Psicologia del Desenvolupament Infantil: Teories i Conceptes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,59 KB
Quines semb i dif Bandura i la teoria del processament de la informació?
En les dos es registren les dades de les observacions que s'obtenen d'experiències però la diferència entre elles és en el processament i la resposta: -En les teories de l'aprenentatge social la resposta està mediatitzada pel que ha vist fer abans a altres persones - En les teories del processament de la informació dels processos interns de la ment: codificació, emmagatzematge, recuperació i descodificació, seran les que determinaran la resposta.3 teories de Piaget:
a
) concepte inteligencia amb
. La intetligència, des de la perspectiva piaget, és la capacitat d'adaptació, per tant, són intetligents aquells éssers i organismes que sobreviuen malgrat els canvis que es produeixen en el seu entorn. I se produeix al llarg de lavida però de manera especial en la infancia, on les funcions cognitives s'han de desenvolupar per fer possible el pas d'una estructura donada (en el moment de néixer) a una altra estructura d'àmbit superior, i d'aquesta, al seu torn, a una altra d'ambit superior i A cada estadi li correspon una estructura mental pròpia, amb unes capacitats i unes adquisicions que el diferencien dels altres.
B) Estadis desenvolupament e
I 1
Intelligència sensoriomotriu (de 0 a 2 anys).Intelligència práctica a través del moviment, de les percepcions i de les accions sobre l'entorn.
E. 2
Intelligència preoperatoria (de 2 a 7 anys), funció simbòlica i es manifesta a través de la imitació diferida o del joc simbolic i es consolida amb el llenguatge.
• e 3
.
Intelligència operatoria concreta (de 7 a 12 anys).Surten de l'egocentrisme i accedeixen a un raonament més logic. Poden efectuar operacions, però sempre referides a una realitat concreta E 4
.
Intelligència operatoria formal (de 12 a 16 anys), nivell més teoric i abstracte al qual pot arribar el pensament o raonament, la qual cosa permet plantejar hipotesis i raonar, no només sobre les coses reals,sinó també sobre les coses possibles.
c) significat dels termes-
L'assimilació consisteix en la incorporació d'elements externs a l'estructura mental de la persona.
L'acomodació és la reorganització dels elements de l'estructura, després que s'hagi produit una assimilació.
L'adaptació seria un equilibri entre l'assimilació i l'acomodació que és un equilibri entre el medi extern i el medi intern.
Indica les semblances i les diferències entre els conceptes d'atenció i percepció
són processos que formen part del procés d'adquisició o entrada d'informació i per això estan vinculats, ja que el que l'atenció capta o focalitza, és el que la percepció processa, són procediments complementaris. - L'atenció es refereix a la capacitat de focalitzar la percepció cap a un estimul concret. - I la percepció a l'organització, diferenciació i interpretació dels estímuls focalitzats.
6. Explica els conceptes reconeixement consisteix en la identificació d'una cosa que ja shavia percebut anteriorment, per la presència d'un objecte o situació externa que provoca la recuperació d'una informació emmagatzemada, a través de la qual es reconeix aquest objecte o situació.
l'evocació es produeix la recuperació d'alguna cosa que no està físicament present. Perquè hi hagi evocació cal que l'individu posseeixi la capacitat de representació, és a dir, un cert grau de simbolizació o, més pròpiament, el llenguatge. Amb el llenguatge oral, per exemple, nomenant una persona absent es recupera psíquicament la presència d'aquesta persona, però també se la pot recordar a través de la seva imitació.
7. Indica la diferència entre el raonament...
inductiu, a partir de l'observació de casos particulars, s'intenta obtenir un principi de carácter general, és a dir, de diversos casos particulars s'intenta inferir una llei universal -enel deductiu, a partir d'un principi de caracter general, s'intenten inferir casos particulars. És a dir, es procedeix de l'universal al particular transductiu és un tipus de raonament no lògic perqué s'infereixen conclusions anant d'un cas particular a un altre cas particular. Des dels 2-3 anys als 6-7a, els nens i les nenes el fan servir perquè en aquestes edats encara no poden realitzar raonaments lògics 8. Explica els conceptes següents
Representació
És la substitució d'un objecte, persona, animal o situació (per una cosa que ocupa el seu lloc Segons el grau de proximitat o el nivell de relació que hi ha entre el significant i el significat, es pot parlar de tres classes de representació: senyal o índex, simboli signe.
