Propietats i mesures de substàncies en química
Enviado por Chuletator online y clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB
El pH - Mesura de l'acidesa o basicitat d'una dissolució
i una manera senzilla d'indicar la concentració d'ions hidrogen o hidrons (H+) en una dissolució. Substàncies àcides, bàsiques i neutres.
Les dissolucions aquoses
tenen un pH comprès entre 0 i 14. L’aigua pura té un pH neutre (7). Segons el pH que produeixen en dissolució aquosa, les substàncies es classifiquen en:
- Àcids.
- Bases.
- Substàncies neutres.
Mesura del pH
El més comú és fer servir papers indicadors o un pH-metre.
Propietats generals
No permeten identificar els materials ja que depenen de la quantitat de material que estiguem considerant. Ens donen informació de la mostra (massa, pes, volum, inèrcia…)
Propietats característiques
Permeten identificar materials/substàncies ja que depenen de la naturalesa d’aquest material o substància (viscositat, duresa, solubilitat, densitat…)
La RFE
és la documentació de referència per saber quins mètodes cal aplicar i com s’han d’interpretar els resultats obtinguts.
Les farmacopees
Codis d’especificacions que han de satisfer els medicaments i matèries primeres amb què s’elaboren. Proporciona seguretat a les persones i com a text legal tenen àmbits d’aplicació concrets com Reial Farmacopea Espanyola (RFE).
Reial Farmacopea Espanyola
S’organitza en Capítols generals i Monografies. Dins dels capítols generals trobem els mètodes analítics.
Monografies
- Monografies de matèries primeres (n’hi ha per cadascuna de les matèries primeres usades en formulació magistral).
- Monografies de formes farmacèutiques (per controlar la qualitat del producte acabat si és càpsula, comprimit, granulat... com es conserven, etc).
Punt de fusió
Temp en la qual la substància passa de sòlid a líquid. Constitueix un criteri de puresa.
Els mètodes més habituals per mesurar-lo
són amb un tub de Thièle, amb blocs de fusió o els equips de fusió.
Punt d’ebullició
Temp en la qual la substància passa de líquid a sòlid.
La densitat
És la magnitud que indica la quantitat de massa que conté un determinat volum.
Viscositat
És una mesura de la resistència dels líquids a fluir.
Caracterització de mescles
De vegades ens interessa caracteritzar una mescla, saber quines substàncies la formen i en quines proporcions.
Cromatografies
Són tècniques de separació de mescles per a la seva caracterització que es basen en la diferent interacció amb una substància de les molècules que la formen.
Electroforesis
Es basen en la diferència de mobilitat en un camp elèctric de les molècules que formen una mescla.
L'espectre electromagnètic
És el conjunt de longituds d'ona de totes les radiacions electromagnètiques.
L'índex de refracció
Quantifica la capacitat d'una substància de reduir la velocitat de la llum que es propagui a través seu. Es mesura amb un refractòmetre.