La Poesia Catalana Contemporània

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,47 KB

Característiques de la Poesia Actual

Nous Paràmetres del Codi Textual

La pretensió del poeta, d'acord amb els plantejaments estètics del moment, introduïa el lector dins el text o el discurs que conformava l'escriptura mateixa, la qual no necessàriament contenia una anècdota o un argument.

Pràctica Rebel

Connectant amb pràctiques d'escriptura que havien conformat la història de la poesia del segle XX, la poesia es considera com un discurs autònom, contrari a la lògica del realisme.

Nous Valors de la Paraula Poètica

La paraula poètica deixa de ser utilitzada per a narrar i passa a suggerir, a evocar, a ser imaginativa i ambigua.

La Poesia, Eina d'Investigació

La poesia fou considerada de nou com una eina d'investigació de la subjectivitat del poeta, com un camí d'accés al món de les idees, que dóna lloc a múltiples actituds creatives, relacionades amb el món oníric. El poema deixa de ser diàfan per a ser hermètic.

Nous Arguments

Els poetes argumentaren des de punts de vista innovadors, com ara la reivindicació de la dissidència, la ruptura amb els valors de la tradició cultural, familiar i social, el desig de modernitat i l'afany d'universalisme.

La Poesia Catalana dels Anys 80

L'inici dels anys 80 significa la instauració de les bases de la normalització cultural. Pel que fa a la llengua, el nou context legal en garanteix la igualtat administrativa i l'obligatorietat en l'ensenyament, a més de comprometre la Generalitat en la tasca de la normalització lingüística.

El panorama de la poesia catalana d'aquesta etapa és complex i divers, amb la pèrdua del paper hegemònic de la poesia com a gènere literari, reduïda a un àmbit minoritari i especialitzat. La poesia recent en català ha deixat de ser un conjunt convergent d'inquietuds i estètiques compartides per a esdevenir una suma d'individualitats.

La crítica ha assenyalat trets compartits en els versos i generalitzables a la major part dels poetes, com la poesia entesa com a resultat de l'experiència, la tendència a un cert lirisme autobiogràfic o la influència de la crisi de la societat urbana. Als anys 90 abandonaren la idea d'actuar com a memòria col·lectiva.

Poesia del Segle XX

Cerca en general una certa claredat expressiva, se centra en l'espai quotidià urbà immediat, i presenta la intimitat i els interessos de mercat.

Trets Regulars:

  • El pes de la "càrrega retòrica"
  • L'abundància de "reiteracions i metàfores fàcils"
  • Un llenguatge poc acurat i poc domini lèxic amb el consegüent abús del diccionari. Totes de caràcter negatiu, això sí.

Vicent Simbor i Ferran Carbó afegeixen l'estil perfeccionista, un llenguatge àgil i expressiu, quotidià i de vegades experimental.

Circumstàncies que Entrebanquen la Difusió

  • L'escassa presència física de la poesia en el mercat del llibre
  • El lloc insuficient de poesia i poetes als mitjans de comunicació
  • La fragmentació territorial per causa de la política i el pes excessiu de Barcelona com a capital

La Poesia de Miquel Martí i Pol

Després d'uns anys de formació en què predominen les lectures d'autors marxistes i de la publicació d'un primer poemari, Martí i Pol enceta una etapa d'activisme sociocultural.

Realisme Social

El poble, la fàbrica: problemàtica social que viu l'obrer, l'home anòmim, la seva quotidianitat, els seus sentiments, la seva impotència, el seu crit de revolta. Les bases de la popularitat de què avui gaudeix Miquel Martí i Pol cal buscar-les en la seva poesia d'aquesta època. La clau de l'èxit popular del poeta és un profund deix humà, fruit d'una experiència vital completa, que facilita molt la comunicació entre el poeta i el lector.

El 1970 contreu esclerosi múltiple i es té que recloure a casa. A partir d'ara la dedicació a la literatura, també a la traducció, serà total. La malaltia i la reflexió sobre la mort esdevenen ara temes omnipresents en llibres, el poeta se sobreposa a la situació i la incorpora a una veu poètica cada dia més personal. Les circumstàncies personals i sociopolítiques del moment han desfigurat la cronologia de publicació de les obres del poeta de Roda. Ha estat un poeta força desconegut pel gran públic fins cap al 1970.

Etapes de l'Obra de Miquel Martí i Pol:

1a Etapa: Fins al 1956

El llibre central d'aquesta etapa és Le Fugitiu, escrit durant un període de crisi religiosa, l'home i els seus problemes de cada dia.

2a Etapa: 1957-1970

Coincident amb el realisme històric, la poesia de Miquel Martí i Pol encarna els trets essencials de la poesia social.

Distintius de l'Autor:
  • La presència d'un component líric en els seus poemes èpics que els humanitza i els carrega de tendresa
  • L'ús decidit del vers lliure en poemes narratius o en inventaris
  • L'ús d'un llenguatge planer que es sotmet a l'elaboració estètica

Al tombant de la dècada, l'acceptació de la nova realitat físicament limitada i alhora per l'afirmació vitalista del poeta, també hi ha preocupació per la situació del país.

4a Etapa: A Partir de 1975

Innovació formal, el goig de viure en plenitud, manifestat en el plaer i el desig amorós, nega la vida de la passivitat i de la malenconia per dirigir-se cap a la consecució d'un estat de plenitud compartida.

Entradas relacionadas: