La Renaixença Catalana: Llengua i Cultura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,02 KB

La persistència de la identitat catalana

Començament del segle XIX, després del Decret de Nova Planta, que elimina l’estructura politicoadministrativa de l’antiga Corona d’Aragó, a Catalunya persisteix un clar refús del procés de centralització administrativa i de l’amenaça d’imposar-hi les lleis i la llengua de Castella. A causa d’aquesta política, el català quasi havia desaparegut com a llengua administrativa i de cultura. No tenia persistència en les esferes d’administració estatal, en l’ensenyament ni en la vida oficial eclesiàstica. Bona part de les elits culturals i polítiques del Principat l’havien abandonat en l’ús públic i la comunicació escrita. Malgrat aquest retrocés, el català es mantenia en la comunicació oral entre la majoria de la població, i escrita en les cançons o romanços tradicionals, els llibres de temàtica religiosa o d’entreteniment adreçats al gran públic. Tot i el procés uniformador de l’estat, la societat catalana manté:

  • Llengua pròpia
  • Costums
  • Tradicions i manera de viure (forma específica de l’organització familiar i la feina, de la propietat i el desenvolupament econòmic)

Els catalans se sentien espanyols com a súbdits de la monarquia, però tenien consciència del seu particularisme dins el nou Estat liberal.

La Renaixença literària i cultural

La Renaixença és un moviment cultural sorgit a la dècada de 1830 per reivindicar l’ús públic i literari de la llengua catalana. S’inicia amb la publicació en català de:

  • Oda La pàtria
  • Joaquim Rubió i Ors (Poesies, 1841)

L’impuls que dóna origen a la Renaixença és el redescobriment de la idea de pàtria i l’assimilació d’aquesta amb la llengua materna. Intel·lectuals i erudits van rastrejar les arrels de la literatura, la història, el dret i el folklore catalans.

  • Història: Manuel Milà i Fontanals, Pròsper de Bofarull
  • Juristes que analitzen el dret com a expressió de l’ànima catalana i defensen que els usos i costums del passat reflecteixen la psicologia col·lectiva d’un poble: Estanislau Reynals i Rabassa, Francesc Permanyer i Tuyets, Manuel Duran i Bas.
  • Filòlegs, folkloristes i músics (Destaca Maria Aguiló) apleguen paraules, llegendes, cançons i altres manifestacions culturals com a mostra de la personalitat col·lectiva.

Els Jocs Florals, creats pels impulsors de la Renaixença, van ser una institució cultural que va fer conèixer el moviment entre la gent i que va estimular els poetes a escriure en la seva llengua. Gràcies a aquests, comença la preocupació per crear un model de llengua literària.

La literatura de la Renaixença

Els impulsors de la Renaixença literària utilitzaven una llengua medievalitzant, arcaica i carrinclona, plena de paraules incomprensibles i de formes artificioses. Però uns quants escriptors d’idees polítiques liberals van defensar l’ús del “català que ara es parla”. Aglutinats enfront de Frederic Soler, es reunien a casa d’aquest, on celebraven els Focs Artificials, una paròdia dels Jocs Florals.

Frederic Soler

(pseudònim Serafí Pitarra) comença escrivint teatre caricaturesc i sarcàstic que parodia el drama romàntic i la mitificació de les grans figures de la història catalana (Don Jaume el Conquistador, La botifarra de la llibertat...). Però acaba integrant-se en la Renaixença: participa en els Jocs Florals i escriu drames romàntics.

Josep Anselm Clavé

Polític, poeta, dramaturg i músic. Contribueix a l’arrelament del català entre els obrers fundant societats corals en català.

Abdó Terradas

Polític federalista, dramaturg i novel·lista. Escriu obres com a instrument de propaganda i agitació: El rei Micomicó, una sàtira monàrquica.

Valentí Almirall

Polític i periodista, el primer a formular la doctrina del fet diferencial català a Lo catalanisme. Els Jocs Florals es popularitzen, esdevenen una festa cívica i una plataforma de difusió del català. Gràcies a aquests, destaquen literats preocupats per fixar la llengua:

Jacint Verdaguer

Gran poeta i prosista. Re-creador del català literari a partir de la llengua viva de la Plana de Vic, la seva contrada natal.

Àngel Guimerà

Comença escrivint tragèdies i drames romàntics, planteja diversos problemes socials en les seves millors obres. A finals de segle reneix el gènere novel·lístic gràcies a Narcís Oller. Va ser possible perquè el català ja s’havia incorporat a les publicacions periòdiques: La Renaixensa, Diari Català, revistes Tramuntana, La Campana de Gràcia, L’Esquellà de la Torratxa, instruments de difusió de la llengua en l’espai públic. La Renaixença literària té influència a Mallorca (Tomàs Aguiló, Josep L. Pons i Gallarza) i a València (Teodor Llorente).

Entradas relacionadas: