Ramon Llull: Vida, Obra i Llegat en la Literatura Catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB

La Vida de Ramon Llull: Un Canvi Radical

Ramon Llull és la primera gran personalitat intel·lectual i literària de la nostra història cultural. Nascut a la ciutat de Mallorca, i fill d'un barceloní, tingué una vida cortesana durant la infantesa i la joventut. Es va casar amb Blanca Picany, amb qui tingué dos fills.

Però, segons que relata el text més o menys autobiogràfic Vida coetània, a l'edat de trenta anys, mentre componia una cançó trobadoresca, tingué una aparició divina que es repetiria fins a cinc vegades els dies següents. Aquest fet marcaria la seva conversió i el canvi radical de vida.

Vengué les possessions, abandonà la família i dedicà la vida a tirar endavant el projecte que, segons «Déu li havia encomanat», i d'alguna manera, la seva biografia confirma: en primer lloc, una labor missional; en segon lloc, la creació d'un pla de composició de llibres; i finalment, la creació d'escoles de llengües.

L'Obra de Ramon Llull: Diversitat i Profunditat

L'obra de Ramon Llull abasta multitud de formes, estils, temes i continguts, però tot ho fa girar al voltant de la religió.

Així, la seva producció comprèn els blocs següents:

  • Obra Mística: Llibre d'Amic e Amat

    L'exemple més important és el Llibre d'Amic e Amat, inclòs en Blanquerna, que conté el diàleg entre l'home i Déu al llarg de 366 versicles per a ser llegits un cada dia.

  • Obra Filosòfica i Doctrinal

    Podem destacar l'Arbre de Ciència, el Llibre de l'Orde de Cavalleria (un tractat d'educació per a cavallers) i tres llibres de proverbis: Desenyament, Llibre de Ramon i Llibre dels Mil Proverbis.

  • Obra en Vers: Lo Desconhort

    Lo Desconhort és un poema en 828 versos alexandrins en el qual parla de la seva lluita interior i de la pena de no haver convençut el papa per a tirar endavant els grans projectes que tenia.

La Prosa Narrativa de Ramon Llull

Dins de l'obra narrativa de Llull, cal destacar dos llibres:

  • Llibre d'Evast e Aloma e Blanquerna son fill
  • Fèlix o Llibre de Meravelles

En Blanquerna, Llull mostra que l'estat més desitjable per a les persones és el d'ermità.

En el Llibre de Meravelles, Fèlix, el protagonista, fa un camí cap a la perfecció personal i espiritual. Llull inclou el Llibre de les Bèsties, potser la narració més difosa i coneguda.

Ramon Llull i la Creació de la Prosa Catalana

Llull va fer de la literatura un instrument per a convèncer i propagar la seva convicció religiosa. I així, les seves narracions són el vehicle i el complement de les seves facetes de predicador, filòsof, missioner i, sobretot, pedagog. Es diu que és el creador de la prosa literària catalana, perquè quan Llull començà a redactar la seva obra, la nostra llengua encara no disposava dels recursos lingüístics propis per a expressar la complexitat dels seus pensaments.

La finalitat dels escrits de Llull era convèncer la societat, especialment les capes més instruïdes i amb més capacitat d'influir sobre la resta.

La Cancelleria Reial i l'Evolució del Català

Al segle XIII, en plena expansió de la Corona, es creà la Cancelleria Reial amb la finalitat de posar ordre administratiu. Es tractava d'una institució de la cort encarregada d'elaborar i arxivar la documentació oficial de la Corona.

En un principi, usaven el llatí, que tenien com a llengua culta. Tanmateix, la gran diferència que hi havia entre aquell llatí escrit i la llengua oral va fer necessari que aquests documents passessin a ser redactats també en romanç aragonès i català, però conservant l'estil dels textos llatins. La prosa cancelleresca permeté que la nostra llengua adquirís una perfecció i un equilibri clàssic. Aquesta maduresa fou possible, en primer lloc, gràcies a la influència d'escriptors tan rellevants com Ramon Llull i, també, gràcies al contacte ric amb el llatí humanista que entrava a la Cancelleria des de les seves oficines italianes de la Corona. El fet és que s'arribà a crear una prosa literària culta.

Entradas relacionadas: