Regulació i Factors Climàtics Clau en la Viticultura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,02 KB

Regulació i Autoritzacions de Plantació de Vinya

La plantació de vinya a la Unió Europea (UE) està prohibida fins al 2030, amb les següents excepcions:

  • Superfícies inferiors a 1000 m² (0,1 Ha).
  • Autorització per part de la UE.

Tipus d'Autoritzacions

  • Sol·licitar drets d'explotació terrícola.
  • Autorització per replantació.
  • Autorització d'arrencada (un cop s'arrenca, el departament signa; poden passar 2 anys).
  • Autorització per plantar: la plantació s'ha d'inscriure al Registre Vitícola (poden passar 3 anys).
  • Arrencada forçada: expropiació per carreteres, etc.
  • Plantació experimental (varietats no autoritzades): requereix permís previ i control de l'INCAVI.
  • Autorització de replantació anticipada: permet plantar una superfície igual a la plantada, mantenir-la 4 anys produint i després arrencar l'antiga.

Factors Climàtics Determinants en la Vinya

Temperatura i Regions Tèrmiques

S'utilitzen els estudis de Winkler i Amerine per determinar la regió tèrmica. Exemple: Falset, Rt 2/3.

Pluviometria i Necessitats Hídriques

Segons els estudis de Fregoni:

  • Mínim anual: 320 l/m² (320 mm/any).
  • Pluviometria durant el període vegetatiu (Abril-Setembre): 195 l/m².

Gelades: Tipus i Prevenció

La gelada es produeix quan la temperatura de l'aire baixa de 0 °C.

Tipus de Gelades Segons el Color

  • Gelada blanca: Quan la humitat és alta, es forma una capa de gel sobre la superfície.
  • Gelada negra: Quan la humitat és baixa, es gela el contingut de la paret cel·lular, augmentant el volum, perdent elasticitat i provocant el trencament de la cèl·lula.

Tipus de Gelades Segons l'Origen

  • Advecció: Baixa la temperatura per l'entrada d'aire sec i fred provinent de pols o Sibèria.
  • Evaporació: L'aire, per evaporar-se, necessita calor. En evaporar-se, puja i pren calor de l'aire, refredant-lo. Si es refreda per sota dels 0 °C, gela.
  • Irradiació: Tot cos que té temperatura irradia calor. El moment més fred és just abans de la sortida del sol. La capa d'aire que toca el terra és la més freda, i la temperatura augmenta progressivament amb l'altura fins a una capa on l'aire és més calent.

Gelades Segons l'Època de l'Any

  • Tardor: Coincideix amb la caiguda de la fulla.
  • Hivern: Sota -14 °C, es produeix la gelada de gemmes, dificultant la brotació l'any següent. A -16 °C, es gelen els sarments, i a -18 °C, la planta mor.
  • Primavera: Gelada per irradiació. És la més delicada per a la vinya.

Mètodes de Prevenció de Gelades

Mètodes directes:

  • Torxes de parafina: la gelada baixa un grau per cada 100 torxes/Ha.
  • Estufes de querosè i gas: baixa 4 graus per 2/Ha.
  • Reg per aspersió: ha de baixar a -5 °C per gelar.
  • Llaurar: trencar el terreny per deixar de ser continu, creant una cambra d'aire que dificulta la sortida de calor i la gelada.
  • Regar.

Mètodes indirectes:

  • Plantar varietats adequades de brotació tardana i resistents al fred.
  • Adobar amb potassi.
  • Podar tard.

Pedregada i Gestió de Danys

La pedregada és la caiguda de precipitació en forma de gel. Les pedres solen venir de tempestes on l'aire fred fa pujar l'aire calent i humit, creant cumulonimbus (núvols en forma d'enclusa). Hi ha corrents d'aire que pugen amunt, on el vapor d'aigua es condensa. Les gotes petites es gelen en passar per temperatures baixes i cauen, fins que el pes és tan gran que baixen en forma de gel.

Danys que provoca:

  • Trencament del raïm per la força del gel.
  • Trencament de la fulla.
  • Trencament del brot.

Accions Post-Pedregada

  • Si la pedregada és forta (brots trencats per sobre del 80%) abans del juny: repodar sobre fusta nova.
  • Si és per sota del 80%: tractament amb coure o fungicida i cicatritzant.
  • Fins a 21 dies abans de veremar: tractament amb coure o fungicida i cicatritzant.
  • Fins a 1 setmana abans: productes secants sense fungicida, però amb cicatritzant.
  • 1 setmana abans de collir: collir ràpidament.

Mètodes de Control: Mites i Realitats

  • Falsedats: Avions o ones per trencar els núvols. Coets (il·legals) de iodur de plata que exploten a 1500 m i deixen nuclis de iodur de plata a baixa alçada, fent que l'aigua s'ajunti i caigui en forma de pluja.
  • Reals: Malla anti-pedra i espollar molt tard ajuda.

Impacte del Vent en la Vinya

Plantar en direcció al vent trenca els brots. Per evitar-ho, cal formar baix, lligar els sarments i espollar abans de la floració. El vent també pot fer caure el raïm.

Estudis Edàfics i Topogràfics

Característiques del Sòl (Edàfiques)

Els estudis edàfics estan relacionats amb el sòl. La naturalesa geològica del sòl ens dona el caràcter mineral. Es consideren les característiques físiques, químiques i biològiques.

Efecte de l'Altitud en el Cicle de la Vinya

L'altitud fa variar la temperatura: per cada 100 m d'altitud, la temperatura mitjana baixa 0,65 °C.

Efectes en el Cicle Vegetatiu

L'altitud endarrereix la brotació, la floració, el quallat i la maduració:

  • S'endarrereix 1 dia per cada 30 m d'altitud (entre 0 i 1000 m).
  • S'endarrereix 1 dia per cada 20 m d'altitud (entre 1000 i 2000 m).

Efectes en la Qualitat del Raïm

  • El grau probable baixa 0,1 per cada 100 m d'altitud.
  • L'acidesa puja 1 g per cada 100 m d'altitud.
  • A més altitud, millora el color i els aromes.

Entradas relacionadas: