Poesia i Narrativa Catalanes: Postguerra als Anys 70 i Actualitat
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB
Tendències de la Poesia Catalana de Postguerra fins als Anys 70
La poesia publicada durant la postguerra a Catalunya no respon a un estil uniforme. Hi podem observar tres tendències principals:
Poesia de Tradició Simbolista
Des del punt de vista literari, els anys vint i trenta es caracteritzen per un desig de renovació estètica i d'incorporació de les aportacions del context internacional. A més del surrealisme, triomfa la poètica postsimbolista amb trets com un lirisme sintètic, la reflexió sobre l'acte creatiu o el llenguatge poètic autònom desvinculat de la realitat. Destaca Carles Riba, que situa la seua obra en el panorama europeu.
Poesia de Tradició Avantguardista
Representada per Josep Palau i Fabre i Joan Brossa. L'expressió 'moviments d'avantguarda' inclou manifestacions artístiques molt diferenciades. Presenten algunes característiques comunes, com:
- El desig de trencar els lligams amb la tradició.
- L'afany d'experimentació.
- La difusió més enllà del país d'origen.
Apareixen en el període d'entreguerres, quan l'impacte provocat per la Gran Guerra posa en qüestió el model polític, social i cultural burgès. Es diferencien dues etapes:
- La primera avantguarda (1906-1924), inclou cubisme, futurisme i dadaisme.
- La segona, a partir del 1924, amb el surrealisme.
Poesia de Tradició Realista
A partir de la dècada dels seixanta, sovint acompanyada d'un compromís civil o social. Hi podem situar Martí i Pol, Pere Quart, Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés i el moviment de la Nova Cançó.
Narrativa Catalana dels Anys 70 fins a l'Actualitat
En 1975, amb la mort de Franco, s'accelera el camí que conduirà a les llibertats i la democràcia. Els canvis socials i polítics faran possible la normalització de la literatura catalana. La Constitució i els estatuts d'autonomia reconeixeran el caràcter oficial del català i la seua generalització en l'ensenyament amb l'aprovació de les lleis de normalització lingüística (Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià), establint el marc legal que permetrà l'alfabetització de la població, la millora en l'ús social de la llengua i l'augment del públic lector.
La Dècada dels Setanta
La dècada dels setanta es caracteritza per nous narradors com Terenci Moix, Montserrat Roig, Joan F. Mira o Carme Riera. Les seues obres mostraran les preocupacions d'una generació d'escriptors nascuts després de la guerra: la postguerra i l'educació rebuda, una societat que necessita canvis, el món universitari, el feminisme, etc. Alguns autors publiquen obres de gran èxit, però sense continuïtat posterior, com Carmelina Sánchez-Cutillas o Isa Tròlec.
Els Anys Vuitanta i l'Actualitat
Durant els huitanta, dues línies caracteritzen aquesta narrativa. Per una banda, la literatura de gènere: narrativa policíaca, de ciència-ficció, de terror, històrica, eròtica, etc., que aconseguiran un gran nombre de lectors. És il·lustrativa la producció d'Ofèlia Dracs, Quim Monzó i Josep Lluís Seguí, entre altres. Per altra banda, la novel·la històrica: amb la desaparició de la censura franquista es produeixen cròniques, autobiografies, dietaris, etc., sobre la guerra i la postguerra.
Entre els autors actuals, podem destacar els que començaren a consolidar-se com a literaris al final dels noranta i principi del segle XXI: Carme Miquel, Mercè Company i Vicent Usó.