Procediments administratius: Capacitat d'obrar, iniciació i finalització

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,55 KB

2) Quins subjectes tenen capacitat d'obrar davant les administracions públiques?

Tenen capacitat d'obrar davant les administracions públiques:

  • Persones físiques o jurídiques que l'ostenten d'acord amb les normes civils (majors d'edat en tenir 18 anys complerts)
  • Els menors d'edat per a l'exercici i la defensa dels seus drets i interessos l'actuació dels quals estigui permesa per l'ordenament juridicoadministratiu sense l'assistència dels pares o tutors (capacitat d'obrar civil). Exemple: un alumne menor pot votar a les eleccions al consell escolar d'un centre.
  • Quan la llei així ho declari expressament, els grups d'afectats, les unions i les entitats sense personalitat jurídica, i els patrimonis independents o autònoms.

4) Explica les dues maneres d'iniciar un procediment administratiu.

  • D'ofici: L'Administració és qui inicia el procediment, bé per iniciativa pròpia o com a conseqüència de denúncia, ordre superior o petició raonada d'altres òrgans.
  • A sol·licitud de persona interessada: mitjançant la presentació d'una sol·licitud a la que se'n concreti la petició. Si la sol·licitud no reuneix els requisits exigits per la legislació aplicable, es requerirà l'interessat perquè, en un termini de 10 dies hàbils, esmeni la falta o acompanyi els documents preceptius o obligatoris, amb indicació que, si no ho fes així, se'l tindrà per desistit de la seva petició (esmena de la sol·licitud).

5) Enumera i explica les formes de finalització d'un procediment administratiu.

  • Resolució: decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i les altres derivades del procediment. Les resolucions contindran la decisió, els recursos que contra aquesta procedeixin, òrgan administratiu o judicial davant del qual s'hagin de presentar i termini per interposar-los.
  • Finalització convencional: les administracions públiques poden fer acords, pactes, convenis o contractes amb persones tant de dret públic com privat, sempre que no siguin contraris a l'ordenament jurídic ni abordin matèries no susceptibles d'acord, i que tinguin per objecte satisfer l'interès públic.
  • Desistiment i renúncia: tot interessat pot disistir de la sol·licitud o renunciar als seus drets sempre que no estigui prohibit per l'ordenament jurídic o es tracti de qüestions relatives a l'interès general. El desistiment implica no continuar amb el procediment, però permet iniciar-ne un altre en el futur, mentre que la renúncia impedeix plantejar posteriorment un altre procediment basat en el mateix dret al qual s'ha renunciat.
  • Caducitat: en els procediments iniciats a sol·licitud de l'interessat, quan es produeixi la seva paralització per causa imputable a aquest, l'Administració us advertirà que, transcorreguts tres mesos, es produirà la caducitat del procediment.

6) Enumera i explica breument els mitjans d'una execució forçosa.

  • Apremio sobre el patrimonio: en caso de que hubiera que satisfacerse una cantidad líquida de dinero (el concepto de apremio se refiere a la orden judicial para obligar un cumplimiento).
  • Ejecución subsidiaria: la Adm. realizará el acto por sí misma o en apoyo con las personas que determine, a costa del obligado.
  • Multa coercitiva: se impone como medida para hacer que el acto se cumpla (no como sanción).
  • Compulsión o apremio sobre las personas: se obliga a las personas a cumplir el acto a la fuerza. (por ejemplo, una vacunación obligatoria).

7) Explica quin és l'objectiu de la fase d'instrucció d'un procediment administratiu.

L'objectiu de la fase d'instrucció és la determinació, coneixement i comprovació dels fets en virtut dels quals s'hagi de pronunciar la resolució.

8) A partir de quin moment es compta el termini de resolució en els procediments d'ofici? I en els procediments a sol·licitud de l'interessat?

  • Procediments d'ofici: el termini es comptarà des del moment en què se'n va acordar la iniciació.
  • Procediments a sol·licitud de l'interessat: el termini es comptarà des del moment en què es va recollir la seva entrada al registre electrònic de l'Administració.

9) Què són els actes presumptes?

Els actes presumptes són els actes produïts per silenci administratiu.

10) Quan es produeix el silenci administratiu?

Es produeix quan l'Administració no contesta a algun dels actes administratius que se li hagin interposat durant el termini establert.

11) Què és el silenci administratiu positiu? I negatiu?

Positiu: és un acte finalitzador del procediment que suposa l'estimació de la sol·licitud de l'interessat.

Negatiu: és un acte que permet interposar recursos, en què es desestima la sol·licitud de l'interessat.

12) Dintre de les condicions per prendre part en els processos administratius, explica breument la "capacitat d'obrar".

La capacitat d'obrar suposa la possibilitat d'una persona d'exercitar o de posar en pràctica drets i obligacions.

13) Què és el certificat acreditatiu del silenci administratiu o el certificat d'acte presumpte?

És un document que certifica l'estimació o la desestimació del que sol·licita l'interessat davant el venciment del termini màxim per emetre i notificar la resolució expressa per part de l'Administració pública.