Joc simbòlic
És un joc de simulació o d'actuar per la qual cosa està molt relacionat amb la imitació. Predomina l'assimilació, perquè els nens i utilitzen l'objecte d'acord amb els seus propis esquemes d'acció Imitació diferida.
És la imitació sense la presència del model. Per això es creu que els nens i nenes ja han interioritzat la imatge del model i així poden reproduir-la quan els interessi relacionada amb la imatge mental.
Llenguatge
Consisteix en l'ús d'uns codis de signes per ordenar el pensament i per comunicar-se.
9. Sintetitza el procés evolutiu que segueix un infant a l'hora d'adquirir la consciencia pròpia, des que neix fins als tres anys.
podem diferenciar tres fases:
El nadó en un estat d'indiferenciació
En les seves primeres setmanes de vida el nadó no diferencia el seu jo del seu no-jo; ni coneix ni controla el seu cos.
Cap al propi reconeixement
Després dels primers mesos, el nadó ja pot anar diferenciant entre les diferents persones que en tenen cura, a través de les diferents classes d'estímuls que d'ells rep Del reconeixement del seu cos a la propia consciencia
:
A partir dels 6 o 7 mesos descobreix el seu cos com una totalitat a través del mirall.
18 mesos es va consolidant l'autoreconeixement i s'estableixen les bases per a la formació del seu autoconcepte (es pot valorar amb la prova de la taca)
. 24 mesos hi ha una sèrie d'evidències que demostren que la consciencia de si mateix està assumida. A partir dels 3 anys, en l'anomenada "crisi d'oposició" que descriu Wallon, reafirmen aquesta autonomia de consciència de si mateixos i d'una personalitat propia.
Explica les aportacions de L. Vigotski | J. Lacan sobre el desenvolupament infantil
L. Vygotski -- és un procés compartit entre individusi exemplifica l'explicació d'aquest doble procés (del social a l'individual) en el desenvolupament del llenguatge, que primer s'utilizza merament en el pla comunicatiu o interpersonal (pla social) i després s'interioritza per organitzar les accions i ordenar el pensament (pla individual o intrapersonal).
J. Lacan -- no concep el desenvolupament de la persona com un seguit d'etapes o estadis amb uns ritmes cronològics fixos que sempre s'han de complir, i sosté que en aquest desenvolupament s'ha de tenir en compte la particularitat propia de cada individu, it es produeix perquè prèviament està anticipat en una estructura donada. El nen o la nena, en el moment de néixer, i encara molt abans, ocupa un lloc en el desig dels pares (o dels que compleixen aquesta funció), en el que diuen o pensen d'ell o ella, en el nom que li posaran, en la professió que tindrà quan sigui gran, etc.
11. Explica en què consisteix l'estimulació cognitiva, i indica ...Comprèn un conjunt sistemàtic d'activitats amb l'objectiu de millorar els processos cognitius i d'aprenentatge de les nenes
i els nens. L'estimulació cognitiva s'aplica a tots els nens i nenes per millorar funcions com la memoria, l'atenció, el raonament o la creativitat.
12. Defineix la discapacitat intellectual i les mani ..
..........Es caracteritza per presentar limitacions significatives en el seu rendiment intellectual i en el domini de les habilitats de la vida diaria. La intellectual es manifesta en una doble vessant... - Deficiències en el nivell de conducta adaptativa pròpia de l'edat. - Funcionament intellectual general per sota de la mitjana. La capacitat està per sota de la mitjana i solen presentar limitacions en l'aprenentatge i, en general, en totes les funcions cognitives. La intensitat estarà associada al grau de discapacitat que cada persona presenta. I ian quatre nivells de retard: -----Retard Ileu
.
"Educable". Pot assimilar coneixements acadèmics, amb algunes dificultats en l'aprenentatge, però amb els suports necessaris podrà assumir gran part dels continguts curriculars---Retard moderat
.
"Entrenable". Podà desenvolupar certs habits d'autonomia personal i algunes habilitats socials basiques i d'interacció, però tindrà dificultats per accedir a coneixements acadèmics (lectura, càlcul, etc.).----Retard greu
.
Requerirà entrenament en habilitats personals basiques (higiene, alimentació, etc.) encara que no les adquirirà plenament. Presentarà moltes dificultats en l'adquisició del llenguatge, de manera que requerirà suport especialitzat per a l'adquisició d'habilitats comunicatives bàsiques. ---Retard profund
.
Persones dependents que requereixen cures i supervisió constants en la majoria d'arees.