Planificació i sistemes de producció en la indústria alimentària
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB
Processos productius
Entrada
- Materia Prima
- Flux
- Mètode
- Maquinària
- Mà d'obra
- Recursos
- Producte
- Sortida
La materia prima:
Depen del tipus de producte que volem realitzar tindrem una materia prima o una altra, com per exemple: carn, peix, etc.
Flux (diagrama de flux)
- Línia producte refrigerat (5 dies - 21 dies), cuina tradicional, després té un abatiment i el producte es deposita en la gastronomia que es reactiva en la mateixa gastro. Planifiques producte de 7 dies per treballar en 5. (rodo vedella amb salsa espanyola + bolets). Si el producte el sellen en viu o termomodificat.
- Línia producte refrigerat pasteuritzat 30/60, després del procés del sellat, potser autoclau, pasteuritzador, forn...
- Línia producte congelat
- Línia producte en calent // macarrons boloñesa
- Línia IQF, ultracongelació.
Mètode:
És com ho farem tot això, mètodes com les comandes, emmagatzematge, conservació, coccions, abatiments, envasats, fitxes de procés, etiquetatge, neteja, autocontrol... tots s'han de preveure que en algun moment es puguin monitoritzar.
La maquinària:
Varia depenent de les nostres necessitats.
Ma d'obra:
Els treballadors que tindràs, i les seves funcions.
Recursos:
Tot el que necessitem per fer-ho, infraestructura, llum, diners.
Planificació i programació de la producció:
Sistemes de producció: L'àrea de producció ha d'estar preparada per absorbir i realitzar canvis ja que ens trobem en un entorn molt ràpid i canviant. Els sistemes de producció òptims a l'empresa han d'estar orientats al tipus de client que tens, en general han de ser: flexibles, ràpids i eficients econòmicament.
- Producció artesanal: productes a mida, molt flexible, alt cost.
- Producció massiva: grans volums, producció en sèrie i estàndar, cost baix sense flexibilitat.
- JIT (producció ajustada-just in time): procés òptim i eficient, ja que reduïm personal, inventari, terminis, espai magatzem.
Documentació relacionada amb la planificació:
La planificació és una activitat per poder anticipar i programar el que volem fer. El lead time logístic és el temps que hem de fer de previsió, com GAP, més error en les revisions. Per planificar, què és millor?
- Treballar sota demanda
- Treballar contra estoc
- Treballar amb previsions
- Treballar amb combinació de les anteriors
Documentació relacionada amb la planificació:
Tots aquells documents que necessitem per planificar-nos el treball-empresa.
- Resum de la producció amb data prevista de lliurament
- Relació de materials necessaris (compres, estoc): s'ha de planificar a llarg termini la producció a diari.
- Resum de treballs per sectors, llistat de què s'ha de fer en cada secció (CHECKLISTS), les seccions han de funcionar de tal manera que la planta no depengui de ningú, per si acas hi ha incidències.
- Fitxes tècniques de procés per seccions
- Autocontrols relacionats amb la planificació; llistat per tal d'elaborar la traçabilitat.
- Mermas