14) Durant la fase d'ordenació d'un procediment administratiu, què implica el principi de celeritat i impuls d'ofici?

Implica que l'Administració serà la responsable de tramitar la sol·licitud presentada i fer avançar el procediment, i ha de tramitar els expedients per rigorós ordre de presentació en assumptes de la mateixa naturalesa.

15) Durant la fase d'ordenació d'un procediment administratiu, què implica el principi de simplificació administrativa?

D'acord amb el principi de simplificació administrativa, s'acordaran en un sol acte tots els tràmits que, per la seva naturalesa, admetin una tramitació simultània i no sigui obligat el seu compliment successiu.

16) A partir de quin moment produeixen efectes els actes presumptes?

Produeixen efectes des del venciment del termini màxim en què s'ha de dictar i notificar la resolució expressa sense que aquesta s'hagi produït.

17) Quines conseqüències té el silenci administratiu en els procediments en què l'Administració exerceix potestats sancionadores o, en general, d'intervenció, susceptibles de produir efectes desfavorables per l'interessat?

En els procediments en què l'Administració exerciti potestats sancionadores es produirà la caducitat, en els casos de la qual, la resolució que declari la caducitat ordenarà l'arxiu de les seves actuacions.

19) Una persona fa una sol·licitud a un Ajuntament per instal·lar un cartell publicitari a una vorera, i l'Ajuntament la resol per silenci administratiu. Com l'hem d'interpretar en aquest cas (positiu o negatiu) i per què?

És negatiu, ja que si fos positiu provocaria que un particular pogués ocupar el sòl públic, i a més forma part de les excepcions perquè no es consideri un silenci positiu dins dels procediments iniciats a sol·licitud de l’interessat, en formar part dels de responsabilitat patrimonial de les administracions públiques.

20) Com poden participar en un procediment administratiu els comerciants d'una zona que tinguin interessos legítimes que puguin resultar afectats per la resolució?

Els comerciants d'una zona que tinguin interessos legítimes que puguin resultar afectats per la resolució poden participar en el procediment personant-se abans que es dicti resolució definitiva.

21) Digues quina forma d'iniciació del procediment administratiu (d'ofici o a sol·licitud de l'interessat) es faria en cadascun dels següents casos:

  • Petició d'una llicència d'obertura d'un negoci: A sol·licitud de l'interessat
  • Denùncia de la Inspecció d'Hisenda: D'ofici
  • Obertura d'un expedient disciplinari per part del cap d'estudis a instància del director d'un centre educatiu: D'ofici
  • Sol·licitud d'una subvenció per part d'una empresa: A sol·licitud de l'interessat

25) Quin és el termini màxim que pot fixar l'Administració per resoldre procediments administratius? I si no està fixat, quin és el termini?

  • Termini màxim de resolució que l'Administració pot fixar: 6 mesos.
  • Si el termini màxim de resolució no és fixat per l'Administració: 3 mesos.

26) Indica en quina fase del procediment administratiu es porten a terme les següents actuacions:

  • Tràmit d'audiència: Instrucció
  • Impuls: Ordenació
  • Prova: Instrucció
  • Desistiment i renúncia: Finalització
  • Al·legacions: Instrucció
  • Expedient: Ordenació

27) Quina diferència hi ha entre desistiment i renúncia en un procediment administratiu?

El desistiment implica no continuar amb el procediment, però permet iniciar-ne un altre en el futur, mentre que la renúncia impedeix plantejar posteriorment un altre procediment basat en el mateix dret al qual s'ha renunciat.

28) A partir de quin moment són executius els actes de l'Administració pública subjectes al Dret administratiu?

Els actes de les administracions públiques subjectes al dret administratiu seran immediatament executius (excepte en aquells casos en què una disposició estableixi el contrari o necessitin aprovació o autorització superior).

29) Quin contingut ha de tenir la resolució d'un procediment administratiu?

La resolució d'un procediment administratiu ha de contenir la decisió, els recursos que contra aquesta procedeixin, òrgan administratiu o judicial davant del qual s'hagin de presentar i termini per interposar-los.

30) Com es regula l'ús de la llengua en els procediments tramitats per les Administracions de les comunitats autònomes i de les entitats locals?

  • La llengua dels procediments tramitats per l'Administració General de l'Estat (la que té competència sobre tot el territori estatal) serà el castellà. No obstant això, els interessats que es dirigeixin als òrgans de l'Administració General de l'Estat amb seu al territori d'una comunitat autònoma poden utilitzar la llengua que hi sigui cooficial.
  • En els procediments tramitats per les administracions de les comunitats autònomes i de les entitats locals, l'ús de la llengua s'ajustarà al que preveu la legislació autonòmica corresponents.
  • L'Administració pública instructora haurà de traduir al castellà els documents, expedients o parts d'aquests que hagin de tenir efecte fora del territori de la comunitat autònoma, així com els documents dirigits als interessats que així ho sol·licitin expressament.

Entradas relacionadas: