Producció i consum de fruites a Catalunya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,56 KB
Resum part - Fruites
Introducció i gran grups de fruites, zones de producció fructícoles
- Pomes que mengem a Catalunya, quantes venen de fora? I peres?
Pomes un 50% fora i l’altre 50% la produïm aquí (Lleida/Girona). I peres un 15% les produïm aquí.
Ja que la poma té més resistència en càmera refrigeradora i les peres menys.
- Ha crescut o disminuït el consum de préssec a Catalunya?
S'ha reduït a la meitat el consum de préssec els últims anys.
- Quantes varietats de poma es cultiven al món?
Golden, Pink, Reineta, Fuji, Granny Smith, Gala, etc. 7500 varietats de poma al món.
- La taronja és l'aliment amb més vitamina C? I sucres?
USDA té una base de dades de molts aliments. Pebrot el que més, després kiwi, i després maduixes i per acabar taronja.
FRUCTICULTURA
Fruita dolça:
3 grans grups
- Pomàcies (pomes i peres)
- Drupàcies (fruit carnos amb pinyol al mig, com ara, presseguer, prunera, cirerer, albercoc..)
- Altres: caqui, kiwi..
Citricultura
Viticultura:
Clàssica segons destí, indústria (vi) o com a fruita.
Fruits secs:
Es classifica per espècies (ametller, avellaner, noguer, pistatxer..)
Olivicultura:
Depen del destí de la oliva es fa un subgrup - 1. consum i 2. oli.
La producció mundial creix al voltant d’un 2,5%. La superfície de producció disminueix, per tant, augmenta el rendiment dels cultius.
- Causes:
- Augment del rendiment
- Remuneració relativament alta dels cultius
- Creix el consum en general de fruites
- Hi ha una major oferta en qualitat, en quantitat i més varietat
- Cada vegada hi ha una millor conserva i elaboració
- Millora en la distribució
Un banquete en la basura (mirar vídeo)
On es produeixen els grans tipus de fruita:
- Producció cítrics: Àsia i Amèrica
- Olives: la producció majoritària és Europa 70% i una mica Àsia i Àfrica 15%
- Raïm: 41% EU, Àsia 25%, Amèrica 20%
- Fruita dolça: Àsia +, EU 22, Amèrica 13
- Fruita exòtica (pinya, mango.. etc): Àsia 86%, Amèrica 9,6%
Productor líders:
Xina: Poma, kiwi, peres, préssecs
Brasil: taronges, papayes, pinya
Estats Units: aràndanos
Argentina: Lima
Índia: Plàtans i limas, mango, papaya
Egipte: Figues
Mèxic: Aguacates
Espanya: olives
Rússia: maduixes
El principal país importador de fruites fresques és USA, seguit de Holanda, UK, Colòmbia, etc.
- Els països productors de fruita més importants són:
- Xina
- Índia
- Brasil
- Estats Units
- Itàlia
- Mèxic
Xina, Índia i Brasil representen gairebé el 30% de l'oferta mundial de fruita, majoritàriament consum intern i té poc impacte mundial.
Excepció: Brasil en el mercat internacional de suc de taronja concentrat i congelat.
El plàtan és la fruita més comercialitzada internacionalment després del cítric i la poma.
EU és el primer país importador i exportador. A la UE, els països importadors més importants són Alemanya, Holanda destaca com a distribuïdor i Espanya com a proveïdor (oliva).
Hemisferi Sud: Xile (47% de les exportacions del hemisferi sud), les altres també protagonistes són Sud-àfrica i Nova Zelanda.
Les produccions amb més rendiment són primerament les pomes a Àustria, el préssec a Israel, el cítric a Indonèsia i també a Israel, i el raïm a la zona d'Egipte.
- Quina és la producció d'Espanya?
- De més rendiment: plàtan, peres, taronges, préssecs
- De més àrea cultivada: olives i raïm
- De més producció en tones: Olives i raïm
- I què se'n fa d'aquesta producció?
Consum en fresc: es comercialitza per l'autoconsum i hi ha una comercialització internacional aproximadament del 10% (1997), també una petita part va pel consum animal.
