No·l prenatz lo fals marit metrica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,96 KB
Guillem de Berguedà: "Cançoneta leu e plana" (1172)
Resum i estructura 5 estrofes 5 versos cadascuna, + tordada, que es repeteix al final. En cada estrofa es critica algun aspecte diferent del marquès. El poema tracta sobre el personatge del Marquès i els seus defectes. Tema⇒ atac personal, burla--1ra estrofa ⇒ mentider, traïdor i gras; 2na⇒ lletjor, 3r⇒ deformitat física i covardia; 4t deslleial, fals i enganyador, 5a suposada homosexualitat i/o promiscuïtat del personatge. --Recursos T.Poema⇒ Sirventès, compost per cinc cobles (estrofes)--- De set versos heptasíl·labs (set síl·labes) art menor----Tancades per refrany (6è i 7è vers de cada cobla)---Rima consonant (l'única utilitzada a la lírica trobadoresca) amb estructura 7a7a7b7a7b 7b7b---Combina versos femenins (a) i masculins (b).--FR Hipèrbaton (versos 1, 2, 3, 4 i 5) --- Ironia (no trenca la pedra amb les dents, de tan grosses que les té) ---Paral·lelismes i anàfores (versos del refrany, marquès, marquès, marquès)--- Encavallament (versos 8 i 9) ---Hipèrbole (exageració en referència a què les dents són més grosses i dures que les pedres) --- Comparació (versos 15 i 16 "sembla cabiró de biga")
Cerverí de Girona: "No·l prenatz lo fals marit" (s. XIII)
cançó de camí” una cançó popular que la gent cantava tema consells a una dama per que no es casi M vers 1 i 2 que es la introducció estrofes I-IV no al marit i justifica el perquè i en les estrofes V-VI li diu que no s'enamori d’ell i que marxi amb el poeta set estrofes amb una distribució sil·làbica de 7/7/4 primera estrofa que només te 2 versos, el primer de 7 síl·labes i el segon de 4 ( sis tercets i un apariat amb versos tetrasíl·labs i heptasíl·labs d'art menor. paral·lelisme versos 1,3,6 no el prengueu els fals marit.En conclusió podem dir que l'autor aprofita l’últim vers de cada estrofa per recordar el nom de la dama a la que estima.
DECADENCIA XV al XVIII
Lo mariner - anonim
Mètrica i versificació 1r part, introducció, situa acció donzella i el lloc on succeix. 2n part, a diàleg que mantenen la donzella i el mariner, després de que ella fos raptada a la 3r part, esbrinem que en realitat el mariner és el príncep d'Anglaterra i que pren per muller la bonica donzella.// Mètrica: consta de 26 versos hendecasíl·labs amb cesura 7+4 (heptasíl·labs i tetrasíl·labs).// Rima: Hi ha diferents versions, però en la gran majoria la rima és assonant i femení -els paral·lelismes 7-8, 12-13 - la repetició versos 5,14, 19, 21, 23 // Tema i interpretació és una cançó cançó popular anònima de temàtica amorosa (de fet és una balada), encara que el mariner la rapti. El fil principal de la cançó està relacionat amb l'amor, la bellesa i la fortuna. // Època i corrent: segles XVI-XVII a Catalunya mateix. Va ser recollida per Manuel Milà i Fontanals (1818-1884), filòleg, considerat un dels impulsors de la Renaixença.
RENEIXENÇA XIX
Jacint Verdaguer - Vora la mar// confrontació del poeta amb la glòria. Engany i pas del temps, divida en 3 parts, 3 primeres estrofes introducció espai. 2n part , 4 estrofes següents reflexió pas del temps. Ultimes 3 estrofes plantejament futur. 10 estrofes, 4 versos, 10-6-10-6 (10 fem 6 mas) --- Hiperbeton 3-21 metáfora 5-9-17a18-38 Anafora 6-7 Enumeració 16 Onomatopeia 17 Comparación 26a27 Pregunta retórica 32-35a36-37-39-4
Teodor Llorente. Vora el barranc dels Algadins// quatre cobles de vuit versos octosíl·labs amb esquema // rima consonant 8a/8b/8b/8a/8a/8c/8c/8a.// tema amor per la patria i el pas del temps// Locus Amoenus//1a part descriu paisatge// 2a part desig //3a part pas del temps// presencia del jo poetic//sinestesia3// hiperbole 4// metafora
7, 30// aliteracio 10, 11// hipervaton 18, 26// onomatopeia
21