Recursos Humans: Gestió, Contractació i Normativa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,9 KB

Funcions del Departament de Recursos Humans

Les funcions del Departament de Recursos Humans són:

1. Organització i Planificació del Personal

Consisteix a planificar les plantilles en funció de l'organització de l'empresa, dissenyar els llocs de treball oportuns, definir funcions i responsabilitats, preveure les necessitats de personal a mitjà i llarg termini, analitzar els sistemes retributius i de promoció interna, etc. Des de fa un temps, algunes empreses basen l'organització i la planificació del treball de les seves plantilles en la gestió per competències: és la manera que tenen algunes empreses de gestionar el seu personal de manera que el lloc de treball l'ocupa una persona amb un ampli ventall de competències, ja siguin tècniques, professionals, socials, etc., en el sentit que es pugui adaptar a totes les situacions de l'entorn de l'empresa.

2. Reclutament i Selecció

2.1 Reclutament

És la captació de candidats que compleixen els requisits d’un lloc de feina.

Fonts de reclutament:

  • Internes: es cerca candidats dins la mateixa empresa. Promoció interna.
  • Externes: es cerquen candidats fora de l’empresa.
    • Serveis públics de col·locació.
    • Empreses de treball temporal.
    • Borses de treball d’entitats educatives.
    • Agències de col·locació.
    • Anuncis, a través de coneguts...
    • Reclutament amb eines digitals: xarxes socials professionals, xarxes socials generalistes, portals d’ocupació, tècniques de reclutament electrònic (Inbound recruiting, employer branding).

2.2 Selecció de Personal

S’elegeix entre tots els candidats reclutats el que millor s’ajusta al lloc de feina.

Proves de selecció:

  • Currículum vitae.
  • Proves de personalitat.
  • Proves de cultura general.
  • Proves psicotècniques.
  • Proves professionals.
  • Entrevistes personals.
  • Dinàmiques de grup.

3. Contractació

El contracte de treball, o contracte laboral, és el document en què l’empresa i els treballadors i treballadores acorden les característiques bàsiques i la naturalesa concreta de la seva relació laboral. És de caràcter individual i les parts el firmen i s’obliguen a complir-lo. Ha d’incloure: contingut de la relació laboral, durada, remuneració salarial, període de prova, temps de treball i forma del contracte. Hi ha una gran varietat de contractes, entre ells: per temps indefinit, per obra o servei determinat, d'interinitat, de relleu, per a la formació i en pràctiques, etc.

4. Plans d’Acolliment

Actuacions per afavorir la integració de les persones seleccionades i informar-les dels objectius i valors de l’empresa i del funcionament de l’activitat empresarial.

5. Formació

Plans per adaptar les competències dels treballadors als canvis experimentats en l’entorn i adequar-les a les característiques del lloc de treball. A més de l'adaptabilitat als canvis que es produeixen en l'entorn, l'empresa ha de facilitar formació per a la tasca específica que s'ha de dur a terme dins l'empresa en funció dels seus objectius i plans. La contínua evolució tecnològica actual obliga que la formació del treballador sigui contínua. L’e-learning és l’aprenentatge a través de portals de formació d’Internet en què els treballadors poden accedir a materials de formació de característiques molt específiques.

6. Administració del Personal

El salari és la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors, en diners o en espècie, per la prestació professional dels seus serveis laborals per compte d’altri. El salari mínim interprofessional (SMI) és l’import mínim que un treballador ha de cobrar mensualment, amb independència de l’activitat laboral. El fixa anualment el Govern, l’any 2024 va ser de 1.134 euros mensuals repartits en 14 pagues. Aquí cal tenir en compte: el SMI, el salari base, els complements salarials (antiguitat, perillositat, nocturnitat, hores extraordinàries...). A més del pagament del salari al treballador, l’empresa ha d’abonar a la Seguretat Social l’import conegut com a cotitzacions socials, que constitueix la contribució que fan les empreses i els treballadors a finançar-la. La nòmina és el rebut justificatiu del pagament del salari. Els fulls de salari estan formats per:

a) Dades de l'empresa i del treballador.

b) Retribucions o meritacions, quantitats que rep el treballador per diferents conceptes (salari base, complements salarials, dietes, indemnitzacions...).

c) Deduccions, aquí destaquen les cotitzacions a la Seguretat Social i la retenció d'IRPF. El total a percebre és la diferència entre el total meritat o salari brut i el total de les deduccions. Aquest resultat forma el salari net o líquid.

