La relació entre l'art i la gastronomia al llarg de la història

Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

ELS ALIMENTS EN L’ART

Primer nexe entre l’art i la cuina, pintaven en coves amb sang i aliments. Van ser els primers a començar a fer art.

L’antic Egipte, les primeres natures mortes

Ofrenes funeràries en la toma de Amenemhat i la seva muller Hemet.

L’ideal de bellesa de l’art clàssic

L’edat mitjana, el simbolisme religiós. El renaixement. Leonardo da Vinci, propostade menú per obrir un restaurant. Primer restaurant. Després amb Botticelli volien innovar.

Archimboldo

Obres fetes amb aliments. Gabinet de curiositat, taxonòmica y sistemàtica. Un model anatòmic utilitzat per il·lustrar la fenologia.

El Barroc

Volen expressar la fogositat de la vida. Naturalesa morta. La vanitas com coacitat. El realisme, els interessava la vida real, els artistes comencen a fer les primeres exposicions.

Impressionisme

Incorporaren menjar. La gen no ho entenia. Le salón de refusee, creat per Napoleó III. Le dejuneer sur l’herbe de Manet.

Post impressionisme

Fauvisme (la importància dels colors), cubisme (representar la realitat des de diferents punts de vista), surrealisme (el subconscient, consciencia real i surreal), pop art (era consum, Andy Warhol).

La gastronomia i l'art

El menjar i el bodegó han estat presents des del principi dels temps, és part de l’art i de la nostra vida, ens parlen dels costums i tradicions de l’esser humà. Per això, mai deixarà de formar part de la producció d’artistes futurs.

MANIFIESTOS

A partir de l’estètica i l’ètica es crea un moviment artístic. Estètica, ciència de la filosofia que estudia l’origen del sentiment pur i la seva manifestació expressada en art. Ètica, pràctica dels valors (el que és bo i el que és dolent).

ARTISTES I CUINERS

Cuina com a gènere artístic. La cuina com a instrument per fer veure la seva obra. Artistes relacionats amb la gastronomia:

  • Restaurant Spoerri, Daniel Spoerri: va donar que la preparació i el consum d’aliment són dos dels actes definitoris de l’existència humana.
  • Food, Gordon Matta-Clark: estudia arquitectura a Nova York. La seva obra es basa en edificis abandonats amb forats. Va fundar el restaurant Food amb la seva parella. Situat al Soho i era un punt de confluència per músics, poetes, etc.
  • El Internacional, Antonio Miralda: va néixer a Terrassa al 1942. Comença a treballar com fotograma de moda. Escultures de menjar amb la seva primera parella. Obsessionat amb el menjar des del punt de vista cultural, polític, social, etc.
  • Tiravanija: l’art de Tiravanija és gratis. Només necessites l’experiència. De fet, l’essència del seu treball resideix en la comunitat, les seves interrelacions i possibilitats.

I TRANSLATE FOOD CONCEPTS

Ús de la gastronomia com a mitjà de comunicació de conceptes per generar experiències sensorials i creatives. El food design és una disciplina emergent del disseny, en la qual es pot millorar la relació que mantenim amb els aliments, ja sigui individual o col·lectivament, incloent el disseny de productes alimentaris, els materials, les experiències, la tecnologia, l'entorn i els sistemes.

COLORS

Client deprimit, trist, apàtic, no té ganes de fer res. Segons les emocions de cada gamma de colors i tonalitats, el millor color per crear un plat per a aquest comensal seria el verd, el groc o el taronja.

  • Blanc: pau, silenci, puresa, higiene, salut, lluminositat, honestedat, objectivitat, lleugeresa.
  • Groc: al·lèrgia, optimisme, diversió, il·lusió, atenció, acidesa, activa la gana. En excés pot donar sensació d’irritabilitat.
  • Taronja: energia, optimisme, calidesa, seguretat, extraversió, sociabilitat, salut, estimulant.
  • Marro: estabilitat, confiança, conservadorisme, masculinitat, terra, tardor, natural, orgànic.
  • Vermell: passió, amor, vitalitat, revolució, correcció, perill, agressivitat, foc, sang i calor. Fomenta la gana.
  • Pink: joventut, feminitat, amor innocent, innocència, joc, simpatia i dolçor.
  • Violeta: luxe, creativitat, romanticisme, maduresa, melancolia, delicadesa.
  • Blau: confiança, amistat, confort, relax, infinit i espai. En aliments artificial, fred, llunyania. Disminueix la gana.
  • Verd: esperança, èxit, positivitat, encert, seguretat, vitalitat, salut i natural orgànic.
  • Gris: formalitat, neutralitat, estabilitat, equanimitat, discreció, resignació, tristesa i sofisticació.
  • Negre: seriositat, formalitat, objectivitat, poder, sofisticació, dol o mort i foscor.
  • Or: luxe, diners, fama, riquesa, exclusivitat, bellesa, felicitat i maduresa.

Entradas relacionadas: