Racionalisme de Descartes: Mètode i Raó

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,78 KB

Racionalisme de Descartes: El Mètode

El racionalisme cartesià és l'actitud humana que dóna a la raó un relleu principal pel que fa al fonament del coneixement i l'activitat humana. Descartes diu que el coneixement humà pot construir-se a partir d'idees i principis innats que l'enteniment humà posseeix per ell mateix, amb independència de l'experiència sensible. Descartes està convençut que existeix la veritat i que la raó humana és capaç d'atènyer-la sense necessitat de recórrer a instàncies diferents d'ella mateixa.

La Raó Cartesiana

La raó cartesiana és una raó autònoma, independent de l'experiència sensible, de l'autoritat o de la fe religiosa. "El bon sentit o raó és la cosa més ben repartida del món...".

Les Regles o Preceptes del Mètode

Les regles del mètode cartesià són les següents:

1. La Regla de l'Evidència

"El primer era no admetre mai res com a veritable que no sabés de manera evident que ho era, és a dir, evitar curosament la precipitació i la prevenció, i no comprendre en els meus judicis sinó allò que es presentés al meu esperit tan clarament i tan distintament que no tingués ocasió de posar-ho en dubte". Aquesta regla exigeix considerar provisionalment fals tot aquell coneixement sobre el qual sigui possible introduir el més petit dubte.

2. La Regla de l'Anàlisi o Resolució

"El segon, dividir cadascuna de les dificultats que examinés en tantes parts com fos possible i que es requerissin per tal de resoldre-les millor". Cal dividir o descompondre les idees complexes o problemes en els seus components per tal de poder-los solucionar. Aquest és un procediment que va del desconegut al conegut, de les idees complexes als principis simples dels quals aquelles depenen.

3. La Regla de la Síntesi

"El tercer, conduir amb ordre els meus pensaments, començant pels objectes més simples i fàcils de conèixer, per tal d'enlairar-me a poc a poc, com gradualment, fins al coneixement dels més compostos, i fins i tot suposant ordre entre aquells que no es precedeixen els uns als altres de manera natural". S'han d'organitzar tots els pensaments començant pels més senzills i fàcils de conèixer que ha donat l'anàlisi i reestructurar tot l'edifici del coneixement des dels simples fins al complex, seguint un procés ordenat. Heus aquí el nucli de la proposta cartesiana: anar amb ordre a la recerca de la veritat.

4. La Regla de l'Enumeració

"I finalment, confeccionar enumeracions tan completes i revisions tan generals de tot, que estigués segur de no ometre res". És necessari revisar contínuament els passos donats en la investigació per tal d'assegurar-nos que tots i cadascun d'ells estan totalment justificats.

Entradas relacionadas: