Prejudicis i discriminació: origen, manifestacions i com eliminar-los
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,18 KB
L'altra cara dels grups
• La pertinença a diferents grups al llarg de la nostra vida és inevitable.
• Configuren la nostra personalitat, modelen el nostre caràcter i influeixen en les nostres idees i formes d'entendre el món.
• Necessitem aquesta pertinença, encara que a vegades ens porti problemes. • Un d'ells és que tendeixen a formar-se prejudicis i idees discriminatòries respecte els membres d'altres grups diferents.
Com actua una persona amb prejudicis?
1) Els membres del seu propi grup tenen una personalitat pròpia desenvolupada. Els que pertanyen a altres grups són una massa homogènia 🡪 origen de les imatges estereotipades.
o Ex.: 'els gitanos són uns lladres'/'Vas vestida com una gitana'/'això, ni els gitanos' 2) Quan es troba algun exemple que contradiu aquests estereotips, es consideren com 'excepcions que confirmen la regla' i no se'ls hi dona més importància.
3) Es nega a rebre informacions que puguin qüestionar els seus punts de vista, i sempre busca exemples per confirmar les opinions que ja té preconcebudes.
4) S'interpreta una mateixa acció d'un mode totalment diferent segons si la realitza un membre del seu grup o algú d'un grup diferent, del qual ja es té algun prejudici negatiu.
Per què existeixen els prejudicis?
⮚ Estalvi d'energia: ens estalvia l'esforç mental de realitzar una avaluació diferent i personal en cada ocasió.
⮚ Protecció de l'autoestima: porten com a conseqüència l'error de pensar que el grup al qual pertanyem és millor que els altres. Autovalorar-se d'una forma positiva davant els altres.
⮚ Complex d'inferioritat: ningú realment 'inferior' hauria de ser una amenaça.
⮚ Competitivitat: els prejudicis augmenten quan està en joc la competència entre grups per uns recursos escassos (Ex.: 'els immigrants venen a robar-nos la feina'). • Polèmica entre:
o Els que pensen que són apresos: clara influència cultural a l'hora de formar els estereotips. La família és la primera en transmetre certes actituds i valors.
o Els que opinen que tenen base genètica: per aconseguir un estalvi energètic.
• Els mitjans de comunicació també hi contribueixen, conscient o inconscientment.
Prejudicis i discriminació
• Els prejudicis actuen a un nivell inconscient: atribuïm una sèrie de propietats negatives a certs col·lectius de forma automàtica.
• La discriminació a persones d'altres grups és conscient i voluntària. És una actitud negativa, i en moltes ocasions agressiva, dirigida cap a persones 'diferents'
considerades com a inferiors i incapaces de gaudir dels mateixos drets que qui discrimina.
• Quin és l'origen d'aquestes actituds discriminatòries i xenòfobes?
• Algunes causes: les ideologies, la por o el complex d'inferioritat, la personalitat submisa, la influència del grup, la necessitat o l'interès, el que s'escolta a casa o a l'entorn social, etc.
• Hi ha persones que no estan preparades per aquesta trobada amb altres creences i cultures diferents, per la seva falta de confiança en elles mateixes i per la seva inseguretat.
• El seu mode d'actuar consisteix a reafirmar les seves pròpies creences davant els altres, tot i que això suposi actuar de forma discriminatòria i radicalment injusta.
• Conseqüències: ansietat, culpa, depressió, soledat, etc.
• En les actituds xenòfobes i discriminatòries trobem el principi d'exclusió moral: els membres d'altres grups no són éssers humans plens com nosaltres, i no se'ls poden aplicar els mateixos principis morals.
• Així justifiquen que actuar cap a ells de manera violenta i agressiva no és dolent.
• La teoria del 'chivo expiatorio': Es refereix a aquells sobre qui s'aplica injustament una acusació o condemna per impedir que els autèntics responsables siguin jutjats o per satisfer la necessitat de condemna davant la falta de culpables. (Ex.: Alemanya dels anys 30 amb els jueus).
Com eliminar els prejudicis?
• Estan molt arrelats en la nostra forma de pensar.
• La majoria d'ells operen d'un mode inconscient, la qual cosa és un obstacle per a la seva eradicació. • Podem fer alguna cosa per eliminar-los o, almenys, reduir el seu efecte?
o Els prejudicis vers altres grups disminueixen quan augmenta el contacte i la relació amb ells. A vegades, sorgeix l'efecte contrari: s'incrementen les actituds xenòfobes reforçant-les amb exemples que les justifiquin.
o Recategorització: aconseguir que els membres de diferents grups col·laborin en un objectiu que interessi a tots dos. Es crea un 'nou grup' amb el que tots s'identifiquen.
Inconvenient: trasllada el problema però no l'eradica, i tornarà a passar amb el contacte entre altres grups quan hi hagi interessos contraris.
(Ex.: jugadors de futbol del Barça i Madrid, quan juguen junts a la Selecció. L'agressivitat i violència es bolca sobre els nous rivals).
o Experimentar el prejudici: que els membres es vegin sotmesos
a situacions discriminatòries. Prenen consciència i potser aprenen una lliçó pel seu comportament futur (Ex.: mestra i ulls blaus).