7. Plans de Carrera i Promoció

Dissenyar i aplicar plans per al desenvolupament del personal mitjançant programes per adquirir l’experiència necessària per poder progressar en l'estructura empresarial.

8. Prevenció de Riscos Laborals

Estudiar les condicions de treball i els riscos laborals associats per poder aplicar les mesures de prevenció i de protecció que permetin preservar la salut física i mental de les persones que treballen en l’empresa.

9. Avaluació i Control

Permet comparar el rendiment del treballador amb el rendiment exigit pel lloc que ocupa. El departament de recursos humans controla les activitats que es fan, gestiona la motivació del personal i avalua els resultats obtinguts amb la intenció de solucionar els possibles errors. En el control de personal han de tenir-se en compte els aspectes següents: absentisme, hores extres, formació, puntualitat, relacions laborals, etc.

10. Clima i Satisfacció Laboral

Un bon ambient laboral és molt important per a millorar la motivació del treballador i, per tant, la productivitat de l’empresa. És important conèixer el clima de feina, identificar els aspectes millorables i definir mesures correctores.

11. Relacions Laborals i Legislació Laboral

Promoure la comunicació entre l’empresa i els treballadors utilitzant els representants sindicals com a interlocutors. Així, hi ha:

  • Sindicats: associacions de treballadors per defensar els seus interessos socials i econòmics.
  • Delegats de personal: representants dels treballadors per empreses entre 10 i 50 treballadors.
  • Comitè d'empresa: representants dels treballadors per empreses amb més de 50 treballadors.

La relació laboral està regulada per una sèrie de normes, legislació laboral:

  • L’Estatut dels Treballadors: norma fonamental que detalla el conjunt de llibertats, drets i obligacions dels treballadors i les empreses.
  • Llei de Llibertat Sindical: regula la creació de sindicats com a organitzacions que representen els treballadors, defensen els seus interessos.
  • Normes Laborals de la Unió Europea: pretenen harmonitzar la normativa laboral de la Unió Europea, ja que en ser un mercat únic hi ha llibertat de moviment de treballadors, per això la normativa ha de ser semblant.
  • Convenis Col·lectius: és un acord resultat de la negociació col·lectiva, entre representants dels treballadors i dels empresaris on es regularan les condicions laborals d’un determinat sector. Aquestes condicions col·lectives pactades no poden ser pitjor que les que marca l’Estatut dels Treballadors.
  • Contracte de Treball: o contracte laboral, és el document en què l’empresa i els treballadors i treballadores acorden les característiques bàsiques i la naturalesa concreta de la seva relació laboral. És de caràcter individual i les parts el firmen i s'obliguen a complir-lo.

Per saber com funcionen les relacions laborals entre empreses i treballadors i treballadores, cal tenir en compte que, fins i tot amb una normativa laboral que implica drets i obligacions per les dues parts, hi ha la possibilitat de negociar una porció considerable del contingut d’aquestes normes laborals. Per això existeix la negociació col·lectiva, és el procés encaminat a aconseguir un acord entre treballadors i empresa sobre les condicions en què es desenvolupa l’activitat laboral. Aquest acord és el que hem anomenat conveni col·lectiu.

12. Polítiques d’Igualtat i Inclusió

S’ha de garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’accés a l’ocupació, en la formació i en la promoció professional, així com en les condicions de treball. Un dels objectius principals en la lluita contra la desigualtat és aconseguir l’equiparació salarial entre homes i dones.

Entradas relacionadas: