Projecte Compartim Moments: Fomentant la Interacció Familiar

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,8 KB

Definició del projecte (Persona 1):

Nom: Compartim Moments.

En què consisteix: La idea d'obrir un espai setmanal on els infants, acompanyats de la seva família, puguin compartir temps amb altres famílies i petits, dividit per etapes de desenvolupament (lactants, caminants i grans), és una iniciativa inestimable per promoure la interacció social i el creixement integral dels infants. Aquest entorn proporcionarà una plataforma perquè les famílies participin en propostes conjuntes dissenyades específicament per a cada fase del desenvolupament infantil, des de jocs sensorials fins a propostes creatives. A més, aquest espai no només fomentarà el vincle entre les famílies i els petits, sinó que també permetrà que els adults comparteixin experiències i puguin establir connexions significatives entre ells, creant així una xarxa de suport comunitari entorn del cuidat i la criança dels més petits.

El nostre projecte es basa en la metodologia de Maria Montessori, ja que amb el mètode Montessori es permet que els nens explorin lliurement i descobreixin el món a partir de la seva curiositat i les seves pròpies experiències.

Justificació:

Considerem que el nostre projecte pot arribar a ser viable a causa de l’alta demanda que hi ha en aquesta escola bressol per poder gaudir d’un servei com el que volem oferir. A més, el nostre servei serà un valor afegit a l’escola bressol, demostrant així el seu compromís amb les famílies i oferint una oportunitat única per enfortir la relació entre l’escola i les famílies.


Propostes (Persona 2):

Pintura amb iogurt

Infants de 0-1 any i les seves famílies.

Es col·locarà paper en el terra i amb pintura de iogurt, pells de diferents fruites, els infants podran experimentar amb diferents textures de manera lliure.

Durada: sessió de 45 minuts

Fem pasta de sal

Infants de 1-2 anys i les seves famílies.

Per aquesta proposta, els infants i famílies tindran l'oportunitat de crear una pasta de sal i, amb objectes de diferents textures, veure com es marquen les formes d’aquestes.

Durada: sessions de 45 minuts.

Percussió en família

Infants de 2-3 anys i les seves famílies.

La proposta consistirà en una sessió de música i percussió on els infants de 2-3 anys, acompanyats pels seus familiars, tindran l'oportunitat d'experimentar amb una varietat d'instruments de percussió com tambors, platerets, maraques, panderetes, xilòfons, pals de pluja, etc.

Durada: sessió de 30-45 minuts.

Festa final

Infants de 0-3 anys i les seves famílies.

Reunirem a tots els infants i les seves respectives famílies a l’escola, on gaudirem d’un comiat d’aquesta experiència en forma de pica-pica, contacontes, joc lliure…

Durada: sessió de 1 hora i mitja.


Temporització i calendarització (Persona 4):

Per començar, vam decidir que el dia en què s’implementin les propostes sigui els dimecres, ja que és un dia cèntric i els infants encara no estan cansats com ho podrien estar els últims dies de la setmana.

Un cop els tres grups hagin fet la seva proposta (és a dir, un cop el primer grup de grans, el primer de caminants i el grup de lactants hagin fet una proposta), l’equip es reunirà per fer totes les tasques organitzatives. Aquestes reunions tindran una durada d’uns 45 minuts i el fet que tots els grups ja han participat ens ajudarà a parlar de millores o canvis que realitzaríem pels altres grups.

Avaluació

Famílies:

Per tal que les famílies puguin expressar el seu grau de satisfacció, se’ls enviarà una enquesta en la qual poden valorar diferents aspectes relacionats amb el treball de les educadores i les propostes plantejades. Amb aquestes dades, com a professionals, les posarem en comú i intentarem mantenir les parts positives i millorar els nostres punts febles.

Educadors:

El personal educatiu/professional podrà realitzar una autoavaluació final utilitzant aquesta taula, on trobaran criteris generals. Es puntuaran de l'1 al 5, indicant des de menys favorable a més favorable. A més, disposaran d'una columna per afegir comentaris o observacions sobre el criteri avaluat.

Infants:

Semàfor, avaluació contínua.


Introducció de l’escola bressol i mètodes per adquirir informació (Persona 2):

L’escola bressol Can Dragó està estructurada en sis estances: una per lactants, dues per caminants i tres pels infants de dos a tres anys. La sala d’usos múltiples es posiciona com a epicentre de l’escola, a partir de la qual es distribueixen les estances mitjançant els dos passadissos que surten d’ella. El primer passadís ens dirigeix a les estances de Drac Pepa i Drac Baró (estances de caminants); al costat d’aquestes trobem una sala petita que s’utilitza de magatzem. Aquestes dues estances estan comunicades per un espai de descans dirigit pels infants més petits de caminants. Totes dues estances tenen accés directe al seu jardí, amb un petit sorral, gronxadors i materials per jugar.

El segon passadís és més ample i llarg; a la part esquerra trobem el despatx de direcció, fent cantonada amb la SUM, amb unes vidrieres que permeten controlar la porta d’entrada al centre. A continuació, trobem la sala de mestres, un lavabo adaptat per a les famílies, la bugaderia i el vestidor dels professionals.

Al fons del passadís, està la cuina i a la part dreta del passadís es troba un taller on es guarden els materials per realitzar propostes, el menjador, l’estança de lactants (Drac Baldufa) i, per últim, les tres estances de grans (Drac La Draga, Drac Trini i Drac Rufino). Totes tres tenen accés al jardí principal i el grup de lactants té un espai tancat per tal que puguin estar lliures sense perill.

Com a millor elecció per recollir les dades de les necessitats que té la nostra escola bressol, hem optat per utilitzar una combinació de tècniques, incloent una enquesta adreçada a les famílies dels infants inscrits i una entrevista amb la directora del centre. Aquest procés de recopilació i anàlisi de dades ens proporcionarà una base sòlida per desenvolupar estratègies i programes educatius adaptats a les necessitats que haguem rebut, així com per implementar intervencions efectives que promoguin el benestar i el desenvolupament integral dels infants de l'escola bressol que hem triat.


Objectius pedagògics (Persona 3):

Objectius generals

Objectius específics

  1. Oferir a les famílies un espai per poder gaudir amb els seus fills/filles.

1.2. Facilitar propostes que siguin interactives entre les famílies i els seus fills/es.

  1. Promoure el benestar i desenvolupament dels infants juntament amb els seus referents a partir de propostes on gaudeixin.

2.2. Proporcionar una oportunitat perquè els infants aprenguin, explorin i descobreixin amb les seves famílies.

Conclusions:

En conclusió, el nostre projecte sorgeix com una necessitat per part de les famílies de l’escola bressol Can Dragó per crear vincles forts entre ells. Mitjançant la recerca per tal d’informar-nos i basar-nos en una metodologia concreta, s'ha creat un entorn en què els infants poden créixer, explorar i connectar-se de manera natural i significativa. Aquest espai no només proporciona suport i recursos per al desenvolupament dels més petits, sinó que també reforça la cohesió comunitària i promou una cultura de col·laboració i suport mutu entre les famílies. En definitiva, el projecte no només té un impacte positiu en el creixement dels infants, contribuint a un entorn més cohesionat i solidari.

Entradas relacionadas: