Poden xocar els planetes?
Enviado por Chuletator online y clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,18 KB
Bloc Ⅰ
UNITAT 1
Heliocentrisme defensa que el Sol es el centre de l'univers, va costar molt que fos acceptada perquè en aquell moment manava l'Església catòlica aleshores, l'església no podia deixar que fos veritat aquesta teoria perquè si no la religió no tindria tant de poder.
Definiciò planeta: orbitar entorn d’una estrella, tenir massa suficient per tenir forma esfèrica i ha de buidat la seva òrbita.
Planetes interiors o terrestres tenen una composició rocosa i són més densos ja que el material més dens queda més aprop del Sol i el gasos s’allunya, també els interiors estan més aprop del sol(Mercuri, Venus, terra, Mart). Planetes exteriors o gegants estan compostos de gasos i estan lluny del Sol ja que són menys densos.(Júpiter, Saturn, ura,Neptú).
Els asteroide són cossos rocosos menors amb forma irregular situats als cinturons.
Teoria planetasimal
1.Nebulosa inicial: 4.600 milions d’anys formada per pols i gas
2.Col·lapse gravitatori: es forma una gran massa central i un disc giratori en el seu entorn
3.Formació del protosol: comença la fusió d’hidrogen a la massa central
4.Formació de planetesimals: es van formant agrupacions més grans a partir del material del disc giratori
5.Formació de protoplanetes: es formen els planetes primitius a partir de les col·lisions dels planetesimals
6.Escombrada de l’òrbita: cada protoplaneta va afegint el diferent material que troba en la seva òrbita
Germana de la Terra? lluna i terra formada al mateix temps formades pels mateixos materials, no explica la diferència d’edat (lluna 100 milions menos), ni la diferència de densitat.
Adoptada?formades al mateix temps, formació en una zona més llunyana del sol(per la diferència de densitat), capturada pel camp gravitatori de la terra( diferencia densitat), però no explica la diferència d’edat.
Filla de la Terra? formació a partir d’un xoc amb un planeta mida de Mart( explica la diferència d’edat) i l’impacte hauria arrencat materials de l’escorça i el mantell( diferència de densitat).
20 llunes
: un cos impacte contre la terra i la materia expulsada forma un anell que es condensada i s’ages format un astre que s'hagués anat allunyant de la terra, això hagués passat 20 vegades i el final es van unir tots.
Estrelles: les forces que actuen en una estrella són la gravetat (és la pressió i no guanya cap força) i molta energia(pressió deguda a la fusió nuclear).
Big Bang:
Gran expansió: inflació
partícules subatòmiques: protons, neutrons, electrons. Energia molt alta i ràpida. I amb la llum els fotons no poden escapar-se.
nucleosíntesis: elements més lleugers Hidrogen/Heli.
formació d’àtoms: 380000 anys, la llum pot escapar-se, radiacions de fons de microones.