Procés Complet de Contracció i Relaxació Muscular

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,92 KB

Per començar, hem de tenir clar que aquesta contracció és voluntària perquè és del teixit estriat esquelètic. Per tant, ha d’arribar una ordre nerviosa perquè el múscul s’activi. El missatger responsable de fer arribar aquesta ordre de contracció muscular és l’acetilcolina, que és un neurotransmissor.

En aquest procés hi ha tres fases:

  1. Exitació Neuromuscular (es divideix en 4 fases)
  2. Contracció Muscular
  3. Relaxació Muscular

1. Exitació Neuromuscular

1.1 Potenciar l’acció muscular

La motoneurona allibera el neurotransmissor (acetilcolina) i aquest pren contacte amb els receptors de la membrana plasmàtica, modificant la permeabilitat de la membrana. Aquest fet fa que entri a la fibra muscular més quantitat de sodi que quantitat de potassi surt, això fa que el potencial (càrrega elèctrica) canvi. Com que la motoneurona està al centre de la fibra muscular, quan hi ha el canvi es produeix el canvi de potencial d’acció i es difon per tota la fibra.

1.2 Difusió potencial d’acció

El potencial d’acció es transmet al llarg del sarcolemma, entrant pels túbuls T, que estan al costat de les proteïnes.

1.3 Alliberament de calci

A causa del canvi de permeabilitat del reticle sarcoplàsmic, el calci pot sortir a l'exterior del sarcoplasma i es fixa a la troponina.

1.4 Canvi configuració troponina/tropomiosina

Un cop es fixa la troponina, es desplaça tot el conjunt deixant el centre actiu al descobert. D’aquesta manera, la miosina ja podrà prendre contacte amb el centre actiu.

2. La contracció muscular

La contracció muscular comença quan la miosina ja pot prendre contacte amb el centre actiu. Quan pren contacte, estableix un pont creuat. El cap de la miosina se separa del centre actiu una vegada s’ha angulat el seu cap, hi ha hagut l’escurçament del filament prim, i ha arrossegat el filament prim cap a l'interior. Es separa per agafar-ne un altre.

Aquesta angulació requereix energia en forma d'ATP (2 ATP i 1 magnesi); aquest ATP l’aconseguim gràcies a un procés que s’anomena hidròlisi:

ATP + AIGUA → ADP + Pi + ENERGIA

Per recarregar hi ha una resíntesi de l’ATP, on es separen l’actina i la miosina per tal de crear un altre pont creuat.

3. Relaxació muscular

La contracció muscular es manté mentre hi hagi al sarcolemma una concentració elevada de calci. Per tant, perquè es produeixi la relaxació muscular, el calci ha de tornar a dins del sarcolemma. Aquest fet es produeix gràcies a la bomba de calci o transport actiu de calci. Perquè això passi necessitem 1 ATP per cada 2 CALCIS.

En el moment que la concentració de calci a l'interior del sarcolemma disminueix, s’allibera de la troponina per tornar al reticle sarcoplàsmic en contra de gradient. D’aquesta manera, el centre actiu torna a estar tapat i el cap de la miosina no pot prendre contacte, i es duu a terme la relaxació. El múscul està en estat de repòs.

Tipus de Contracció Muscular

Dinàmiques: Són aquelles on s’observa que hi ha moviment.

Miomètriques (concèntriques)

Són aquelles on hi ha un escurçament muscular mentre provoques tensió/força, és un treball positiu, ja que vences la resistència.

Pliomètriques (excèntriques)

El múscul s’està allargant i simultàniament està produint tensió o força, és un treball negatiu. Hi ha una major tensió del múscul però una menor despesa energètica. La resistència et venç a tu (Musculatura postural).

Estàtiques (Isomètriques)

En aquest cas no pots vèncer la resistència, per tant, no es veu externament cap moviment. La part contràctil s’escurça, i el tendó s'allarga, això fa que es generi tensió.

PLIOMÈTRIC: Treball combinat d'excèntric i després concèntric.

Entradas relacionadas: