El Renaixement: Context Històric, Canvis i Figures Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB
El context històric del Renaixement
El Renaixement és un període de la història d'Europa que s'acostuma a situar als segles XV i XVI. Es caracteritza principalment per dos aspectes:
- La recuperació de la cultura grecollatina clàssica.
- L'abandonament progressiu de la mentalitat i la cultura medieval.
Una nova mentalitat i fets històrics clau
Els humanistes renaixentistes es consideraven més refinats i superiors als homes medievals, als quals sovint titllaven de bàrbars i ignorants. El Renaixement va representar un canvi profund en la mentalitat europea, impulsat per diversos fets històrics transcendentals:
- La invenció de la impremta (c. 1448): Va permetre la difusió massiva i a un cost menor de llibres i idees, que fins aleshores es copiaven a mà.
- La caiguda de Constantinoble (actual Istanbul) en mans dels turcs otomans (1453): Aquest fet va marcar la fi definitiva de l'Imperi Romà d'Orient (Bizanci) i va provocar l'èxode d'erudits grecs cap a Itàlia, impulsant els estudis clàssics.
- El descobriment d'Amèrica (1492): Va obrir noves rutes comercials, va ampliar la visió del món dels europeus i va introduir nous productes a Europa.
- La Reforma Protestant i la Contrareforma Catòlica: Van marcar una profunda divisió religiosa a Europa. La Reforma va suposar l'aparició d'esglésies cristianes no catòliques, mentre que la Contrareforma va ser la resposta de l'Església Catòlica des de Roma.
La Reforma Protestant
Les principals esglésies sorgides de la Reforma van ser:
- El Luteranisme, impulsat per Martí Luter.
- El Calvinisme, defensat per Joan Calví.
- L'Anglicanisme, establert a Anglaterra sota figures com Thomas Cranmer.
Diferències teològiques i la Contrareforma
Una diferència clau entre protestants i catòlics rau en la concepció de la salvació: els protestants emfatitzen el treball, l'esforç i la fe com a camí, mentre que els catòlics posen més èmfasi en les obres, el penediment i el perdó diví a través dels sagraments.
L'Església Catòlica va reaccionar a la Reforma amb la Contrareforma, el principal instrument de la qual va ser el Concili de Trento (1545-1563). Aquest concili va reafirmar els dogmes i la disciplina del catolicisme.
Secularització, Ciència i Humanisme
Malgrat les tensions religioses, el Renaixement també va veure un procés de secularització, on l'Església va perdre part del seu poder i influència en la societat, i l'aparició de la ciència moderna. Es produeix un canvi fonamental:
- Es passa del teocentrisme medieval (Déu com a centre de tot) a l'antropocentrisme (l'ésser humà com a mesura de totes les coses).
- L'Humanisme, un moviment intel·lectual clau, va mostrar un gran interès per les humanitats (literatura, filosofia, història) i va recuperar l'estudi dels autors grecs i llatins clàssics, considerats models de saviesa i eloqüència.
Personatges destacats del Renaixement
Alguns dels personatges més influents d'aquesta època van ser:
- Arts: Miquel Àngel, Leonardo da Vinci.
- Ètica i Política: Joan Lluís Vives, Thomas More, Maquiavel.
- Ciència: Copèrnic, Kepler, Galileu.