Publicació de Normes Jurídiques i Relacions de l'Empresa amb el Dret
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,66 KB
Publicació de Normes Jurídiques
Butlletins Oficials
Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)
- Diari oficial de l'estat espanyol.
- Conté lleis, disposicions, actuacions i anuncis oficials, la publicació dels quals és obligatòria.
- Les lleis i les disposicions aprovades no entren en vigor fins que figuren a les seves pàgines.
- Estructura del BOE:
- Secció 1: Disposicions generals
- Secció 2: Autoritats i personal
- Secció 3: Altres disposicions
- Secció 4: Administració de justícia
- Secció 5: Anuncis
Butlletins Oficials de les Comunitats Autònomes
- Tenen la mateixa finalitat que el BOE.
- En general, mantenen l'estructura del BOE.
- Publiquen les actuacions següents:
- Disposicions de l'estat
- Lleis aprovades per l'assemblea legislativa de cada comunitat
- Normes amb valor de llei, decrets, ordres
- Resolució, convenis, instruccions...
Butlletins Oficials de les Províncies
- És el diari oficial de la diputació provincial.
- Publica les disposicions de caràcter general, ordenances, actuacions, edictes, acords, etc., de les administracions públiques i de l'administració de justícia d'àmbit provincial.
Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE)
- Butlletí oficial en el qual es publica la legislació comunitària i altres informacions i comunicacions.
- Apareix cada dia laborable en totes les llengües oficials de la Unió Europea.
- Es compon de dues sèries connexes:
- L: Legislació
- C: Comunicacions i informació
- Suplement S: Contractes públics.
Relacions de l'Empresa amb Diferents Branques del Dret
Dret Civil
Normativa relacionada amb l'empresa (regula les relacions personals o patrimonials, voluntàries o obligatòries entre persones privades o públiques, tant físiques com jurídiques i en un nivell d'igualtat jurídica entre si):
- Comprèn el dret de les persones, el de contractes, el de família i successions, i el de la responsabilitat civil i dret internacional privat.
- El dret civil té vincles amb el món de l'empresa:
- La personalitat i capacitat de la persona.
- Relacions patrimonials (les obligacions i drets de crèdit, el contingut de l'obligació, classes d'obligacions, naixement i extinció d'obligacions).
- Els contractes: principals contractes utilitzats en l'àmbit empresarial:
- Contracte de compravenda: una part s'obliga a lliurar una cosa determinada i l'altra a pagar per aquesta un preu cert en diners o en un senyal que el representi.
- Contracte de permuta: intercanvi d'una cosa per una altra sense que hi intervingui preu en diners.
- Contracte d'arrendament: una persona es compromet a prestar un servei a una altra per un preu cert; la primera es compromet a dur a terme l'activitat, però no a obtenir resultats concrets.
- Contracte d'arrendament d'obra: una persona encarrega a una altra que executi una obra en benefici seu a canvi d'un preu determinat.
- Contracte de préstec de coses fungibles: una persona lliura una cosa fungible a una altra perquè li retorni, al finalitzar el contracte, una altra tant de la mateixa espècie i qualitat.
- Contracte de dipòsit: una persona lliura una cosa moble a una altra perquè la guardi i li retorni quan la primera li demani.
- Contracte de fiança: una persona s'obliga, juntament amb el deutor principal, a pagar el deute a un tercer, sempre que aquest no ho faci. La fiança pot ser gratuïta o amb diners.
Dret Mercantil
Normativa relacionada amb l'empresa (regula l'activitat econòmica que es duu a terme per les empreses i per a les empreses):
- El Codi de Comerç és la norma principal; també existeixen lleis especials com la llei de patents i marques, lleis de societats de capital, llei concursal, llei general de publicitat.
- Altres aspectes o institucions importants relacionats amb aquest dret són:
- El Registre Mercantil: té com a finalitat la publicitat oficial de les situacions jurídiques dels empresaris que hi són inscrits.
- El Codi de Comerç: és el conjunt de normes i preceptes que regulen les relacions mercantils, malgrat que no totes les normes mercantils vigents hi estan incloses. Estableix, als articles 25 a 49, un conjunt de normes sobre els comptes de l'empresa (comptabilitat).
- La Constitució Espanyola: advoca per la llibertat d'empresa dins de l'economia de mercat, però també perquè se subordinin a l'interès de la societat. En coherència amb el que s'ha dit, la Llei de Defensa de la Competència i la Llei General de la Publicitat pretenen garantir la lliure i lleial competència entre empreses dins del mercat i, de passada, protegir els consumidors.
- El Reial Decret Legislatiu 1/2007: la llei protegeix els consumidors i els usuaris quan adquireixen, utilitzen o gaudeixen de béns mobles o immobles, productes i serveis, sigui quina sigui la seva naturalesa.
- La forma jurídica empresarial o els propis estatuts determinen si l'empresa té responsabilitat física o jurídica, a més de la responsabilitat dels socis pels deutes que contregui (responsabilitat limitada o il·limitada).
- Els contractes mercantils més importants són: C. compravenda, C. franquícia, C. dipòsit, C. assegurances, lletres, xecs i pagarés, C. mercantil de transport, C. lloguer de local de negoci.