Recursos Naturals, Energies Renovables i Moviments de la Terra
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,97 KB
Recursos Naturals i Energies
Recursos: Minerals - Energia (combustibles fòssils): Carbó, petroli, gas. Minerals radioactius -> Energia nuclear. Aigua, sol, nutrients, aliments, refugi -> Energia per a éssers vius -> Residus.
Energies Renovables i No Renovables
Renovables (solar, hidràulica, energia de les marees, geotèrmica): Aquell recurs que es renova a una velocitat tal que la demanda sempre és menor que la seva disponibilitat, o que la seva disponibilitat és tan gran que és impossible esgotar-la. Fonts d'energia renovable.
No renovable: Aquell recurs que es renova a una velocitat menor que la seva demanda.
Tipus d'Energies
Recursos energètics: Energies convencionals, representen les principals fonts energètiques i ocasionen impactes en el medi: combustibles fòssils, minerals radioactius i l'energia fluvial. Energies alternatives, es caracteritzen per baixos o nuls impactes en el medi, així com el seu caràcter renovable, però també per una baixa aplicació pràctica (tenen alts costos i baixa productivitat energètica): Energia solar, energia fotovoltaica, hidroelèctrica, biocombustible.
Recursos hídrics: Agricultura (65%), processos industrials (25%), subministrament humà (10%). L'aigua (H₂O) és un recurs no renovable, però sí reutilitzable.
Sostenibilitat
Sostenibilitat: Satisfer les necessitats del present sense comprometre les generacions futures. Utilitzar els recursos disponibles de manera que no s'excedeixi la capacitat de la Terra de generar-los i produir una quantitat de residus i contaminació que no sobrepassi la capacitat d'assimilació del medi.
El Planeta Terra: Sistemes i Capes
Planeta Terra (PT): Un sistema és un grup d'elements interrelacionats i interdependents que s'interrelacionen entre si per formar un conjunt complex.
Capes del Planeta Terra
- Atmosfera: Capa de gas que envolta el PT, és la capa més externa i menys densa.
- Hidrosfera: Sistema constituït per aigua a sota i sobre la superfície.
- Geosfera
- Biosfera: Sistema format pel conjunt d'éssers vius del PT.
- Pedosfera: És la capa més externa de la terra, composta per sòl.
Fotosíntesi
Fotosíntesi: Conversió de la matèria inorgànica en orgànica gràcies a l'energia que aporta la llum. Aquesta energia es transforma en energia química estable.
Moviments de la Terra
Translació de la Terra al voltant del Sol
És el moviment que fa la Terra al voltant del Sol, que és l'estrella central del sistema solar. La Terra descriu al seu voltant una òrbita el·líptica. La Terra tarda aproximadament 365 dies en donar una volta sencera.
Rotació de la Terra sobre si mateixa
És un moviment que fa la Terra sobre si mateixa a través d'un eix imaginari: l'eix terrestre, que passa pels dos pols. Dura 24 hores.
Les Estacions
- Solstici d'estiu (21 de juny): L'hemisferi nord s'inclina cap al sol, incidència perpendicular dels rajos. Dies més llargs. El sol arriba al tròpic de Càncer.
- Equinocci de tardor (22 de setembre): Els dies tenen igual durada a tot el planeta.
- Solstici d'hivern (22-23 de desembre): L'hemisferi nord s'inclina oposadament al sol, arribant al tròpic de Capricorn.
- Equinocci de primavera (20-21 de març): Els dies tenen la mateixa durada a tot el planeta. El sol arriba a l'Equador.
A l'hivern, els rajos de sol entren amb una certa inclinació a l'atmosfera, cosa que fa que aquesta no retingui els rajos gaire. En canvi, a l'estiu entren de forma perpendicular, i l'atmosfera sí que els reté més. Això passa perquè l'eix de rotació de la Terra està inclinat respecte al pla de l'òrbita.
Incidència Solar i Corrents d'Aire
Incidència: No és sempre la mateixa, ja que al llarg de l'any el sol incideix de forma diferent: perpendicular o obliqua.
Corrents d'aire: Durant el dia, la terra s'escalfa més de pressa que el mar. La massa de terra que hi ha damunt s'escalfa, es dilata i s'estanca a dalt al ser menys densa, i l'aire fred que prové del mar (més dens) baixa (marinada). A mesura que l'aire calent puja, es refreda i es dirigeix cap al lloc que ocupava l'aire fred. A la nit, la terra es refreda més ràpid que el mar i aquest torna en direcció al mar (terrada). Els corrents s'aturen quan la temperatura s'ha igualat. La velocitat depèn de la diferència de temperatura.
Alçada del sol respecte l'horitzó: A l'estiu, més alçada; a l'hivern, menys. Sortida del sol: azimut. A l'estiu surt al sud-est i a l'hivern al nord-est.