El Procés de Substitució Lingüística: Causes i Factors

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,12 KB

Procés de Substitució Lingüística

En qualsevol procés de substitució lingüística es produeixen simultàniament dues accions: una incideix en l'estructura lingüística, mentre que l'altra ho fa sobre el cos social.

Estructura Lingüística

Al llarg de la seva història, totes les llengües del món s'han nodrit de préstecs lingüístics. Es tracta d'un fet habitual que no està relacionat necessàriament amb la substitució. Però quan la incorporació de préstecs té un caràcter massiu i suposa l'empobriment lèxic i un afebliment de tot el sistema lingüístic, ens trobem en una primera etapa de substitució lingüística. En una segona fase, l'erosió afecta el nucli de la llengua: la gramàtica i la fonètica.

El Cos Social

Una primera fase de la substitució lingüística passa necessàriament per la bilingüització de la societat. Paral·lelament, es produeix una jerarquització lingüística: un repartiment desigual dels àmbits d'ús de cada llengua.

  • Llengua recessiva: ús col·loquial.
  • Llengua dominant: vehicle de comunicació, s'utilitza als àmbits amb més prestigi.

El prestigi és una qüestió subjectiva que no afecta les llengües sinó els parlants. En una segona fase de la substitució lingüística, la competència que els joves demostren en la llengua dominant contrasta amb els dubtes i les vacil·lacions amb què s'enfronten quan utilitzen la llengua recessiva. Sense parlants joves que n'assegurin la continuïtat futura, la llengua (recessiva) perd vitalitat. Això, juntament amb el fet que la llengua dominant sigui un dels eixos al voltant de la qual s'articula la societat, enfila la tercera fase que porta a la substitució lingüística.

Causes de la Substitució Lingüística

Causes Físiques

L'extinció d'una llengua pot anar lligada a la desaparició de tots els seus parlants. Epidèmies, sismes, etc. La desaparició de la població ha estat directament relacionada amb els processos de colonització que van iniciar-se en el s. XVI. El contagi de noves malalties i el xoc amb els conqueridors van aconseguir ensorrar un imperi pròsper i va suposar la desaparició de moltes llengües, mentre que aquelles que van sobreviure, van entrar en un estat d'anorreament del qual encara no s'han recuperat.

Causes Socials

La desaparició d'una llengua s'emmarca en un procés més general que anomenem assimilació cultural. Es tracta d'un fenomen caracteritzat per la influència que exerceix una cultura dominant sobre una altra fins que n'acaba desdibuixant els trets més representatius.

Estratègies i Factors de Substitució

Diverses estratègies i factors contribueixen a la substitució lingüística:

  • Consolidació dels Estats

    El creixement dels Estats ha anat sovint aparellat a la imposició lingüística. Amb massa freqüència, la unitat nacional s'ha volgut bastir sobre la unitat lingüística, amb la imposició de la ideologia monolingüe aprofitant mesures coercitives: prohibicions legals, repressions físiques.

  • Pèrdua del Poder

    La pèrdua d'exercir el control és el preàmbul de qualsevol procés d'assimilació cultural o substitució lingüística.

  • Inundació Demogràfica

    Una comunitat dominant, reforçada pel control del poder i la superioritat militar, aprofita també la superioritat demogràfica per ofegar les estructures socials de la cultura minoritària.

  • L'Exèrcit

    La constitució dels exèrcits i del servei militar obligatori van fer que les minories assimilessin ràpidament la llengua del poder per sobreviure en un entorn hostil.

  • Els Mitjans de Comunicació

    El control sobre els mitjans de comunicació ha estat un altre dels factors que han permès la promoció de les llengües associades al poder.

  • L'Escola

    A partir de la seva generalització, l'Estat va disposar d'un nou i eficaç instrument de control ideològic. Quant a l'aspecte lingüístic, l'escola garantia l'aprenentatge de la llengua nacional.

Entradas relacionadas: