Proposta Pedagògica: Elements i Elaboració
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,17 KB
Proposta Pedagògica
Document on es recullen de manera detallada les intencions educatives del centre i la manera com abordar-les.
P.P.com.Concreció.del.Cv:
PP, adaptació del currículum, és a dir, com la contextualització dels objectius i els continguts prescrits pel Departament d’Ensenyament a la realitat i les possibilitats de cada centre. L’equip d’educadors/es haurà d’adaptar el que el Departament d’Ensenyament ha previst per a tots els centres, a les característiques del seu alumnat, del seu entorn i de la seva pròpia experiència.
El terme Proposta Pedagògica apareix amb la LOE (2006). Anteriorment, amb la LOGSE (1990), el document que incloïa la proposta educativa d’un centre era el projecte curricular.
Elaboració PP: Elements que componen PP?
- Objectius
- Seqüenciació dels continguts
- Principis metodològics a utilitzar
- Organització i utilització dels espais
- Materials i altres recursos didàctics
- Criteris per a l’agrupament d’alumnat
- Atenció a la diversitat
- Col·laboració entre la família i el centre
- Criteris d’avaluació
Qui elabora la PP del centre? Equip directiu → programació del treball i la coordinació dels equips docents i del claustre del professorat / Equip directiu, claustre del professorat i equips docents → determinació dels objectius, continguts i la seva seqüenciació, la concepció de les estratègies del procés d’aprenentatge i l’establiment dels criteris d’avaluació i promoció / Administració educativa, consell escolar, AMPA → recursos humans, recursos materials i suport a la intervenció educativa realitzada pel professorat.
Adaptar i Adequar Objectius? Què ensenyar? -> Capacitats que es preten que hagi adquirit l’infant un cop completat el procés educatiu, producte de la intervenció educativa que el centre ha plantejat intencionadament / Adequació i adaptació objectius -> Aspecte essencial de la proposta, ja que condicionarà la seqüència dels continguts i servirà de referent per a la planificació a l’aula i l’avaluació.
Fases d'Elaboració d'Objectius:
Identificar capacitats dels objectius:
Capacitats intel·lectuals i cognitives: raonar, descobrir, planificar, relacionar, etc. / Capacitats motrius: manipular / Capacitats relacionades amb l’equilibri personal: identificar les seves possibilitats, valorar / Capacitats de relació: comunicar, respectar els altres, compartir / Capacitats d’inserció i actuació social: participar, preocupar-se / És imprescindible realitzar un procés d’anàlisi dels objectius.
Adequar capacitats al context del centre:
Matisant les diferents capacitats en funció de la pròpia realitat / Prioritzant determinades capacitats en detriment d’altres / Desenvolupament, explicant o concretant les capacitats identificades / Completant alguns aspectes que no hi apareixen i es consideren importants a l’entorn en el qual es treballa.
Agrupar capacitats i redactar els objectius:
Redactarem els objectius agrupant les capacitats afins i fent una adaptació més precisa on, a més, s’indiqui el grau en què s’espera que aquestes s’adquireixin.
Seqüenciar i organitzar els continguts?
Suposa ordenar-los en el temps i organitzar-los entre ells, amb la finalitat que la seva adquisició permeti aconseguir els objectius amb el grau d’aprenentatge que hem especificat.
Continguts transversals:
Aquells que no apareixen en cap de les àrees de continguts per ser treballats de manera específica.
Com seqüenciar i ordenar els objectius:
Criteris de Seqüenciació:
Nivell de desenvolupament evolutiu dels infants, han d’estar d’acord amb la dificultat dels diferents continguts que es plantegin / Importància que es dona als diferents tipus de continguts i la relació entre ells, ha d’estar ajustada en la mesura que permeti la consecució dels objectius previstos / La selecció i ordenació dels continguts ha de seguir uns criteris de continuitat i progressió, de manera que els aprenentatges adquirits serveixin de base per aconseguir-ne d'altres de nous / En el procés d’aprenentatge s’hauran de tenir en compte tant els continguts més generals i inclusius com els més específics i complexos / La presència de temes transversals, com veurem, serà un element molt important a l’hora de decidir una seqüenciació.
Seqüenciar Continguts per àrees d’experiències:
Ha d’anar precedida d’un anàlisi de continguts per identificar el pes que, en cada àrea, tenen els diferents tipus de continguts (procedimentals, conceptuals i actitudinals) de manera que quedin reflectits adequadament i que donin resposta al grau de maduració i desenvolupament que presenta l’infant en funció de la seva edat.
Principis Metodològics:
Com ensenyar? Aquests aspectes han de basar-se en: aprenentatges significatius, d’una perspectiva globalitzadora, que troben en el joc i l’activitat la metodologia pròpia d’aquesta etapa i que s’apliquen en un ambient d’afecte i confiança.