Regnat dels Reis Catòlics: Resum Històric i Polític
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,41 KB
Resum del Regnat dels Reis Catòlics
Introducció: Al llarg del segle XV es van desenvolupar lluites civils provocades pel desig dels monarques de concentrar el seu poder contra la noblesa.
A Castella
A Castella, hi va haver conflictes polítics continus. L'enfrontament militar va esclatar quan Joana va rebre el suport de Portugal i de gran part de la noblesa. El resultat de la guerra va ser favorable a Isabel, que va derrotar Joana la Beltraneja a la batalla de Toro. Pel tractat d’Alcaçoves (1479), que va dividir la terra en dos hemisferis, Portugal va reconèixer els drets d’Isabel, al mateix temps que Joana, abandonada, va ingressar en un convent.
A la Corona d'Aragó
A la Corona d’Aragó es van produir lluites socials que van enfrontar nobles contra pagesos. Dins aquesta situació, es va iniciar un conflicte successori entre Joan II i el seu fill Carles de Viana. La mort de Carles no va impedir la guerra civil, perquè l’oligarquia catalana va crear el Consell del Principat. Finalment, Joan II va posar setge a Barcelona, forçant la seva rendició. Quan Joan va morir el 1479, Ferran va ocupar la corona d’Aragó.
Organització Política de la Monarquia Hispànica
El 1469, el matrimoni dels hereus dels regnes de Castella i Aragó va significar una unió personal dels monarques, és a dir, compartien els mateixos monarques, però cadascun regne mantenia les seves lleis, costums, sistema d’impostos i duanes pròpies de Castella i Aragó. La nova monarquia va imposar la seva autoritat a la noblesa.
Les Corts Castellanes
Les Corts Castellanes, integrades per la noblesa, mai van poder exercir un contrapès a l'autoritat reial.
El Consell Reial
El Consell Reial es va convertir en el principal òrgan consultiu de govern. Els monarques s'ajudaven de secretaris. La nova monarquia va organitzar un exèrcit permanent que va servir per a la política exterior.
Administració a Castella
A Castella, es van ampliar les audiències per atendre l'administració de justícia. L'autoritat reial es va afirmar amb la creació de la Santa Hermandad, que va establir l'ordre als camps. Els corregidors eren delegats del monarca i exercien control sobre les ciutats. Es va establir la Inquisició (1478), que reprimia l’heretgia i vigilava els jueus conversos.
Administració a la Corona Catalanoaragonesa
A la Corona Catalanoaragonesa, van continuar existint diferents corts, una per cada regne, excepte a Mallorca, on existia el General Consell. El funcionament de les corts servia per defensar els seus interessos contra l'autoritat del monarca. La Generalitat, representació permanent de les corts, servia per defensar les reivindicacions i institucions pròpies de Catalunya. Ferran II va introduir dues institucions noves: el càrrec de virrei i el Consell Suprem, que tenia funcions consultives i d’assessorament.
Política Exterior dels Reis Catòlics
Una vegada assegurada la unitat territorial peninsular, els Reis Catòlics van realitzar una intensa Política Matrimonial amb l'intent de controlar França. La política exterior hispànica passava per formalitzar aliances amb Portugal i amb Anglaterra. Joan es va casar amb Margarida d’Àustria; Joana amb Felip de Borgonya; Maria amb Manuel de Portugal i Caterina amb Enric d’Anglaterra.
Enfrontament amb França
L'enfrontament amb França es va produir a Itàlia. França volia fer-se amb Nàpols, però la presència aragonesa a la Mediterrània hi xocava. Ferran va conquerir el regne de Nàpols i Sicília, però els francesos es van fer amb el Milanesat.
El Descobriment d'Amèrica
El descobriment d'Amèrica per Cristòfor Colom va ser l’inici de l’aventura descobridora d'una ruta atlàntica cap a Orient. El 1487, els portuguesos van aconseguir doblar el Cap de Bona Esperança, obrint una via recta al comerç amb les Índies Orientals. Portuguesos i castellans van rebutjar la idea de Colom d'obrir una ruta cap a Orient a través de l’Atlàntic, fins que la reina Isabel va aportar una petita flota i va nomenar almirall a Colom. El 1492 van arribar a les Índies (encara que es va preparar un segon viatge). Aquest fou l’inici de l’ocupació del Nou Món, que es completaria al llarg de la primera meitat del segle XVI. Les diferències amb Portugal es van solucionar amb la mediació papal (1493) i amb el Tractat de Tordesillas (1495).
Fonaments Econòmics del Regnat
Van afavorir el comerç en garantir la seguretat del transport.
Economia a la Corona d'Aragó
La Corona d’Aragó sortia d’una situació econòmica catastròfica. Es van prendre mesures (poblacions, aranzels…) per protegir el comerç, les navegacions i les manufactures.
Economia a Castella
A Castella va resistir millor que la Corona d’Aragó la crisi del segle XV. L’economia castellana descansava en l’exportació de llana, que era una font de riquesa. Els Reis Catòlics protegien la Mesta. Això va afectar l’agricultura, ja que espais considerables es dedicaven a pastures. L’artesania no va tenir un gran desenvolupament, a diferència de la producció de llana orientada a l'exportació.