Qualitats Primàries i Secundàries en Locke: Empirisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

Introducció: La Percepció de les Qualitats

De la flama diem que és calenta i lleugera; de la neu, blanca i freda, i del sucre, que és blanc i dolç, a causa de les idees que produeixen en nosaltres.

Argument sobre les Qualitats Secundàries

El text dóna un argument per justificar l'afirmació del començament: no hi ha res en els objectes que s'assembli a les idees produïdes en nosaltres per les qualitats secundàries. Aquest argument consisteix a observar, p. ex., que sense que hi hagi cap canvi en un objecte, aquest pot produir calor o dolor. Si el dolor no està en l'objecte, la calor o el color tampoc. Qualitats com ara la forma, el moviment i el nombre de les parts d’un objecte sí que es troben realment en els objectes.

Definicions Clau: Qualitats i Conceptes

  • Qualitats secundàries: la capacitat dels objectes de produir determinades idees simples de sensació en nosaltres (de color, olor, so, sabor, etc.).
  • Imatge especular: quelcom que s'assembla molt a una altra cosa, tal com la imatge d’un objecte en un mirall s'assembla a l’objecte.

Tipus de Qualitats segons Locke

Idea: Contingut mental; el que tenim a la ment.

Qualitat: Poder que tenen els objectes de produir idees a la ment dels individus.

  • Primàries: Són aquelles que no es poden separar dels cossos, per tant, són objectives i constants. Per exemple: l'extensió, la figura, el moviment, la solidesa...
  • Secundàries: Són qualitats subjectives que depenen del subjecte que les està percebent. Per exemple: gust, oïda, vista, tacte...
  • Terciàries: Aquelles qualitats que tenen el poder de produir canvis en altres objectes de manera que nosaltres podem percebre els efectes d’aquests canvis. Per exemple: el foc, a través de la qualitat que té de cremar, pot generar canvis en els objectes. Però si jo deixo de tirar coses al foc, aquest ja no presenta la qualitat de cremar.

Comparació: Empirisme vs. Racionalisme

Empirisme vs. Racionalisme:

  • Font de coneixement: Sentits (empirisme) o raó (racionalisme).
  • Idees innates: Rebutjades (empirisme) vs. Acceptades (racionalisme).
  • Model de coneixement: Ciència empírica i experimental (empirisme) vs. Matemàtiques (racionalisme).
  • Mètode: Inductiu (empirisme) vs. Deductiu (axiomàtic deductiu) (racionalisme).

Distinció de Locke: Intuïció, demostració i coneixement sensitiu. Aquest últim té un grau de certesa inferior.

Descartes: Unitat metodològica, mateix grau de certesa en tots els coneixements assolits racionalment.

Límits del coneixement (Locke): Rebuig de la metafísica essencial, tot i que admet cert coneixement de les substàncies (però no el coneixement de la seva essència).

Límits del coneixement (Descartes): Confiança plena en la raó. Es poden conèixer les realitats autèntiques (substàncies) i les seves essències, i a partir d'aquest coneixement, es podran resoldre totes les qüestions. Considera la metafísica com a saber fonamental.

Entradas relacionadas: