Protocols d'actuació en casos de malalties infantils

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

ELS PROTOCOLS D’ACTUACIÓ

Els signes d’alarma

Identificar les situacions que requereixen una actuació.

Saber detectar les malalties infeccioses, ja que caldrà separar a l’infant del grup i avisar als familiars perquè el vinguin a buscar. Alguns signes són: febre, vòmits i exantemes.

FEBRE La temperatura corporal normal és 37ºC. A partir de 37.5 l’infant ha de marxar a casa. 37 i 37,5ºC febrícula, 37,5 i 39ºC febre, i 39ºC febre alta. L’augment de temperatura sol anar acompanyat d’ulls brillants, decaïment de l’activitat i somnolència. Termòmetre: es col·loca normalment a l’aixella i s’ha de deixar entre 30 i 90 segons. Si es confirma que l’infant té febre, cal avisar perquè el vinguin a buscar.

Mentrestant, portem a l’infant a una habitació ventilada i l’alleugerim de roba. Si la febre és molt alta, se li poden posar draps d’aigua freda sobre la pell. En cap cas se li administrarà cap tipus de medicament.

Els exantemes Cal separar-lo del grup i contactar amb la família perquè el vinguin a buscar.

ELS PROTOCOLS EN RELACIÓ AMB MALALTIES

Protocol d’actuació en cas de malaltia. Comprovar si té febre o mostra algun altre signe de malaltia. Avisar a la família i que el vinguin a buscar. Infecció greu: avisar al servei d’urgències més proper.

Protocol de medicació---mai no s’ha d’administrar cap tipus de medicament si no està expressament recomanat i pautat pel metge.

INTERVENCIÓ EN SITUACIONS D’ESPECIAL DIFICULTAT

Accidents. Mantenir comunicació directa amb la família, que donarà les pautes de com cal atendre l’infant. Informar-se sobre la malaltia. Si cal, demanant l’assessorament de professionals sanitaris. Elaborar un pla amb la informació i les pautes d’actuació.

MALALTIES EXANTEMATIQUES

Presenten erupcions cutànies, en forma de plaques eritematoses, de color porpra o vermellós. Màcula: taca a la pell. Pàpula: lesió cutània, petita, sòlida i elevada. Vesícula: lesió de la pell que conté líquid a l’interior.

Parotiditis o galteres

Inflamació a les glàndules salivals. Causes: virus. Les galteres són molt contagioses, contagi directe. Període de contagi comença 2 dies abans dels símptomes. P. incubació: 15-16 dies. Símptomes: febre, pèrdua de la gana i sequedat a la gola. Complicacions: inflamació dels testicles. Prevenció: vacuna. Tractament: repòs, antiinflamatoris

MALALTIES RESPIRATÒRIES Afecten a l’aparell respiratori, des de les vies altes o superiors (nas, boca, laringe) fins a les vies baixes o inferiors (bronquíols respiratoris i alvèols pulmonars).

Poden ser breus però intenses (grip, bronquitis o pneumònia) o cròniques i llargues (asma, bronquitis crònica).

Diftèria Malaltia aguda molt infecciosa. Afecta a les amígdales, la gola, el nas o la pell. Causes: bacteri P. incubació: 5 dies. Prevenció: vacuna. Aïllar a la persona i declarar-lo a les autoritats sanitàries. Tractament: hospitalització.

ALTRES MALALTIES

Meningitis S’infecten les membranes que envolten el cervell i la medul·la espinal. D’origen víric o bacterià. Símptomes: febre elevada, vòmits, mal de cap i rigidesa del clatell (no pot doblegar el coll cap endavant). A més, l’infant està malalt de debò: no juga, no somriu, li costa parlar...

Entradas relacionadas: