Reformes de vehicles i seguretat vial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,44 KB

Reformes

Una reforma de vehicle és tota modificació, substitució, incorporació o eliminació efectuada en un vehicle després de la seva matriculació.

Per a dur a terme una reforma es necessita el manual de reformes amb el projecte tècnic, el certificat final d’obra, l’informa de conformitat i el certificat del taller.

La legislació que s’aplica a l’hora de realitzar qualsevol tipus de reforma és:

  • El Real Decret 866/2010, 2 de Juliol, que regula la tramitació de reformes de vehicles.
  • Manual de reformes de vehicles, en la seva última versió en vigor (MINCOTUR).

Es consideren reformes de vehicles les modificacions relatives a les funcions següents:

  1. Identificació.
  2. Unitat motriu.
  3. Transmissió.
  4. Eixos.
  5. Suspensió.
  6. Direcció.
  7. Frens.
  8. Carrosseria.
  9. Dispositius d’enllumenat i senyalització.
  10. Unions entre vehicles tractors i els seus remolcs o semiremolcs.
  11. Modificacions de les dades que apareixen en la targeta d’ITV.

Tipus de vehicles i la seva classificació

Per a diferenciar els tipus de vehicles en el nostre país existeix una classificació que està enfocada a diferenciar la funcionalitat, la massa, quines càrregues poden transportar entre altres factors de tots els vehicles.

Categoria M: Vehicles convencionals per transport de persones i el seu equipatge, existeixen algunes variants.

Categoria N: Vehicles dedicats al transport de mercaderies i queden dividits segons la massa i la quantitat de càrrega que pot transportar.

Categoria O: Vehicles amb remolc, capacitats per transportar al mateix temps a persones i mercaderia.

Categoria L: Motos i vehicles de menys de 4 rodes, hi ha moltes subcategories.

Categoria T: Tot tipus de vehicles agrícoles.

Seguretat activa

La funció de la seguretat activa es prevenir qualsevol tipus d’accident.

Sistemes i elements de la seguretat activa:

  • Sistema de frens.
  • Sistema de direcció.
  • Sistema de suspensió.
  • Pneumàtics.
  • Il·luminació.
  • Sistemes de control d’estabilitat.

Sistemes de seguretat activa de les vies:

  • Eliminació de deformacions i forats en les carreteres.
  • Senyalització i il·luminació en condicions.
  • Instal·lació de diferents tipus d’asfalt amb major adherència.
  • Passos per a vianants elevats i ponts de seguretat.
  • Bandes sonores.

Seguretat passiva

La funció de la seguretat passiva és que en cas d’accident les conseqüències siguin el menys greus possible pels habitants del vehicle.

Sistemes i elements de seguretat passiva:

  • Cinturons de seguretat.
  • Airbags.
  • Xassís i carrosseria.
  • Reposacaps.

Sistemes de seguretat passiva de les vies:

  • Desviaments i pistes auxiliars de frenada.
  • Murs i elements especials d’impacte.
  • Dobles guarda rails de seguretat.

Real Decret 866/2010

El Real Decret 866/2010, de 2 de Juliol, és el document elaborat pel Ministeri de Industria, Turisme i Comerç en col·laboració amb els òrgans competents en matèria de ITV de les Comunitats Autònomes. Estableix les descripcions de les reformes tipificades, la seva codificació i la documentació precisa per la seva tramitació.

Aquest Manual estarà disponible per a la seva consulta dels sol·licitants d’un reforma en totes les estacions ITV. El manual serà actualitzat quan es modifiqui la tipificació de les reformes o criteris reglamentaris en matèria de vehicles, tant de caràcter nacional com de la Unió Europea.

Aquest Reial decret s’aplica a tots els vehicles matriculats definitivament i remolcs lleugers (categoria O1) autoritzats a circular. Aquest Reial decret no s’aplica als vehicles abans de la seva matriculació definitiva.

Definicions

Autoritat d’homologació: L’autoritat amb competències en tots els aspectes de l’homologació d’un tipus de vehicle,

Vehicle: Tot vehicle de motor i els seus remolcs, inclosos els vehicles especials.

Manual de Reformes de Vehicles: Document elaborat pel Ministeri d’Indústria, que estableix les descripcions de les reformes tipificades, la seva codificació i la documentació necessària per a la seva tramitació.

Fabricant: La persona o l’organisme responsable davant l’autoritat d’homologació de tots els aspectes del procés d’homologació o d’autorització.

Taller: Entitat degudament inscrita en el registre oficial de tallers de reparació de vehicles corresponent.

Reforma de vehicle: Tota modificació, substitució, actuació, incorporació o supressió efectuada en un vehicle després de la seva matriculació

Servei tècnic: L’entitat designada per l’autoritat d’homologació com a laboratori per portar a terme assajos d’homologació.

Servei tècnic de reformes: L’entitat designada per l’autoritat d’homologació espanyola com a laboratori per portar a terme informes de les reformes tipificades

ITV: Les instal·lacions que tenen per objecte l’execució material de les inspeccions tècniques.

Projecte tècnic: Conjunt de documents, redactat per un tècnic competent, que té per objecte la definició i la valoració de les característiques d’un producte, obra o instal·lació, que es requereixen en funció del seu fi o destí.

Certificació final d’obra: L’acte pel qual en forma de document es dóna la conformitat per part d’un tècnic de les obres i/o instal·lacions realitzades segons projecte.

Certificat del taller: El document que acredita l’execució d’una determinada actuació d’un taller sobre un vehicle determinat.

Homologació de tipus: Procediment mitjançant el qual un Estat membre certifica que un tipus de vehicle, sistema, component o unitat tècnica independent compleix les corresponents disposicions administratives i requisits tècnics pertinents.

Homologació de tipus nacional: Procediment d’homologació de tipus establert per la legislació nacional d’un Estat membre; la validesa d’aquesta homologació queda limitada al territori d’aquest Estat membre.

Homologació de tipus CE: Procediment mitjançant el qual un Estat membre certifica que un tipus de vehicle, sistema, component o unitat tècnica independent compleix les corresponents disposicions administratives i requisits tècnics de les directives 2007/46/CE del Parlament Europeu i del Consell.

Vehicle de base: Tot vehicle que s’utilitza en la fase inicial d’un procés d’homologació de tipus multifàsic.

Vehicle incomplet: Tot vehicle que ha de passar almenys per una fase més per ser completat i complir els requisits tècnics pertinents establerts en la legislació aplicable.

Vehicle completat: El vehicle, producte del procediment d’homologació de tipus multifàsic, que compleixi els requisits tècnics establerts en la legislació aplicable.

Vehicle complet: Tot vehicle que no necessita ser completat per satisfer els requisits tècnics pertinents establerts en la legislació aplicable.

Actes reglamentaris

Els actes reglamentaris aplicables per cada CR; tenint en compte el seu camp d’aplicació i la categoria del vehicle la que es realitza la transformació són els següents:

  • (1) El AR s’aplica en la seva ultima actualització en vigor, a data de tramitació de la reforma.
  • (2) El AR s’aplica en l’actualització en vigor en la data de la primera matriculació del vehicle, si la homologació del mateix exigeix el AR inclòs en la taula.
  • (-) El AR no es aplicable a la categoria del vehicle.
  • (X) No és possible realitzar la reforma al vehicle.

Entradas relacionadas: