Química Experimental: Reaccións, Cálculos e Principios Fundamentais

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en español con un tamaño de 11,04 KB

Respostas da Pregunta 2

2.1 Identificación de Compostos Orgánicos

Por exemplo:

  • Ácido carboxílico: CH3CH2CH2COOH (ácido butanoico)
  • Éster: CH3COOCH2CH3 (etanoato de etilo)

A resposta sería válida con calquera dos outros ácidos ou ésteres posibles que se poidan formular.

2.2 Reacción de Hidrólise de Ésteres

No caso do exemplo proposto no apartado 2.1:

CH3COOCH2CH3 + H2O → CH3COOH + CH3CH2OH.

Ácido etanoico. Etanol.

A resposta sería válida con calquera dos outros dous ésteres posibles que se poidan formular.

2.4 Determinación da Acidez por Volumetría Ácido-Base

Para calcular a acidez dun composto, empregaremos a volumetría ácido-base. Necesitariamos un Erlenmeyer no que engadiriamos con probeta un volume determinado de ácido (aceite) do que queremos calcular a súa concentración. Como sabemos que o aceite é parcialmente soluble en auga, podemos empregar auga como disolvente se apreciamos que o ácido está totalmente disolto. En caso contrario, pódense facer dilucións ata conseguir a completa disolución. Outra posibilidade sería empregar outro disolvente ou mestura na que o ácido sexa soluble. A continuación, engadimos unhas pingas dun indicador que nos permita visualizar o punto final, ao que se chega cando o contido do Erlenmeyer vira de cor. Necesitariamos unha base de concentración coñecida que engadiriamos nunha bureta, a cal fixariamos a un soporte con axuda dunha pinza e unha noz. Deixamos caer gota a gota o contido da bureta no Erlenmeyer ata asegurarnos de que o cambio de cor é permanente. Anotamos o volume da base consumido e realizamos os cálculos correspondentes para determinar a concentración do ácido. Como coñecemos a cantidade de aceite empregada, xa poderemos calcular a súa acidez.

Respostas da Pregunta 3

3.1 Reacción de Precipitación

A reacción de precipitación que se leva a cabo é:

NaCl(ac) + AgNO3(s) → AgCl(s)↓ + NaNO3(ac)

3.2 Cálculo da Salinidade Total

Tendo en conta a estequiometría da reacción que se leva a cabo entre o NaCl presente na auga e o AgNO3, podemos calcular a cantidade de ións Cl- que reaccionarían cos 18 mL de AgNO3 que se empregan na análise:

18 mL AgNO3 · (1 L / 1000 mL) · (1,5 mol AgNO3 / 1 L) · (1 mol Cl- / 1 mol AgNO3) = 0,027 mol Cl-

[Cl-] = 0,027 mol Cl- / 0,05 L = 0,54 mol Cl-/L

A concentración de cloruro será a mesma que a de cloruro de sodio, polo que pasando a g/L:

Salinidade total = 0,54 mol NaCl/L · 58,4 g NaCl/mol = 31,5 g/L

Tendo en conta que a salinidade total da auga mariña se atopa entre 30-35 g/L, o valor da salinidade está dentro do intervalo de referencia, o que a fai adecuada para os peixiños.

3.3 Separación de Precipitado por Filtración

Para separar o precipitado formado de AgCl, prepárase unha montaxe para a filtración por gravidade: en primeiro lugar, colócase o funil cónico, suxeitado ao soporte por medio dun aro e, debaixo do funil, un matraz Erlenmeyer. A continuación, recórtase o papel de filtro en forma cónica e colócase no funil, humedecéndoo cunha pouca auga para que quede adherido. Vértese a mestura que contén o precipitado a separar sobre o funil, quedando dito precipitado sobre o papel de filtro. Unha vez depositado todo o precipitado sobre o papel de filtro, retírase o papel de filtro e déixase secar o tempo necesario. Tamén se daría por correcta a separación por filtración ao baleiro.

Respostas da Pregunta 4

4.1 Reacción de Desprendemento de CO2

Na reacción despréndese dióxido de carbono (CO2), especie gasosa que é a causa das burbullas (escuma) que se xeran.

4.2 Cálculo da Cantidade de NaHCO3 Necesaria

A cantidade de NaHCO3 que se necesita para reaccionar con 35 mL de vinagre, sería:

35 mL vinagre · (1 g / 1 mL) · (8 g CH3COOH / 100 g vinagre) · (1 mol CH3COOH / 60 g CH3COOH) · (1 mol NaHCO3 / 1 mol CH3COOH) · (84 g NaHCO3 / 1 mol NaHCO3) = 3,9 g NaHCO3

4.3 Composición da Mestura Final e Conservación da Masa

A mestura final estaría formada por CO2, auga e hidroxenocarbonato de sodio, pero debemos ter en conta que o CO2 é un gas que se libera á atmosfera:

35 mL vinagre · (1 g / 1 mL) · (8 g CH3COOH / 100 g vinagre) · (1 mol CH3COOH / 60 g CH3COOH) · (1 mol CO2 / 1 mol CH3COOH) · (44 g CO2 / 1 mol CO2) = 2,1 g CO2

Aplicando a lei de conservación da masa e tendo en conta a cantidade de CO2 gasoso obtido:

35 g vinagre + 3,9 g NaHCO3 – 2,1 g CO2 = 36,8 g de mestura

4.4 Determinación da Entalpía de Reacción

Material e Reactivos:

  • Calorímetro con termómetro e variña axitadora
  • Probeta
  • Vidro de reloxo
  • Espátula
  • Balanza
  • Vinagre
  • Hidroxenocarbonato de sodio (NaHCO3)

Procedemento:

  1. Nun calorímetro introdúcense 35 mL de vinagre, medidos coa probeta, e anótase a súa temperatura inicial (T0).
  2. A continuación, pésanse na balanza os 3,9 g de hidroxenocarbonato de sodio, empregando un vidro de reloxo e unha espátula.
  3. Engádense ao calorímetro, péchase e axítase.
  4. Anótase a temperatura máxima acadada (Tf).

Desprezando a capacidade calorífica do calorímetro, a entalpía de reacción calcúlase como:

ΔHreacción = (mmestura) · Cauga · (Tf - T0)

Para expresar o resultado en kJ/mol, divídese o resultado obtido entre o número de moles de ácido acético.

Respostas da Pregunta 5

5.1 Principio de Le Chatelier

Segundo o principio de Le Chatelier, sabemos que cando nun sistema en equilibrio se produce unha modificación das variables que o determinan (concentración, presión, temperatura), o sistema se despraza no sentido de contrarrestar ese cambio.

5.1.1 Efecto da Temperatura na Reacción de Haber-Bosch

O valor negativo da entalpía (ΔH < 0) indica que o proceso directo (→) é exotérmico. Polo tanto, se elevamos a temperatura, o sistema desprazarase no sentido de consumir calor, neste caso cara á esquerda, producindo menos amoníaco.

5.1.2 Efecto da Concentración de Reactivos

Se elevamos a concentración dun reactivo, como o nitróxeno, o sistema desprazarase no sentido de consumir dito reactivo, neste caso cara á dereita, producindo máis amoníaco.

5.2 Cálculo da Constante de Equilibrio (Kc)

Podemos escribir a seguinte táboa para o equilibrio de disociación:

N2(g)+ 3H2(g)⇌ 2NH3(g)
Moles iniciais (n0)250
Moles que reaccionan (nreaccionan)-x-3x+2x
Moles en equilibrio (neq)2-x5-3x2x

Tendo en conta que no equilibrio hai 3 moles de amoníaco, o valor de "x" calcúlase facilmente:

2x = 3 → x = 1,5 mol. Coñecido o valor de x, podemos calcular as concentracións de todas as especies no equilibrio:

  • [N2]eq = n/V = (2 - 1,5) mol / 10 L = 0,05 mol·L-1
  • [H2]eq = n/V = (5 - 3·1,5) mol / 10 L = 0,05 mol·L-1
  • [NH3]eq = n/V = (3) mol / 10 L = 0,3 mol·L-1
Kc = [NH3]2 / ([N2] · [H2]3) = (0,3)2 / (0,05 · (0,05)3) = 1,44 · 104

5.3 Orde de Reacción e Unidades da Constante de Velocidade

A orde respecto a NO é 2, e respecto a H2 é 1. A orde total da reacción é a suma das ordes con respecto a cada reactivo: 2 + 1 = 3.

As unidades da constante de velocidade son:

K = V / ([NO]2 · [H2]) = (mol·L-1·s-1) / ((mol·L-1)2 · (mol·L-1)) = L2·mol-2·s-1

5.4 Comportamento Ácido-Base do Amoníaco e Valoración

5.4.1 Teoría de Brönsted-Lowry e o Amoníaco

Segundo a teoría de Brönsted-Lowry, un ácido é unha especie capaz de ceder H+ e unha base é unha especie capaz de captar H+. O NH3 comportarase como unha base en medio acuoso, xa que acepta un protón da auga.

NH3 + H2O ⇌ NH4+ + OH-
Base1   Ácido2   Ácido conxugado1   Base conxugada2

5.4.2 Procedemento de Valoración de Bases

Para determinar a concentración de bases en disolución, un procedemento adecuado é unha valoración. Necesitaranse os seguintes materiais:

  • Pipeta/Probeta
  • Matraz Erlenmeyer
  • Indicador ácido-base
  • Bureta
  • Pinza e soporte
  • Disolución de amoníaco (concentración descoñecida)
  • Disolución de ácido (concentración coñecida, por exemplo, ácido clorhídrico)

Os pasos a seguir son:

  1. Tómase unha cantidade da disolución de amoníaco coa axuda dunha pipeta/probeta e introdúcese nun matraz Erlenmeyer.
  2. Engádense unhas pingas dun indicador ácido-base adecuado.
  3. Énchese unha bureta (suxeita cunha pinza nun soporte) cunha disolución de concentración coñecida dun ácido, por exemplo, clorhídrico.
  4. Comeza a valoración deixando caer pouco a pouco o ácido sobre a base mentres se axita o matraz coa man.
  5. O punto final neste caso detectarase pola viraxe da cor do indicador.
  6. Anótase a cantidade de disolución do ácido empregada e calcúlase a concentración da base tendo en conta a estequiometría da reacción.

Entradas relacionadas: