Quim Monzó: Narrativa, Societat i Recursos Literaris
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB
Quim Monzó: Reflex de la Societat Contemporània
Quim Monzó (Barcelona, 1952) és un autor destacat en la literatura catalana contemporània. Ha publicat nombroses novel·les, contes i reculls d'articles. També ha traduït obres d'autors com Truman Capote, J.D. Salinger, i Arthur Miller. Les seves obres han estat traduïdes a més de vint llengües i ha guanyat diversos premis literaris, com el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya i el Premi Ciutat de Barcelona. Les seves freqüents col·laboracions en mitjans de comunicació com TV3, Catalunya Ràdio i RAC1 l'han fet molt popular.
La Narrativa de Monzó i la Societat
Les narracions curtes de Monzó reflecteixen la societat actual destacant-ne els aspectes més ridículs de la vida quotidiana des d'una perspectiva crítica i gens innocent, com es pot veure a Uf, va dir ell. En el llibre de contes L'illa de Maians, indueix el lector a reflexionar sobre la societat consumista, la manca de valors i les obsessions quotidianes, utilitzant un humor agre i, a vegades, fins i tot cruel.
Recursos Literaris de Quim Monzó
Monzó és un escriptor que barreja dos registres:
- Un de realista i líric.
- Un altre de fantàstic i grotesc.
Té una clara voluntat de renovació formal i temàtica. Sap jugar de manera virtuosa amb les paraules, utilitzant la ironia i, en ocasions, el sarcasme, per crear un efecte impactant en el lector.
Tendències de la Poesia Catalana (Postguerra-1970)
Durant la postguerra, la poesia catalana va reflectir les essències nacionals. L'exili va ser la vessant més important, dinàmica i creativa de la literatura catalana en aquesta primera etapa.
L'Exili i el Postsimbolisme
A l'exili americà es van publicar dos llibres de poemes clau:
- Nabí (1941), de Josep Carner.
- Elegies de Bierville (1943), de Carles Riba.
Ambdós perpetuen el codi postsimbolista heretat del Noucentisme. Paral·lelament, J.V. Foix reivindica la ruptura formal i lingüística, així com l'experimentalisme de les avantguardes.
El Realisme Històric (Anys 60)
Als anys 60, la censura franquista va impulsar una literatura més realista i de compromís polític, enfrontant-se a l'estètica simbolista. Aquest moviment es coneix com a realisme històric o social. Els seus màxims representants són:
- Pere Quart amb Vacances pagades (1960).
- Salvador Espriu amb La Pell de Brau (1960).
- Miquel Martí i Pol amb La fàbrica (1972).
- Al País Valencià, autors com Lluís Alpera o Vicent Andrés Estellés, Llibre de meravelles (1971).
La Generació dels Setanta
A principis dels 70, diversos fets van marcar un canvi en la poesia. Els autors de la "generació dels setanta" (Francesc Parcerisas, Narcís Comadira, Maria Mercè Marçal, Miquel Desclot, Josep Piera, Salvador Jàfer, Joan Navarro o Marc Granell) van canviar l'accent del social a l'individual. Influïts pel simbolisme i el surrealisme, van tensar al màxim les possibilitats expressives de la llengua per expressar el seu desassossec vital.