Polisakaridoak: Almidoia, Glukogenoa, Zelulosa, Kitina

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,41 KB

Almidoia

  • Landareen erreserbako polisakaridoa da. (hazietan eta tuberkuluetan)

  • D-glukosaren bi polimeroz osatuta:

  • Amilosak: α-D-glukosak (1-4) lotura bidez lotuta helize itxura hartuz.

  • Amilopektinak: Amilosaren antzekoa baina adarkadura motzekin α(1-6) loturaz.

  • Hidrolisian entzima ezberdinak parte hartu:

  • Glukosidasak → α ( 1 → 6) loturak apurtu

  • Amilasak → α (1 → 4) loturak apurtu eta maltosa eratu

  • Maltasak → Maltosak hidrolizatu glukosa lortzeko

  • Maltan, β-amilasa entzima berezia:

  • Amilosak eta amiliektinak hidrolizatu maltosak askatuz

Glukogenoa

  • Animalien glukosa erreserba nagusia (gibel eta muskuluetan)

  • Amilopektinaren antzeko egitura baina adarkadura gehio eta txikiagoak

  • Almidoia baino errezago hidrolisatzen da:

  • Glukogeno fosforilasa eta α (1 → 6) glukosidasa entzimen bidez glukosak askatu

    • Funtzio egiturala duten polisakaridoak

Zelulosa

  • Landareetan egiturak osatzen duen molekula

  • Zelula pareta osatu horregatik ugariena β(1-4) lotura glukosidikozko kate luzez osatuta

  • α(1-4) lotura baino sendoagoa eta egonkorragoa

  • Glukosak elkartuz mikrozuntzexkak, hauek elkartuz (H-lot) zuntzexkak eta hauek zuntzak eratzen dituzte.

  • Zelula paretan zelulosazko zuntz gurutzatuak

  • Beste polisakaridoz osatutako matrizean kokatu.

  • Zuntzak zurrunak eta disolbaezinak

  • Gizakien digestio entzimek ezin dute β (1 → 4) lotura desegin

    • Elikadura balio txikia

    • Hondakin ugari sortu → digestio aparaturako onak

    • Zelulosaren hidrolisiarako zelulasa entzima behar da:

    • Hausnarkarien barneko mikroorganismoek

    • Termiten hesteetako protozooak

Kitina

  • N-azetil-glukosaminaren polimeroa.

  • Artropodoen exoeskeletoan eta onddoen zelula-horman.

  • Zelulosaren antzeko egitura:

  • Txandakako geruzak eratu β (1 → 4)lotura glukosidikoz.

  • Iraunkortasuna eta gogortasuna eman.

Entradas relacionadas: