Poder Polític: Tipus, Legitimitat i Formes de Govern
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,43 KB
Els Tipus de Poder Polític
Existeixen 3 tipus principals de poder:
- Poder econòmic: Es basa en la possessió de recursos econòmics. S'obté per herència, emprenedoria, o sent membre dels consells d’administració de les grans empreses.
- Poder ideològic: Es basa en la possessió del coneixement i la capacitat d'influir en les idees. S’obté mitjançant l'estudi, la reflexió i la comunicació (ex: mitjans de comunicació, intel·lectuals, centres d’investigació universitaris i empresarials).
- Poder polític: Es basa en el control de les institucions que organitzen i gestionen la societat, principalment l'Estat (poder executiu, legislatiu, judicial). S’assoleix habitualment a través dels partits polítics i el lideratge.
Legalitat vs. Legitimitat del Poder Polític
Igual que es pot tenir el poder però no l’autoritat, un govern no actua de forma legítima només per fer-ho legalment.
- La legalitat fa referència al compliment del dret (respectar el marc jurídic i els procediments legals establerts).
- La legitimitat exigeix que s’actuï de forma justa, d'acord amb el conjunt de valors i principis ètics i morals sobre els quals se sustenta la comunitat política.
Per Què Obeïm les Lleis? Motius i Legitimitat
Hi ha diverses raons per les quals els ciutadans obeeixen les lleis:
- La por: Utilitzada en moltes societats mitjançant el terror o la intimidació. Pot provocar rebel·lia en la població. Quan s’obeeix per por al càstig, les lleis només es compleixen quan es té consciència que es pot ser descobert.
- El costum: Hi ha normes que s’interioritzen amb el temps i les compleixen les properes generacions sense qüestionar-les, formant part de la tradició.
- L’interès: Es valora la balança benefici/perjudici de complir la llei. S'obeeix si es percep un benefici personal o col·lectiu superior al cost de l'obediència.
- La legitimitat: És la raó més pròpiament política; s’obeeix voluntàriament perquè es considera que qui mana té dret a fer-ho. Poder legítim significa que reconeixem l'autoritat de qui té el poder. Implica que els individus valoren el poder polític i a qui el té, i jutgen que té dret a establir les lleis i a exigir-ne el compliment.
Com Ens Hem de Governar? Models i Formes
Models de Repartiment del Poder
Segons com es reparteix el poder entre els membres de la societat:
- Models igualitaristes: Propugnen un repartiment igual del poder per a tots els membres. Són característics de les societats democràtiques modernes, on la sobirania recau en el poble. La legitimitat prové del sufragi universal (els ciutadans elegeixen els seus representants).
- Models jerarquitzats: Són el cas més freqüent en la història. El poder de cada individu és proporcional al que la comunitat considera un mèrit seu (riquesa, classe social, origen familiar o racial, gènere, etc.). La legitimitat es basa en una suposada superioritat d'uns grups sobre uns altres.
Formes de Govern (Segons Filòsofs Antics)
Els filòsofs antics van classificar les formes de govern:
- Monarquia: Govern d'un sol individu ("només un", el rei). La legitimitat sol basar-se en el llinatge (herència), la voluntat divina o el suposat caràcter diví del monarca.
- Aristocràcia: Govern dels "millors" (aristoi). Poden ser una família noble o els més savis. La legitimitat es basa en el llinatge o en el coneixement superior que posseeixen.
- Oligarquia: Govern d'uns pocs ("uns pocs", oligoi), generalment els més rics. El seu poder deriva de la riquesa i el control econòmic.
- Tirania: Poder imposat per la força i la por, exercit de manera autoritària o totalitària. No té legitimitat, ja que no es basa en el consentiment ni en principis acceptats.
- Democràcia: Govern del poble ("el poble", demos). Idealment, s’exerceix a partir de l’ús de la raó i el discurs contrastat de les idees en l'espai públic. La legitimitat prové del consentiment popular, expressat normalment mitjançant el vot en sufragi universal.