Psicologia Humanista: Teoria, Teràpia, Maslow i Rogers
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,32 KB
Psicologia Humanista: Origen i Conceptes Clau
La psicologia humanista es desenvolupa com una alternativa a la psicologia conductista i a la psicoanàlisi ortodoxa. Centra la seva reflexió en l'ésser humà i es relaciona amb la filosofia existencialista. La psicologia humanista es planteja elaborar una teoria sobre la conducta humana que serveixi perquè les persones es desenvolupin i augmentin la seva consciència i el benestar. Se centra en les oportunitats de millora i en el concepte d'equilibri i salut psicològics. Analitza les motivacions de les persones i els mecanismes que els permeten definir els seus objectius vitals i actuar per assolir-los. Desenvolupa una teràpia centrada en la persona i no en el terapeuta.
Aquesta psicologia humanista ha derivat en aportacions com l'anàlisi transaccional, la psicologia cognitiva i l'enfocament sistèmic, i també de la Gestalt actual.
Autors Clau
Els dos autors principals són Carl Rogers i Abraham Maslow. S'ha criticat la debilitat teòrica de base de la psicologia humanista, que alguns autors consideren més com una tendència que com una teoria.
Tipus Principals
Hi ha dos tipus principals: la psicologia humanista de Carl Rogers i la d'Abraham Maslow.
Teràpia Humanista Centrada en el Client
També s'anomena teràpia centrada en el client, i és un model de teràpia no directiva. Molts terapeutes segueixen aquest model de teràpia no directiva.
Carl Rogers va ser el primer psicòleg que va fer servir la paraula "client" per referir-se als pacients, buscant un tracte més igualitari. La clau de la teràpia centrada en el client és crear una relació que serveixi per al seu desenvolupament.
El model de teràpia humanista implica que el terapeuta ha de mostrar una actitud d'autenticitat en l'expressió dels seus sentiments, de comprensió dels punts de vista del client i, per tant, abstenir-se de jutjar les conductes. Aquestes actituds pretenen crear una relació de confiança que ajudi el client en el camí de recerca que ha de recórrer per arribar al coneixement de la seva manera de ser, perjudicis, complexos, sentiments: el seu autoconeixement i autoacceptació.
Segons Rogers, la tendència de les persones és desenvolupar la seva vida d'una manera satisfactòria.
La Teoria de les Motivacions de Maslow
Abraham Maslow va elaborar una teoria molt completa sobre les motivacions de les persones. Afirma que tenim dues classes de necessitats:
Necessitats Deficitàries
- Necessitats fisiològiques: Són necessitats que compartim amb els animals i són imprescindibles per a la supervivència. Són necessitats físiques sense elements de tipus psíquic.
- Necessitats de protecció i seguretat: Fan referència a la protecció davant perills físics i psíquics. Són necessitats fonamentals durant la infància i el procés de creixement. Maslow destaca la importància de donar seguretat a l'infant i les conseqüències que tindrà en la seva autoestima en el futur.
- Necessitats d'afecte i acceptació: Fan referència a la pertinença a un grup com la família, els amics, la classe... Justifiquen les conductes socials de les persones.
- Necessitats de valoració: Fan referència a la cerca de l'autoestima i al concepte positiu d'un mateix. L'autoestima comporta unes relacions més satisfactòries amb els altres i és un fonament bàsic.
- Necessitats d'autorealització: La realització de les possibilitats, capacitats i el talent propi, així com el coneixement i l'acceptació de la naturalesa.
Necessitats de Creixement
Són les pròpies de l'autorealització.
Maslow afirma que estan ordenades de manera jeràrquica, és a dir, les primeres s'han de satisfer abans que les restants.
Característiques de la Personalitat Segons la Psicologia Humanista
Una persona amb una personalitat sana segons la psicologia humanista:
- Està satisfeta: té cobertes les seves necessitats deficitàries o bàsiques.
- Té una gran capacitat per resoldre tota mena de problemes.
- És amant de la soledat.
- És autònoma i independent.
- Posseeix una gran riquesa de reacció emocional.