Plantazio Nekazaritza eta Lehorreko Nekazaritza Sedentarioa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en vasco con un tamaño de 3,47 KB
Plantazio-nekazaritza
Plantazio-nekazaritza garatzen ari diren Afrikako, Erdialdeko eta Hego Amerikako herrialdeetan eta Asiako hego-ekialdean egiten da.
XVI. eta XVII. mendeetan, Europako konkistatzaileek nekazaritza-ustiategiak sortu zituzten Europatik kanpo. Horrela sortu ziren plantazioak. Plantazioen helburua produktu exotikotzat hartzen zirenak lortzea zen, esaterako: kakaoa, kafea eta kotoia.
Ezaugarriak
Plantazio-nekazaritzak ezaugarri hauek ditu:
- Funtsean esportaziorako erabiltzen den merkatu-nekazaritza da. Horregatik, plantazioak ondo komunikatutako lekuetan daude (kostaldetik gertu, garraiorako bide handietatik gertu, etab.).
- Oro har, ustiategi handietan egiten da. Ustiategi horiek atzerriko multinazionalek kontrolatzen dituzte (batik bat, Europako eta Estatu Batuetako multinazionalek) edo bertako ekoizleek (enpresa handi horiei saltzen dizkiete uztak).
- Plantazioetan, bertako langile ugariri ematen diete lana; sarri, aldi baterako kontratatzen dituzte langileak. Langile horien soldatak baxuak dira.
- Ezinbestekoa da kapital-inbertsio handia egitea, lurra erosteko eta ustiatzeko, baita produktuak distantzia luzeetan kontserbatzeko, garraiatzeko eta merkaturatzeko ere.
- Nekazaritza mota horretan, monolaborantza egin ohi da (adibidez, kakaoa, azukre-kanabera, Afrikako palmondoa, kafea...).
- Aplikatu daitezkeen bitarteko tekniko guztiak aplikatzen dira produktibitate handia lortzeko.
Onurak eta Eraginak
Plantazio-nekazaritzak etekin handiak ematen dizkie multinazionalei. Izan ere, multinazionalek etekina ateratzen diete ekoizpen-kostu txikiei, funtsean, garatzen ari diren herrialdeetan soldatak oso baxuak direlako.
Horretaz gainera, plantazio-nekazaritza, neurri batean, onuragarria da garatzen ari diren herrialdeentzat. Plantazioek bertako ekonomia suspertzen dute; izan ere, enplegua sortzen dute, eta produktuak esportatzeko beharrezko garraio- eta merkaturatze-azpiegiturak eraikitzea sustatzen dute.
Bestalde, lurra lantzeko teknika modernoak eta lana antolatzeko modu eraginkorragoak sartzen dituzte teknologikoki atzeratuagoak diren eremu horietan.
Ondorio Txarrak
Dena den, plantazio-nekazaritzak, halaber, ondorio txarrak ditu garatzen ari diren herrialdeetan:
- Etekin ekonomikoak atzerriko enpresen esku geratzen dira; beraz, bertako langileek ez dute beren bizi-maila baxua hobetzen.
- Nekazariak ezin dira lehiatu multinazionalekin, eta asko behartuta daude beren lurrak uztera eta plantazioetan lan egitera. Horren ondorioz, herrialde horietako batzuek elikagaiak inportatu behar dituzte, biztanleriaren premiak asetzeko.
- Plantazioek eragin handia dute ingurumenean (lurzoruak agortzen dira, biodibertsitatea galtzen da...), ustiapena oso intentsiboa izan ohi baita, ahalik eta errendimendu handiena lortzeko.
Lehorreko Nekazaritza Sedentarioa
Sabana-eremuetan egiten da, labore-txandaketako sistema baten bidez:
- Lurraren zati batean zerealak landatzen dira.
- Beste batean, produktu osagarriak landatzen dira (kakahuetea, tuberkuluak...).
- Azken zatia lugorri uzten da —hots, atseden hartzen uzten da—, eta abereak bazkatzeko erabiltzen da.