Psicomotricitat: Rol, Infant, Joc i Bases Essencials
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB
Quin és el rol del psicomotricista?
El docent intervé a la sala com un company simbòlic que acompanya el joc com a infant. No es tracta de jugar amb l’infant, sinó que intervé com a facilitador, durant un temps curt, ja que ha d’estar atent i disponible per a tota la sessió. Aquest ha d’utilitzar un llenguatge útil i que s’adapti. A més a més, ha d’utilitzar la mirada amb un ús conscient. És molt important que sempre tingui una observació continuada, és a dir, una visió perifèrica. Finalment, ha de saber escoltar sempre els infants mostrant en tot moment interès i sensibilitat.
Quin és el paper de l’infant en una sessió de psicomotricitat?
L’actuació de l’infant com un ésser global que parteix dels seus interessos, necessitats, possibilitats, desitjos i motivacions, on gaudeix assolint el desenvolupament cognitiu, afectiu, motriu i social.
Quina és la fase que es realitza seguidament després de la relaxació?
Es realitza la representació. En aquesta fase els infants expressen tot allò que han experimentat durant la sessió de psicomotricitat de maneres molt diverses com ara:
- Plasmar a un paper, escrivint o dibuixant el que els ha agradat més i el que els ha agradat menys.
- Explicar el perquè de la seva resposta.
El sistema d’accions està compost pels principis de la intervenció i les funcions del psicomotricista. Digues quins principis metodològics formen part de cadascun d’aquests.
El sistema d’accions inclou:
- Principis de la intervenció:
- Pedagogia del desig
- La vida en grup
- La relació personal
- Coneixements previs
- Sessions:
- Vivència
- Anàlisi
- Representació
Quines són les bases en què es fonamenta la psicomotricitat?
- Activitat espontània: És aquella en què l’infant és lliure de triar què vol fer, el que per a ell o ella té un significat especial. És amb aquesta acció quan s’expressa totalment la globalitat de l’infant. Compromet els components corporals, intel·lectuals i afectius en relació a l’entorn.
- Vivència: Activitat bàsicament motriu i sensorial, orientada a l’experimentació del propi cos i de les seves capacitats, i també, de l’entorn. Ha de ser significativa, gratificant, carregada d’afectivitat, de plaer i d’imaginació.
- Expressivitat motriu: La manera única, original i individual de ser, d’estar a l’espai, com a conseqüència del funcionament psíquic de l’infant. És l’expressió de la nostra història més profunda. Podem dir, que és la suma de totes les sensacions i sentiments relatius al cos.
Anomena i explica els diferents tipus de jocs en psicomotricitat
- Jocs o activitats sensoriomotores: Balancejos, arrossegaments...
- Jocs pre-simbòlics: Accions contràries: entrar/sortir, omplir/buidar...
- Jocs simbòlics: Jugar amb una caixa com si fos un cotxe.
- Jocs de precisió i de regles: Elements materials com unes pales, raquetes... on realitzen jocs de precisió on els propis infants solen proposar regles.
- Jocs de construcció: Activitats manipulatives amb materials grans i petits: blocs d'escuma, bastons...