Psicologia Cognitiva: Explorant la Memòria Humana
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,84 KB
Introducció
La psicologia cognitiva pretén comprendre la naturalesa i el funcionament de la ment humana. El seu objecte d’estudi és la percepció, l'aprenentatge i la memòria, el procés pel qual adquirim, guardem i recuperem la informació. La memòria és selectiva, ens permet oblidar velles manies i ensenya a adaptar-nos a noves situacions.
Memòria
És la capacitat d’adquirir, emmagatzemar i recuperar la informació. Som qui som gràcies al que aprenem i recordem. Sense memòria no seríem capaços de percebre, aprendre o pensar ni expressar les nostres idees i no tindríem una identitat personal.
- Memòria implícita: Comprèn els hàbits i el condicionament clàssic i també destreses com anar amb bicicleta.
- Memòria explícita: Inclou els records consistents sobre persones, llocs, objectes...
Processos bàsics de la memòria
L’aprenentatge consisteix a adquirir coneixements per mitjà de l’experiència, i la memòria és la retenció d’aquests. La memòria té tres funcions bàsiques: recull nova informació, l'organitza i la recupera si és necessari.
- Codificació: Transformació dels estímuls en una representació mental. En aquesta fase és molt important l’atenció (selectivitat) i la intensitat (esforç).
- Emmagatzematge: Retenir dades a la memòria per utilitzar-les després.
- Recuperació: Manera de com accedim a la informació emmagatzemada a la memòria.
Estructura i funcionament de la memòria
Richard Atkinson i Richard Shiffrin van desenvolupar la teoria multimagatzem de la memòria i van reconèixer tres sistemes:
- Memòria sensorial (MS): Registra sensacions i reconeix característiques físiques dels estímuls.
- Memòria a curt termini (MCT): Guarda la informació que necessitem en el moment present.
- Memòria a llarg termini (MLT): Conserva els nostres coneixements del món per a un ús posterior.
Memòria sensorial
Registra la informació que prové de l’ambient extern (imatges, sons...) durant un temps molt breu, però suficient perquè aquesta informació sigui transmesa a la MCT.
- La MS explora les característiques físiques dels estímuls i registra les sensacions. La forma, l'olor i el so són determinants en el registre de la informació.
- Té una gran capacitat i hi ha subsistència per a cada sentit. La memòria icònica registra la informació en forma d’icones (imatges o figures) i l'ecoica (sons i paraules).
- La durada de la informació a la MS és de 2 segons (ecoica) i 1 segon (icònica).
Memòria a curt termini
La informació guardada a la memòria sensorial es transfereix en part a la memòria a curt termini. La seva funció és organitzar i analitzar la informació (reconeixer carrers, recordar noms...) i interpretar les nostres experiències.
- La informació es codifica en l’MCT sobretot de forma visual i acústica. És una memòria de treball que integra tots els coneixements i records que importen en la situació present o del futur.
- La seva capacitat de guardar és limitada, no pot tenir més de 7 ítems alhora, això si no la distraiem mentre registra.
- La informació dura en la MCT 18-20 segons. Si s’organitza de forma lògica pot durar més temps.
Memòria a llarg termini
Conté els nostres coneixements del món físic, la realitat social i cultural, records autobiogràfics com el llenguatge. La informació està ben organitzada, per tant, el seu accés és més senzill.
- La informació del MCT és semàntica quan el material és verbal i visual.
- La MLT té capacitat il·limitada, però no es garanteix la recuperació.
- La seva durada varia des de minuts fins a tota la vida.
Diferents memòries a llarg termini:
- Declarativa i procedimental: La declarativa (coneixement conscient) i la procedimental (coneixement automàtic).
· La declarativa guarda informació i coneixements de fets; serveix per recordar un rostre familiar o la mesura de la Terra. Constitueix el cabal de coneixements d’una persona i permet expressar els pensaments.
· La procedimental és la memòria sobre les habilitats o destreses i guarda coneixement sobre com fer les coses (recepta de cuina). Aquest coneixement s’adquireix per experiències repetides i, un cop guardat, és inconscient (anar amb bicicleta).
- Episòdica i semàntica:
· La memòria episòdica és la memòria autobiogràfica que ens permet recordar dates, fets viscuts en un temps i lloc determinats... Guarda esdeveniments de la vida i circumstàncies que ens fan aprendre.
· La semàntica guarda el coneixement del llenguatge i del món, independentment de les circumstàncies del seu aprenentatge. Pot recuperar informació sense fer referència al temps o al lloc.
- Explícita i implícita:
· La memòria explícita és intencional i inclou aprenentatges sobre persones, llocs i esdeveniments que podem relatar verbalment.
· La implícita és incidental, ens permet aprendre coses sense adonar-nos-en i sense gaires esforços, com anar amb bicicleta.
Nivells de processament de la informació
La informació pot ser processada a través de tres nivells:
- Superficial: Aten als trets sensorials (aspecte, gust) i deixa una empremta fràgil que aviat desapareix.
- Intermedi: Introdueix el coneixement d’alguna característica.
- Profund: Aten al significat.
Recuperació de la informació
Recordar
És extreure la informació de la memòria d’alguna cosa que hem après o viscut.
Els records no són còpies exactes d’informacions, sinó que la memòria reelabora en el moment de la recuperació. Les persones reconstruïm el nostre passat canviant fragments d’informació segons les nostres expectatives actuals.
Factors que influeixen en els records:
- Recordem millor allò que es relaciona amb esdeveniments significatius: la mort d’un familiar.
- La memòria depèn del context. L’oblit és la impossibilitat d’accedir als continguts de la memòria. La recuperació d’un record és més fàcil si s’esdevé en el mateix context on va succeir.
- L’estat d’ànim i el record influeixen notablement.
- Recordem omplint els buits de la memòria. A vegades afirmem coses que no han succeït, com l'exemple de la dona violada i el presentador de televisió.