- Pomes: 79% venda en fresc
- Drupàcies (préssecs, raïm..): 84% venda en fresc
- Fruits secs: 45% venda fresc, 29% es transforma i 19% consum propi humà
Per l'indústria: cooperatives, sucs, concentrats, melmelades… (aproximadament un 30% de la fruita es processa).
Fruites: (resum tema 1)
- Molta importació per importació
- 1/3 de la fruita mundial es produeix a Xina/Índia/Brasil
- Actualment les produccions estan intensificades i amb més rendiment
- Depen de l'època de l'any haurem d'exportar o importar, depèn si tenim a l'abast o no
- Espanya: productor de vi i oli
- Pla de Lleida gran productor a Catalunya
- Fruita: poma 1, pera 2, préssec 3
Els arbres fruiters: compostos per dues parts, la seva estructura fractal
- Part aèria
- Sistema radicular
És important saber l'estructura per entendre la poda.
A l'arbre tenim diferents elements:
- Actius: produeixen coses (ex, branques fan conducció)
- Pasius: no fan res activament (reserves)
En la part aèria trobem:
- Brot
- Ram
- Branca
- Pis
- Tronc
- Coll
- Guia (eix central o lateral)
- Gemes (formacions fructíferes i llenyoses que formaran nous elements)
Diríem que és la part que veiem nosaltres, des de la superfície cap a dalt, començant sempre des del coll.
La constitució de l'arbre es divideix per dues parts, aèria i el sistema radicular.
En la part aèria trobem els elements pasius de la conducció i reserva, on tenim les branques. Després pel que fa els elements actius de l'arbre tenim l'elaboració i la fructificació que ens ho donen els brots i els rams.
La part radicular, on trobem les arrels principals i secundàries fins la cabellera, la primària és la que s'ocupa de la fixació de l'arbre i les altres són els elements actius, s'ocupen de la nutrició.
Classificació de les gemes
Una gemma és el rudiment d'un eix genetial i es desenvolupa, és el que donarà lloc a un brot, segons la disposició de les gemmes a la planta tenim els tipus següents.
Clasificació segons la seva posició:
- Gemma terminal: a la punta de la tija (el terme apical és equivalent però es reserva per la part superior de la planta)
- Adventícia: quan es troben a qualsevol lloc, per exemple al tronc o les arrels
- Axilar: a l'axil·la de la fulla (lateral és equivalent però alguns brots adventicis també poden ser laterals)
Segons la seva funció:
Per la funció,
- Vegetativa, que només conté peces vegetatives, no produiran cap organ productiu a la planta
- Reproductiva o fructíferes, només conté flors
- Mixta, conté les dues coses, flors i fruites
Entomofília: conjunt de característiques de les flors pol·linitzades per insectes i caducs, flors boniques i si tenim flors atractives, els insectes vindran.
La gemma és un òrgan vegetal que origina una tija, una branca o una flor. En agricultura les gemmes sovint s'utilitzen per a realitzar empelts, sobretot en arbres fruiters.
El sistema radicular (arrels), té el mateix pes d'importància el aeri que el subterrani
Funció:
- Absorció elements minerals i aigua (nutrir-se)
Aigua:
- Absorbeix pels pels radiculars i lentícels
- També absorbeix per osmosi (tendència d'igualar les concentracions de minerals a les dues parts), i pot ser també de manera activa
Elements minerals:
- Absorbeix durant tot l'any, a l'hivern també.. nitrogen, fòsfor i potassi.
La planta fa que tingui mecanismes per diferència de pressió, si transpiren per adalt absorbeixen més per abaix.
Perenne: té fulles tot l'any. Caduc: ha de reduir activitat d'energia ja que cauen fulles.
- Emmagatzematge: procés que no és continu durant tot l'any, depèn de l'etapa en la qual es troba, si gasta molta energia no pot emmagatzemar.
El procés comença a finals de juny i continua. Es troba en mínim de reserves al desembre, amb inici de l'activitat floral.
- Ancoratge
- Síntesi d'hormones, 4 grups, depèn on l'activi l'hormona, la planta regula. IBA, GB, ABA, i Ck.
Quan creixen els brots les arrels no, i al revés. Creixement en diàmetres. Emmisió de noves arrels en zones suberificades d'arrels velles.