Reacció de Polimerasa PCR i Aspectes de la Reproducció

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,3 KB

Reacció de Polimerasa PCR: Serveix per fer una còpia d'un segment d'interès. En el primer cicle s'obtenen dues molècules (desnaturalització, per separar les cadenes de DNA), (hibridació: es refreda per permetre que els encebadors s'uneixin a la seqüència) i extensió (la DNA-polimerasa afegeix nucleòtids en l'extrem 3' de cada encebador). En el tercer cicle s'obtenen 8 molècules, dues d'elles coincideixen amb la seqüència diana. Malalties humanes: Insulina: encarregada de baixar els nivells de glucosa en sang. Interferó (IFN): proteïna glucosídica d’alt pes molecular que limita els efectes de les infeccions víriques (hepatitis). Factor VIII de la coagulació: per tractar malalts hemofílics. Introducció de gens en cèl·lules humanes: Per fer-ho s’utilitzen retrovirus. S’agafen cèl·lules del moll de l’òs del malalt, amb una punció al maluc; es seleccionen (procés força complex); s’introdueix el gen mitjançant un retrovirus (ex vivo); i es retornen les cèl·lules al flux sanguini.

Vacunes: S'agafa el DNA víric i es recombina amb un plasmidi bacterià, aquest s'introdueix en una cèl·lula que crea proteïnes víriques i aquestes indueixen la producció d'anticossos. Càncer: malaltia que consisteix en la multiplicació accelerada i descontrolada de cèl·lules alterades, formant tumors. El pas de cèl·lula normal a cancerosa, la transformació cancerosa o neoplàstica, ve determinada per factors ambientals, que desencadenen alteracions en el DNA propi. Tenim protooncògens que passen a oncògens. Càncer produït per virus (papiloma) (oncovirus).
Diferències entre sexualitat i reproducció: Reproducció: generació de nous individus. Sexualitat: intercanvi d’informació genètica. Reproducció asexual: únicament per mitosi. Gemmació: el fill sorgeix de gemmes pluricel·lulars formades en el cos del progenitor. Escissió: divisió longitudinal o transversal d’un organisme en dos o més fragments. Fragmentació: generació de nous individus a partir d’un fragment. Esporulació: a partir d’una sola cèl·lula produïda per mitosi (mitòspora), producció de nous individus. Es dóna en fongs. Poliembrionia: en les primeres divisions del zigot, les cèl·lules es separen i donen lloc a individus diferents. Reproducció sexual: Isogàmia: els gàmetes, isogàmetes, són morfològicament iguals. Anisogàmia o heterogàmia: els gàmetes, anisogàmetes o heterogàmetes, tenen igual forma però mides diferents. Aleshores se’n parla de macrogàmetes i microgàmetes. Oogàmia: hi ha un macrogàmeta fix i un microgàmeta mòbil:
  • A animals, el macrogàmeta fix es diu òvul, i el microgàmeta mòbil es diu espermatozoide.
  • A vegetals, el macrogàmeta es diu oosfera.
En animals, els gàmetes es produeixen en uns òrgans anomenats gònades; les masculines, testicles, i les femenines, ovaris. En vegetals, els òrgans productors de gàmetes són els gametangis, els masculins, anteridis, i els femenins, arquegonis. Unions: Somatogàmia: és la unió de dues cèl·lules somàtiques normals. Gametangiogàmia: fusió de gametangis plurinucleats. Els gametangis poden ser iguals. Gametogàmia: formació de nous individus a partir de la fusió de gàmetes: Amfigonia: hi ha una reproducció gamètica amb fecundació i Partenogènesi: es genera un nou individu a partir d’un òvul sense fecundar.
Etapes: Gametogènesi: és la formació dels gàmetes a partir de cèl·lules somàtiques diploides. Es fa mitjançant la meiosi.
  • Oogènesi: és la gametogènesi femenina, la qual té diferents fases:
  • Fase de proliferació o multiplicació: les cèl·lules germinals arriben a la maduresa sexual per mitosi i originen oogonis (2n).
  • Fase de creixement: la mida dels oogonis augmenta per l’acumulació de vitel; s’originen oòcits de primer ordre (2n).
  • Fase de maduració: l’oòcit de primer ordre, per meiosi, forma l’oòcit de segon ordre (n) i el primer corpuscle polar; és la primera divisió meiòtica. Amb la segona divisió meiòtica forma l’ovòtida (n) i el segon corpuscle polar.
  • Espermatogènesi: és la gametogènesi masculina, la qual té diferents fases:
  • Fase de proliferació o multiplicació: les cèl·lules sexuals dels tubs seminífers dels testicles es multipliquen per mitosi i produeixen espermatogonis.
  • Fase de creixement: augmenta la mida dels espermatogonis i es transformen en espermatòcits de primer ordre (2n).
  • Fase de maduració: les cèl·lules anteriors, per meiosi, donen dos espermatòcits de segon ordre (n) en la primera divisió meiòtica, i en la segona quatre espermàtides.
  • Fase d’espermiogènesi: les espermàtides es transformen en espermatozoides. El nucli es desplaça a un dels pols per formar el cap; els centríols s’allunyen, el distal origina el filament axial i el proximal forma la placa basal, i plegats formaran el flagel; l’aparell de Golgi forma l’acrosoma que té enzims hidrolítics per dissoldre les cobertes protectores de l’òvul; els mitocondris es situen entre el nucli i el filament axial per constituir la peça intermèdia de l’espermatozoide.

Entradas relacionadas: