Regulació i Factors Climàtics Clau en la Viticultura
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en
catalán con un tamaño de 6,02 KB
Regulació i Autoritzacions de Plantació de Vinya
La plantació de vinya a la Unió Europea (UE) està prohibida fins al 2030, amb les següents excepcions:
- Superfícies inferiors a 1000 m² (0,1 Ha).
- Autorització per part de la UE.
Tipus d'Autoritzacions
- Sol·licitar drets d'explotació terrícola.
- Autorització per replantació.
- Autorització d'arrencada (un cop s'arrenca, el departament signa; poden passar 2 anys).
- Autorització per plantar: la plantació s'ha d'inscriure al Registre Vitícola (poden passar 3 anys).
- Arrencada forçada: expropiació per carreteres, etc.
- Plantació experimental (varietats no autoritzades): requereix permís previ i control de l'INCAVI.
- Autorització de replantació anticipada: permet plantar una superfície igual a la plantada, mantenir-la 4 anys produint i després arrencar l'antiga.
Factors Climàtics Determinants en la Vinya
Temperatura i Regions Tèrmiques
S'utilitzen els estudis de Winkler i Amerine per determinar la regió tèrmica. Exemple: Falset, Rt 2/3.
Pluviometria i Necessitats Hídriques
Segons els estudis de Fregoni:
- Mínim anual: 320 l/m² (320 mm/any).
- Pluviometria durant el període vegetatiu (Abril-Setembre): 195 l/m².
Gelades: Tipus i Prevenció
La gelada es produeix quan la temperatura de l'aire baixa de 0 °C.
Tipus de Gelades Segons el Color
- Gelada blanca: Quan la humitat és alta, es forma una capa de gel sobre la superfície.
- Gelada negra: Quan la humitat és baixa, es gela el contingut de la paret cel·lular, augmentant el volum, perdent elasticitat i provocant el trencament de la cèl·lula.
Tipus de Gelades Segons l'Origen
- Advecció: Baixa la temperatura per l'entrada d'aire sec i fred provinent de pols o Sibèria.
- Evaporació: L'aire, per evaporar-se, necessita calor. En evaporar-se, puja i pren calor de l'aire, refredant-lo. Si es refreda per sota dels 0 °C, gela.
- Irradiació: Tot cos que té temperatura irradia calor. El moment més fred és just abans de la sortida del sol. La capa d'aire que toca el terra és la més freda, i la temperatura augmenta progressivament amb l'altura fins a una capa on l'aire és més calent.
Gelades Segons l'Època de l'Any
- Tardor: Coincideix amb la caiguda de la fulla.
- Hivern: Sota -14 °C, es produeix la gelada de gemmes, dificultant la brotació l'any següent. A -16 °C, es gelen els sarments, i a -18 °C, la planta mor.
- Primavera: Gelada per irradiació. És la més delicada per a la vinya.
Mètodes de Prevenció de Gelades
Mètodes directes:
- Torxes de parafina: la gelada baixa un grau per cada 100 torxes/Ha.
- Estufes de querosè i gas: baixa 4 graus per 2/Ha.
- Reg per aspersió: ha de baixar a -5 °C per gelar.
- Llaurar: trencar el terreny per deixar de ser continu, creant una cambra d'aire que dificulta la sortida de calor i la gelada.
- Regar.
Mètodes indirectes:
- Plantar varietats adequades de brotació tardana i resistents al fred.
- Adobar amb potassi.
- Podar tard.
Pedregada i Gestió de Danys
La pedregada és la caiguda de precipitació en forma de gel. Les pedres solen venir de tempestes on l'aire fred fa pujar l'aire calent i humit, creant cumulonimbus (núvols en forma d'enclusa). Hi ha corrents d'aire que pugen amunt, on el vapor d'aigua es condensa. Les gotes petites es gelen en passar per temperatures baixes i cauen, fins que el pes és tan gran que baixen en forma de gel.
Danys que provoca:
- Trencament del raïm per la força del gel.
- Trencament de la fulla.
- Trencament del brot.
Accions Post-Pedregada
- Si la pedregada és forta (brots trencats per sobre del 80%) abans del juny: repodar sobre fusta nova.
- Si és per sota del 80%: tractament amb coure o fungicida i cicatritzant.
- Fins a 21 dies abans de veremar: tractament amb coure o fungicida i cicatritzant.
- Fins a 1 setmana abans: productes secants sense fungicida, però amb cicatritzant.
- 1 setmana abans de collir: collir ràpidament.
Mètodes de Control: Mites i Realitats
- Falsedats: Avions o ones per trencar els núvols. Coets (il·legals) de iodur de plata que exploten a 1500 m i deixen nuclis de iodur de plata a baixa alçada, fent que l'aigua s'ajunti i caigui en forma de pluja.
- Reals: Malla anti-pedra i espollar molt tard ajuda.
Impacte del Vent en la Vinya
Plantar en direcció al vent trenca els brots. Per evitar-ho, cal formar baix, lligar els sarments i espollar abans de la floració. El vent també pot fer caure el raïm.
Estudis Edàfics i Topogràfics
Característiques del Sòl (Edàfiques)
Els estudis edàfics estan relacionats amb el sòl. La naturalesa geològica del sòl ens dona el caràcter mineral. Es consideren les característiques físiques, químiques i biològiques.
Efecte de l'Altitud en el Cicle de la Vinya
L'altitud fa variar la temperatura: per cada 100 m d'altitud, la temperatura mitjana baixa 0,65 °C.
Efectes en el Cicle Vegetatiu
L'altitud endarrereix la brotació, la floració, el quallat i la maduració:
- S'endarrereix 1 dia per cada 30 m d'altitud (entre 0 i 1000 m).
- S'endarrereix 1 dia per cada 20 m d'altitud (entre 1000 i 2000 m).
Efectes en la Qualitat del Raïm
- El grau probable baixa 0,1 per cada 100 m d'altitud.
- L'acidesa puja 1 g per cada 100 m d'altitud.
- A més altitud, millora el color i els aromes.