Poesia de la Renaixença: Verdaguer, Llorente i Llombart

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB

La poesia en la Renaixença

Al segle XIX, les idees romàntiques van envair la nostra cultura i van impulsar el moviment de la Renaixença (1833-1877). Els escriptors de l'època es van disposar a recuperar les seues arrels i es van llançar a redescobrir els temps passats i gloriosos per mitjà de la literatura, la qual cosa va provocar una revifada de la producció literària en llengua pròpia.

La poesia va ser un dels gèneres més conreats gràcies a l'impuls dels Jocs Florals. La seua temàtica es va centrar en l'evocació del passat històric, l'exaltació nacional, la reivindicació de la llengua i la creació d'un paisatge rural idealitzat.

Jacint Verdaguer (1845-1902)

Nascut a Folgueroles (Osona), va ser un dels poetes més destacats del nostre romanticisme i l'escriptor més representatiu de la Renaixença. Va fer amistat amb els escriptors de la Renaixença. La seua poesia es pot dividir en:

  • Poesia èpica: forma de fer poemes narratius amb detallades descripcions centrades en la natura. S'hi inclouen L'Atlàntida (narra la desaparició del continent Atlant) i Canigó (conta èpicament els orígens cristians de Catalunya).
  • Poesia patriòtica: exalça Catalunya com a pàtria, per mitjà d'elements com la història, la llegenda i el paisatge. Destaquen les obres: Pàtria, Aires del Montseny i Barcelonistes.
  • Poesia religiosa: destinada bàsicament a les classes populars. Utilitza un llenguatge quotidià i planer. Destaquen les obres: Idil·lis i cants místics i Flors de Calvari.

Les principals característiques són:

  1. Mitificació de la natura, de la història i dels seus protagonistes.
  2. Importància de la imaginació.
  3. Incorporació d'un cert deix nostàlgic i melancòlic.
  4. Interès per la cultura popular.
  5. Riquesa de vocabulari i diversitat de formes mètriques.

Teodor Llorente (1836-1911)

Va ser el poeta més important de la Renaixença valenciana. Va estudiar Dret i va ser fundador, articulista i director del diari Las Provincias. D'ideologia conservadora, formà part d'un grup de burgesos que s'oposava a la politització de la Renaixença i que defensava la recuperació literària.

La seua obra està dominada pels tòpics jocfloralesos (pàtria, fe i amor), els poemes de circumstàncies, el sentimentalisme i l'historicisme. Hi destaca el paisatgisme sentimental (descripció idealitzada del paisatge valencià). Va publicar Llibret de versos i Nou llibret de versos, amb poemes com A mon llibre, A la mar Mediterrània, La Barraca, Vora el barranc dels Algadins i Pro pàtria.

Constantí Llombart (1848-1893)

Constantí Llombart és el pseudònim de l'escriptor valencià Carmel Navarro i Llombart, representant del sector progressista de la Renaixença valenciana. Va formar part d'un grup amb idees polítiques republicanes i liberals. Aquestes defensaven l'ús del valencià que ara es parla.

Llombart s'oposava a la visió enyoradissa i merament folklòrica dels autors més conservadors, i propugnava que la Renaixença tinguera més dimensió social. Va fundar la societat Lo Rat Penat, que va organitzar a València els Jocs Florals i va servir d'estímul perquè molts joves escrigueren en valencià. Dins de les seues obres, centrades en la descripció poètica de costums i personatges valencians, cal destacar Nit d'abelles o La copa d'argent.

Entradas relacionadas: