/ No Formal/ (informal).
  • Segons la titularitat: pública (autonòmica, local), privada, concertada, cooperativa.
  • Segons la modalitat: presencial/ semipresencial/ en línia.
  • Segons el programa acadèmic o el sector al que es dediqui: centres d'idiomes, especial, música, autoescoles...
  • Segons el col·lectiu destinatari o nivell d'ensenyament: infantil, primària..., adults...
  • Segons la zona geogràfica: urbanes, semiurbanes, rurals...
  • Segons la tecnologia o metodologia.
  • Segons altres variables: lucrativa/ sense afany de lucre; graduada/no graduada; coeducadora/diferenciada; segons ús del temps (diürna, nocturna; amb internat i sense).

Lleis orgàniques:

LODE (1985): Reguladora del Dret a l'educació. LOGSE (1990): Ordenació General del Sistema Educatiu. LOPEG (1995): Participació, Avaluació i el Govern dels centres docents. LOCE (2002): Qualitat d'educació. NO APLICADALOE (2006). LOMCE (2012): Millora de la qualitat educativa.

PEC:

Definició institucional (context, trets, necessitats...). Objectius del centre. Concreció i desenvolupament del currículum, organització pedagògica, estructura organitzativa... Projecte lingüístic de centre. Criteris de planificació i desplegament de les TAC. Avaluació.

Projecte curricular de centre:

Distribució i seqüenciació dels continguts al llarg de les etapes i cicles. Criteris de tractament i organització de continguts. Aspectes metodològics. Organització espai i temps. Materials a utilitzar. Criteris d'avaluació

Projecte lingüístic NOFC:

Entradas relacionadas: