Planificació Educativa Personalitzada i Intel·ligències Múltiples

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 14,98 KB

PI: Planificació Educativa Personalitzada

És la planificació educativa personalitzada, contextual, funcional i concreta respecte a les capacitats o competències bàsiques del curs, cicle o etapa educativa, durant un període de temps determinat, per a un alumne/a, pel qual es considera que les mesures de reforç o d’ampliació previstes són insuficients per al seu progrés.

Eina per a la planificació de mesures, actuacions i suports per donar resposta a situacions singulars i complexes d'alguns alumnes perquè puguin aprendre i participar en la vida del centre educatiu. És una mesura excepcional: esgotades les altres mesures. Demanda d'un tutor/a o qualsevol mestre/a: de l’equip docent o a proposta d’un dictamen (metge, psicòleg,..). Elabora l’equip de mestres coordinat pel tutor (responsable): equip d’orientació psicopedagògic (CAD) + Participació pare/mare/rep. Legal. Seguiment contínu: valorar progrés de l’alumne, si assolix objectius i mesures.

Contingut del PI:

Dades personals i acadèmiques, justificació, planificació dels objectius, competències a assolir i de les actuacions, criteris d’avaluació, horari de l’alumne, emplaçaments i suports, seguiment del pla.

Adaptació:

Qualsevol procés d’ajust del currículum a les necessitats de tots els alumnes, al nivell que sigui.

5 principis adaptació:

Normalització (adequat a la norma), Ecològic (adaptat al medi), Realista (adequat a la realitat del nen), Significatiu (activitats que li serveixen), Participació (Implicació= pares, claustre professors, alumnes, mateix alumne...).

Intel·ligències múltiples:

Com aprèn un infant: estimulació primerenca: vista, gust, olfacte, tacte i oïda.

Eixos - capacitats:

Aprendre a ser i actuar d’una manera cada vegada més autònoma. Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats.

Aprendre a pensar i a comunicar:

Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.

Aprendre a descobrir i tenir iniciativa:

Observar i explorar l’entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.

Aprendre a conviure i habitar el món:

Conviure en la diversitat, avançant en la relació amb els altres i en la resolució pacífica de conflictes. Comportar-se d’acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col·laboració amb el grup i cap a la integració social.

Intel·ligències múltiples

Intrapersonal: és el coneixement de sí mateix i l’habilitat d’adaptar la pròpia manera d’actuar a partir d’aquest coneixement. Implica: Autoreflexió, metacognició i la correcta percepció de sí mateix. Inclou: coneixement de les pròpies habilitats i limitacions, la consciència dels estats d’ànim interiors, les intencions i motivacions, les pors els desigs, la capacitat d’autodisciplina i autoestima i el coneixement del seu temperament i caràcter.

Habilitats:

Concentració, Apreciació de la pròpia experiència, Capacitat de pesar sobre l’exercici del seu propi pensament, Raonament correcte, i de nivell superior Desenvolupament del pensament i la consciència dels seus sentiments juntament a la facilitat per expressar-los.

Característiques:

Té consciència de les seves pròpies emocions, Troba maneres d’expressar els seus sentiments, Estableix i aconsegueix objectius personals, Reconeix i viu segons un sistema de valors, És capaç de treballar individualment, Es qüestiona les grans preguntes existencials, Està en constant procés de creixement personal, Intenta comprendre les pròpies experiències, Reflexiona, Busca oportunitats per actualitzar-se i renovar-se, Té confiança amb els demés.

Lingüística-verbal

És la capacitat de formular el pensament en paraules i utilitzar el llenguatge de manera eficaç. Inclou la sensibilitat pels sons, els significats i les funcions de les paraules.

Característiques:

Escolta i respon a la paraula parlada, Imita els sons i la forma de parlar, de llegir i d’escriure d’altres persones, Escolta amb atenció, comprèn, interpreta i recorda allò explicat, Llegeix de forma eficaç, comprèn, aplica les regles gramaticals, ortogràfiques i de puntuació i utilitza un vocabulari ampli i apropiat, Mostra capacitat per aprendre altres llengües, Utilitza les habilitats d’escolta, parlar, escriure i llegir per recordar.

Habilitats:

Comprensió de l’ordre i el significat de les paraules, La possibilitat d’ensenyar, explicar, aprendre juntament a la bona disposició per entendre l’humor lingüístic o crear-lo, l’art de convèncer a altres i la facilitat de memoritzar i recordar, Té també la possibilitat de realitzar un anàlisi metalingüístic.

Logico – matemàtica

És la capacitat per utilitzar els nombres de manera efectiva i raonar adequadament. Inclou la sensibilitat als esquemes, a les relacions lògiques, afirmacions i proposicions, a les funcions i altres abstraccions relacionades amb el pensament matemàtic.

Característiques:

Percep els objectes i la seva funció a l’entorn, Domina els conceptes de quantitat temps i causa-efecte, Utilitza símbols abstractes per representar objectes i conceptes concrets, Demostra habilitat per trobar solucions lògiques als problemes, Percep models i relacions, Planteja i posa a prova hipòtesis, Utilitza habilitats matemàtiques. Estimació, càlcul, interpretació d’estadístiques, S’entusiasma amb operacions complexes, Pensa en forma matemàtica. Proves, hipòtesis, models, contraexemples, arguments, Utilitza tecnologia per resoldre els problemes, Activa, la gran capacitat de formar imatges mentals.

Les seves habilitats:

Poder reconèixer patrons abstractes, fer un bon ús del raonament inductiu deductiu, reconèixer relacions i connexions, ser capaç de resoldre un càlcul complex i la possibilitat d’utilitzar un raonament estrictament científic.

Visual – Espacial

És la capacitat de pensar en tres dimensions. L’habilitat per percebre de forma precisa el món visual i espacial i efectuar transformacions a partir d’aquestes percepcions.

Característiques:

Aprendre mitjançant la vista i l’observació, Es desplaça i transporta objectes a l’espai de manera eficaç, Percep i produeix imatges mentals, pensa a termes gràfics i visualitza detalls, Interpreta gràfics, taules, mapes i diagrames, Dibuixa, pinta, construeix, modela, Pot veure un objecte des de diferents perspectives, Percep models o patrons, Dissenya representacions visuals per la informació.

Habilitats específiques:

Ocupen un lloc destacat la imaginació activa, la gran capacitat de formar imatges mentals, una bona orientació espacial i la facilitat de portar a terme representacions gràfiques, el fàcil reconeixement de relacions entre objectes situats a l’espai, la possibilitat de manipular imatges mentalment i la percepció exacta d’una realitat des de perspectives molt diferents.

Musical

És la capacitat de produir apreciar tant el ritme com el to i el timbre dels sons i de valorar les diferents formes d’expressivitat musical.

Característiques:

Escolta i té interès per la varietat de sons, i és capaç d’organitzar-los en models significatius. Disfruta i busca ocasions per escoltar música. Respon a la música mitjançant la direcció, execució, creació o dansa, interpretant els climes i els temps de la música, el debat i l’anàlisi i l’avaluació i exploració del contingut i significat de la música. Recopila música e informació al voltant d’ella i executa instruments musicals. Desenvolupa l’habilitat per cantar i/o tocar un instrument. Empra el vocabulari i les notacions musicals. Disfruta improvisant i executant sons, donada una frase musical la pot completar amb un sentit. Ofereix la seva pròpia interpretació del missatge que un compositor comunica per mitjà de la música. Pot crear composicions i/o instruments musicals originals.

Corporal – Cinestèsic

És la capacitat d’utilitzar tot el cos per expressar idees i sentiments, realitzar activitats o resoldre problemes.

Característiques:

Prefereix tocar, palpar i manipular allò que ha de ser après. Desenvolupa la seva coordinació i sentit del ritme. Aprendre millor per mitjà de l’experiència directe i la participació. Disfruta en experiències concretes d’aprenentatge. Demostra habilitats en tasques que requereixen, emprar la psicomotricitat fina o gruixuda.

Naturalista:

La intel·ligència naturalista és la capacitat que tenen les persones per distingir, classificar utilitzar elements del medi ambient, objectes, animals o plantes, tant de l’ambient urbà com el suburbà o del rural.

Característiques:

Explora àmbits humans i naturals. Aprofita oportunitats per observar, identificar interactuar, amb objectes, plantes o animals. Classifica objectes segons les seves característiques. Reconeix patrons entre els membres de l’espècie. Manifesta desigs de comprendre com funcionen les coses. S’interessa per l’evolució de sistemes i la relació entre els sistemes naturals. Prefereixen les activitats a l’aire lliure.

Interpersonal:

És la capacitat de comprendre als demés i interactuar eficaçment amb ells.

Inclou la capacitat per discernir i respondre de manera adequada als estats d’ànim, els temperaments, les motivacions, i els desigs d’altres persones i l’habilitat per formar i mantenir relacions i assumir rols dins el grup. Caracteristiques: •Estableix i manté relacions •Reconeix utilitzar diverses maneres de relacionar-se. •Percep els sentiments i motivacions dels altres.  •Participa en projectes cooperatius. •Influeix sobre accions o opinions dels demés. •Desenvolupa activitats de mediació •Percep diverses perspectives en les qüestions socials o polítiques. Les seves habilitats son la comunicació efectiva tant la verbal, com la no verbal, la capacitat d’entendre els estats d’ànim i els sentiments i motivacions dels demés. Manifesta la capacitat per treballar cooperativament en grup, escolta i aprecia la perspectiva dels altres, encara que difereixi de la seva, empatitza amb els demés i és molt capaç de crear i mantenir sinergia en un grup. El treball de les IM es: Un mitjà per desenvolupar les potencialitats de cadascú, emprant diferents camins per arribar a comprendre, fent-se seu allò que construeixen. Desenvolupen en l’infant: Capacitat per resoldre problemes reals, Capacitat de crear productes efectius, Potencial per trobar o crear nous problemes. Atencio a la diversitat: els infants pensen des del minut 1, x aixo necesiten q parlin (xq siguin conscients q aprenen dls altres). Tot reflexionar dls encerts-errors (assaig-error) sent ells els mateixos qui busquen i resolen els cnflictes amb el suport d l'adult. Tot aixo contrastat amb les propies idees, experiencies, observacions, preguntes. Organitzacio, espais, racons i projectes:  l'aula ha d ser flexible, adequada al temps (adaptar el temps a les necesitats dl moment) i als alumnes. Projectes amb sentit i ben estructurats: divertir amb una finalitat, espai destinat a les idees dls infants. Com hi fem a traves d les IM: a traves d diferents activitats, x fomentar totes les inteligencies. Tenir en compte: mesures organitzatives. Temps /espai. Gestio d'aula. Agenda d'aula. Metodologies actives formatives - proces E-A. Organitzacio social d l'aula: agrupaments a aprenentatge cooperatiu. Mesures curriculars: UD + pla individualitzat. Aprenentatge significatiu: x a que es fomenti a d'haver-hi un enfocament globalitzador obert, tenint en compte els interessos, motivacions, experiencies, coneixements previs. Estil d'aprenentatge: visual, auditiu i sinestesic. Estil docent: autoritari: limit estricte, regula totes les conductes, imposa normes, clima tenso. permissiu: no hi ha limit, li costa regular conductes, les normes son imposades pels alumnes, clima "colega". Democratic - directiu: limit raonable, regula conductas significativas, las normas se consensuan, clima de respeto y proximidad. Proverbio chino: dimelo y lo olvidare, enseñamelo y lo recordare, implicame y lo entendere, apartate y actuare. Aprenentatge cooperatiu: grup d procediment d l'ensenyança q parteix d l'organitzacio d l'aula en petits grups mixtes, heterogenis, on es treballa conjuntament de manera coordinada x resoldre tasques i profunditzar en l'aprenentatge. Abans: la font de coneixement principal era la comunicacio unidireccional. Ara: diverses fonts d coneixement, comunicacio bidireccional - social. Aquest aprenentatge es basa en la construccio participativa d coneixement. Agrupa doferents metodologies i tecniques. Esta cuidadosament dissenyat, organitzat x a la interaccio entre els integrants. Treball equitatiu amb objectius vinculats. Principis d'aprenen.cooperatiu: articulacio: organitzar, justificar i declarar les propies idees als companys. Conflicte: context dels desacords i reforç x resoldrel's. Co-construccio: compartir objectius comuns a partir d l'elaboracio, reforç i construccio. Dimensions: cohesio d grup, aprendre a treballar en equip cooperatiu i utilitzar la metodologiare cntinguts.Estructures a desenv. amb apren. coop/inte.mult: diferencia estils apreenentatge, ed.emocional, hab.socials, convivencia, curric.academic, gestio d'aula, metodologia, exit: motivacio, inclusio i eficacia. Elememts clau apren.coop: interdepencia positiva, resposabilidad indiv, reflexio grup i evaluacio grupal, interaccio cara a cara, hab.interpersonals i d grup. Grups d'apren formal: duracio h. o setmanes i l'objectiu son els comuns d'aprenent. Grups d'ap. informal: h. o set. i l'objectiu garantitzar la interaccio entre alumnes.

Entradas relacionadas: