Reglaments Interns de les Federacions i Clubs Esportius a Catalunya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,27 KB
Reglaments Interns: Federacions i Clubs Esportius
Règim orgànic de les federacions
Òrgans i composició de les federacions:
Òrgan de Govern: Assemblea General
Composició: President/a i els Presidents de les entitats esportives afiliades. Si els estatuts ho estableixen, també en podran formar part els representants dels estaments federatius (tècnics, esportistes, jutges i àrbitres).
Òrgan d’Administració: Junta Directiva
És l’òrgan d’administració de les federacions i té la funció de promoure, dirigir i executar les activitats esportives de la federació i gestionar el seu funcionament d’acord amb l’objectiu social i els acords de l’assemblea general.
Composició: haurà d’estar integrada pel nombre de membres que fixin els estatuts federatius i s’hi ha d’incorporar els delegats o representants territorials. President (que serà el de la Federació), un o més vicepresidents, un secretari, un tresorer i un o més vocals.
Òrgan de representació: Presidència
La persona titular de la presidència d’una federació esportiva catalana n’assumeix la representació legal i executa els acords adoptats per l’assemblea general i, si s’escau, per la junta directiva: presideix i dirigeix les sessions que celebrin una i altra i decideix, en cas d’empat, amb el seu vot de qualitat.
Òrgans col·laboradors
Per al desenvolupament i execució de les funcions tècniques de les federacions esportives catalanes, aquestes poden disposar, entre d’altres, dels òrgans següents:
- Escola de formació.
- Comitè d’àrbitres i/o jutges.
- Comitè de tècnics.
- Comitè esportiu.
Els òrgans col·laboradors, d’acord amb el que disposin els estatuts de la federació esportiva catalana corresponent, els poden presidir un membre de la junta directiva, que aquesta nomeni, o bé un membre dels propis comitès que esculli la junta directiva entre una llista que proposi cada col·lectiu, segons el que estableixin els estatuts.
Òrgans Jurisdiccionals:
- Comitè de Competició
- Comitè d’Apel·lació
La reglamentació d’aquests òrgans està a la Llei de l’Esport Composició, recursos, infraccions ...
Comitè de tècnics:
El comitè de tècnics és un òrgan col·laborador que depèn de la junta directiva de la federació catalana, que agrupa els tècnics de l’esport, professors i altres tècnics o assimilats de la modalitat esportiva o les disciplines pròpies de la federació corresponent, amb les funcions següents:
- Vetllar, sota les directrius i la coordinació de l’escola de formació, per la formació i l’actualització permanent de tots els seus membres.
- Contribuir al foment i la millora tècnica de la modalitat o les disciplines esportives de la federació, per mitjà de la celebració de conferències, seminaris i jornades tècniques, com també la publicació d’estudis i treballs divulgatius.
- Proposar a la junta directiva de la federació qualsevol iniciativa que es consideri adient per a la millora del nivell tècnic per a la pràctica de la modalitat, la disciplina o les especialitats esportives o el seu foment.
- Les que la junta directiva de la federació cregui oportú atorgar-li.
Clubs i altres associacions esportives
2.1.- Clubs esportius
- Clubs esportius federats: són els clubs afiliats a qualsevol federació esportiva catalana que participen en les activitats organitzades per la federació, tant si ho fan amb esportistes professionals com amb aficionats i aficionades.
- Clubs esportius de lleure: són els clubs que tenen com a única finalitat social facilitar la pràctica de l’esport als seus socis i sòcies, sense participar en competicions organitzades per les Federacions.
Definició en el decret
S’entén com a club esportiu, als efectes d’aquest Decret, l’associació privada amb personalitat jurídica i capacitat d’actuar sense cap afany de lucre, formada per persones físiques, els objectius bàsics del qual són el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva.
Classes de clubs
- Atès el seu volum de socis els clubs poden classificar-se en:
- Clubs de règim general.
- Clubs de règim simplificat, regulats a l’article 12. (clubs amb nombre igual o inferior a 100 socis)
- Els clubs o associacions esportius que desenvolupin de manera principal activitats esportives amb persones menors de 18 anys podran fer servir el nom d’escoles d’iniciació esportiva.
Constitució:
L’acord de constitució dels clubs esportius, que inclou els estatuts, s’ha de formalitzar mitjançant acta, atorgada en document públic o privat, subscrita per un nombre mínim de 3 persones físiques que tinguin capacitat d’actuar 2. L’acta fundacional dels clubs esportius ha d’incloure:
- El nom i els cognoms dels promotors del club, i els seus domicilis.
- La voluntat dels promotors de constituir un club esportiu, la finalitat d’aquest, els pactes que hagin establert, si n’hi ha, i la denominació de l’entitat.
- Els estatuts que regeixen el funcionament del club, el contingut mínim del qual s’ha d’ajustar al que preveu l’article 10.
- Lloc i data d’atorgament de l’acta i signatura dels promotors.
- La designació dels integrants dels òrgans provisionals de l’administració.
3. L’acta fundacional ha d’anar acompanyada de l’acreditació de la identitat de les persones físiques.
Règim patrimonial i econòmic:
- Els clubs s’han de sotmetre al règim de pressupostos i patrimoni propis, d’acord amb els principis de les entitats no lucratives.
- Els clubs poden, directa o indirectament, promoure la construcció i/o gestionar l’explotació d’equipaments i instal·lacions esportives de tota mena, sempre que els seus rendiments econòmics reverteixin en les finalitats definides en el seus estatuts.
Estatuts: art. 10 igual que les Federacions
Règim orgànic:
- Assemblea general. És l’òrgan suprem de govern, integrada per tots els socis de ple dret.
- Junta directiva, escollida per l’Assemblea i tots els seus càrrecs ‘s’han de proveir mitjançant sufragi lliure, presencial, igual, directe i secret, entre tots els seus membres.
- President: és el seu representant legal.
2.2.- Associacions esportives escolars
Definició
- Les associacions esportives escolars de centres educatius són un tipus d’associacions esportives on concorren les circumstàncies singulars següents:
- La consideració de soci de ple dret s’adquireix a partir dels 14 anys.
- Els seus objectius bàsics són el foment, l’organització, la coordinació i la pràctica de l’activitat física i esportiva, per mitjà d’un centre educatiu on es potenciï la dimensió educativa de l’esport, fora de l’horari lectiu.
- Les activitats de les associacions esportives escolars tenen en compte els projectes educatius dels centres educatius corresponents.
Constitució
- La constitució de les associacions esportives escolars requereix un acord de creació que es formalitzi en document públic o privat subscrit per un mínim de 5 persones majors de catorze anys que han de ser, 3 d’elles, alumnes del centre educatiu corresponent, i la resta, un membre d’una associació de mares i pares d’alumnes del centre, si està formalment constituïda i un altre membre de l’equip docent del propi centre mitjançant l’acord del consell escolar. En el cas que no estigui formalment constituïda l’associació de mares i pares d’alumnes del centre, l’acta l’haurà de subscriure un pare o mare que representi el col·lectiu de pares i mares en el consell escolar.
- Només es podrà constituir una associació esportiva escolar per centre.