Producció televisiva i programació: claus per a l'èxit
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,25 KB
PRODUCCIÓ TELEVISIVA
Són els diferents models de programes que trobem en la programació televisiva: Els programes actuals de televisió combinen molts dels gèneres híbrids que barregen diferents tipus de continguts.
(Informatius, Culturals, Esportius, Educatius, Serveis, Religiosos, Varietats, Humor, Musicals, Publicitat, Taurins, Jocs i concursos (Culturals, D’acció, D’atzar), Telerealitat, Dramàtics o de ficció (Telefilms, Grans relats, Sèries de gènere)
PROGRAMACIÓ I AUDIÈNCIA
Programar és dissenyar la graella i avaluar l'horari i el dia en què els programes atreguin el major nombre d'espectadors. Programar televisió és establir un procés comunicatiu entre l'emissora i el seu públic.
Línies mestres dels departaments de programació: (Complir la normativa legal / Fixar l'audiència a la qual dirigir-se / Avaluar el potencial comercial dels programes / Saber on trobar els programes necessaris per a la planificació creada / Fer la graella, seleccionant l'horari i ordre més convenient per a l'emissió de programes.
Factors que determinen LA PROGRAMACIÓ:
- La legislació: l'activitat televisiva està sotmesa a diverses normatives legals europees, estatals i autonòmiques.
- Les regles del consum televisiu: fan referència a la manera en què els ciutadans organitzen la seva vida i com aquesta es relaciona amb la televisió.
- La imatge de l'emissora: el programador ha de fer un projecte editorial i crear una determinada imatge que individualitzi la seva posició en el conjunt de l'oferta.
El missatge mosàic:
Missatge fragmentat que, en si mateix te sentit, i per separat (programa per programa) també el te. La finalitat és que quan acabi un programa l'audiència es quedi veient la següent. La televisió sorgeix com una activitat de servei públic. I ens aporta formació entreteniment i informació.
Control de continuïtat (control de tots els programes, i de passar de un programa a l’altre, posar publicitat, indicar quan hi ha avaries…)
- Publicitat. / 'Mosca' identificativa de l'emissora → logo del canal / Advertències → per exemple incorporació de la veu en off quan falla el so en una retransmissió.
La continuïtat televisiva:
Conjunt de processos i elements que serveixen per coordinar l’emissió i l’organització dels diferents programes i missatges audiovisuals en televisió.
LA MISSIÓ: (1. Ordenar els continguts / 2. Vigilar que l’emissió sigui contínua / 3. Fer modificacions no previstes) La continuïtat televisiva té una sèrie de propietats expressives que influeixen sobre el missatge total de la programació entre. (Atorga ritme a la programació, Influeix en els significats)
Estratègies i tècniques de programació:
L'èxit d'un programa té més a veure amb la seva adequada col·locació a la graella i amb el que en aquest moment ofereixi la competència.
EX. - Contraprogramació. Programar, a la mateixa hora, per a un perfil diferent que l'emissora líder.
- La punta de llança o iniciar la programació d'un bloc horari amb un programa d'èxit
- Col·loquem un programa nou entre dos que estan avalats pel seu impacte d'audiència.
- El dúplex o l'emissió successiva de dos episodis tal com es fa amb moltes sèries de ficció espanyola o estrangera.
TV PÚBLICA I PRIVADA
Tota l’activitat televisiva es considera un servei públic, un bé per la comunitat ● L’estat és qui concedeix les llicències d’emissió als diferents operadors televisius
Pública (fonts de finançament) = (Impost directe→ cànon / Subvencions de l’estat / Ingressos publicitaris (venda d’espais) / Venda de programes a altres mercats
Privada (fonts de finançament) (Producció i compravenda de programes / Publicitat / Trucades de telèfon i missatges SMS)
PROGRAMACIÓ I AUDIÈNCIA: Les estimacions d'audiència en tots els països són realitzades per empreses alienes al propi servei televisiu
Programació setmanal (De dilluns a divendres / Dissabte i diumenge)
Grans estacions de consum televisiu: (Temporada alta → novembre, desembre, gener, febrer / Temporada mitja → març, abril, maig, juny, setembre, octubre / Temporada baixa → juliol, agost)
AUDIÈNCIA total (RATING) → xifra que indica el percentatge de llars o espectadors amb televisió encesa en un canal, programa, dia i hora específics
Quota de pantalla (SHARE) → preferència de l'espectador cap a un programa o un altre que s'està emetent en un moment determinat
CARACTERÍSTICAS: Mitjà de comunicació té la capacitat de transmetre històries amb imatges i transmet una sensació de pas del temps.
- Organització seqüencial: Vinyetes que contenen imatges. / Utilització de codis pictocinètics: imatges i senyals que representen el moviment /
Utilització de codis audiopictòrics: Els sons gràfics / Espai i temps: Té capacitat per transmetre la sensació del pas del temps / Guió i dibuix: escriptor i dibuixant
Textos plàstics: És important la disposició i el format dels textos / Capacitat simbòlica: Els símbols en els còmics serveixen per transmetre idees més complexes / Llenguatge col·loquial: El llenguatge verbal intenta ser molt natural.
PRODUCCIÓ: Treball en equip: (Dibuixant / Entintador: pàgina en blanc i negre per després pintarho de color / Retolador / Retolista)
VINYETA: Espai que ocupa cada dibuix d'un còmic. Es representen la imatge un espai i un temps de l'acció narrada. (Amb vores, Sense vores, Formes variades, Bordes ondulats)
LA BAFARADA: Lloc on l'autor escriu el text de diàleg o de monòleg dels personatges. (LA SILUETA: Superfície que conté el text. / EL DELTA: és un apèndix lineal que marca la direcció del text / EL CONTINGUT: és el text que s'escriu dins dels fumets)
Tipus de globus: (Xiuxiueig: vores puntejats / Menyspreu: els globus expressen la gelor del discurs recorden al gel. / Globus agregats: converses llargues, / Monòleg interior, somni: vores arrodonides, simulant un núvol. / Xerrameca excessiva: globus grans molt text. / Apèndix compartit: Diversos personatges simultàniament. / Ràdio, altaveus i altres aparells: El so emès per ràdios, televisions, representar-se amb un globus.
TEXT: El text ajuda a la comprensió del text. Utilitza diferents lletres i mesures per expressar-ho. Dos textos: Els que estan dintre d’una bafarada o els que estan en algun espai.
RECURSOS (emfatitzar una situació)
- Metàfores visuals o ideograma / Símbols cinètics / Onomatopeies / Color
ESTILS DE CÒMIC
- MANGA: Estil Japonés te molts géneres, es llegeix de dreta a esquerra, es comença per la última pàgina, Es ralentitza el temps de les accions
- CÒMIC UNDERGROUND: Còmic introvertit en contra del sistema
- CÒMIC ALTERNATIU: Tracta de temes i arguments diferents, Història nord-americana.