El Procés de Desaparició dels Indis Americans: Anàlisi i Context Històric

Enviado por mark y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,98 KB

El Procés de Desaparició dels Indis Americans

1-a) Tema: El procés de desaparició dels indis americans. Parts bàsiques: La primera part, que correspondria als dos primers paràgrafs, parteix d’un problema inicial: Els «indis» americans són ja gairebé només un record, encara que han tingut un paper molt rellevant en la història del país. A continuació, el text exposa les causes històriques que expliquen el procés d’eliminació dels indis americans. La segona part correspondria al tercer paràgraf, on s’explica la situació actual dels indis americans, les conseqüències del procés històric i les condicions en què viuen a hores d’ara.

b) Encara que van tenir un paper important en la història del seu país, actualment hi ha pocs indis americans. Els conqueridors van arribar a les seves terres en el segle XV i, a partir d’aquell moment, la història d’aquest poble fou la història del seu extermini. Foren arraconats progressivament cap a l’oest i la població índia es va reduir considerablement. S’han perdut, també, més de 300 llengües indígenes. Avui en dia només queden unes poques comunitats índies en «reserves», on viuen aïllats, en condicions precàries i sense estímuls culturals.

c) Aquest text no és només expositiu, sinó que té també un caràcter argumentatiu. En el fragment es poden identificar nombrosos elements valoratius i marques de modalització que fan explícit el punt de vista que adopta l’autor en la seua argumentació, com ara: si us plau per força, i que finalment han perdut les terres completament i ara són ja només objecte de curiositat «arqueològica» o museística («els nobles salvatges») o de menyspreu i d’enuig (simplement «els salvatges») per part dels «blancs» (línies 8, 9 i 10).

d) L’autor hi fa servir la cursiva i les cometes per a matisar el significat de les paraules. La paraula «indis» hi apareix entre cometes per a explicar que es tracta dels nadius americans i no dels indis de l’Índia. En el cas de la paraula «arqueològica», les cometes indiquen que fa referència al que queda de la població indígena, cosa que dóna a l’expressió un efecte irònic. En «nobles salvatges», la cursiva remarca el doble sentit de la paraula noble i les cometes assenyalen el contrast irònic d’aquesta paraula amb «salvatges». En «salvatges» i «blancs» les cometes qüestionen clarament el mateix significat dels mots: qui eren veritablement els salvatges? El mateix passa amb la paraula «repartiment», que volia dir ‘repartiment per als colonitzadors’, no per als indis.

2-a)

  1. Sorda.
  2. Sorda.
  3. Sonora.
  4. Sonora.

b)

  1. Quasi.
  2. Important.
  3. Molts.
  4. Lloc.

c) subordinada substantiva, CD; 2-subordinada adjectiva, CN

3-a) La difusió que, de manera progressiva, ha aconseguit l’obra de Miquel Martí i Pol l’ha convertit en un fenomen únic d’estimació popular en la poesia catalana del final del segle XX. Aquesta estimació i popularitat s’expliquen perquè la poesia de Martí i Pol és essencialment comunicativa i el seu món metafòric defuig l’hermetisme. D’altra banda, la sinceritat de la seua veu poètica, i l’experiència biogràfica que comunica, són unes altres raons importants per a comprendre per què la poesia de l’autor ha obtingut aquest ressò. En aquest interès hi ha tingut un pes innegable la interpretació que, d’una part de la seua obra, n’ha fet el cantant Lluís Llach, si bé, per damunt de tot, cal atribuir-lo a la calidesa dels seus poemes, en els quals l’amor, l’experiència moral individual i col·lectiva o la convivència amb la greu malaltia que va patir són presentats amb un llenguatge que sol defugir l’artificiositat.

b) La qüestió que planteja el text és un cas molt clar de genocidi o extermini d’un poble. Poden esmentar-se’n molts exemples: el procés de colonització d’Amèrica per part dels europeus, que va comportar l’eliminació física de la majoria de la població indígena; l’extermini dels armenis a Turquia durant la Primera Guerra Mundial; l’holocaust dels jueus que van dur a terme els nazis durant la Segona Guerra Mundial; les purgues massives perpetrades pels khmers rojos de Pol Pot, a Cambotja, que van acabar amb l’assassinat de la quarta part del país… Unes altres vegades, sense arribar a l’eliminació física, s’ha produït l’opressió de comunitats que han vist greument disminuïts els seus drets socials, econòmics o culturals. Aquestes situacions solament es poden resoldre a partir d’una presa de consciència de les comunitats oprimides per a aconseguir els seus drets. La seua lluita tindrà més probabilitats d’èxit si aconsegueixen la implicació d’organismes internacionals.

Entradas relacionadas: