Piràmide Funció Motora i Patologies Motoneurona: Guia Clínica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,69 KB

La Piràmide de la Funció Motora: Components i Funcionament

La piràmide de la funció motora descriu els nivells jeràrquics de control del moviment, on cada nivell superior depèn de la integritat dels inferiors. La intensitat del color en la piràmide reflecteix el grau de perfecció de l'acte motor. L'execució de funcions específiques en cada nivell requereix la conservació dels nivells inferiors. Per tant, les seves alteracions només s'identifiquen si els nivells inferiors estan intactes.

Components de la Piràmide Motora:

  • Força Muscular

    És la base de la piràmide, proporcionant l'estructura per al desenvolupament de qualsevol altra funció. La seva fallada comporta debilitat muscular.

  • Coordinació Motora

    Permet estabilitzar i coordinar pensament amb acció. Components clau inclouen el cerebel, la sensibilitat profunda i el sistema vestibular. La seva alteració causa atàxia.

  • Quantitat de Moviment (Sistema Extrapiramidal)

    Regula l'amplitud i la fluïdesa dels moviments. La seva disfunció pot provocar bradicinèsia (moviment lent), hipocinèsia (moviment reduït) o hipercinèsia (moviment excessiu).

  • Funció Pràxica

    Representa el moviment més precís i els actes motors que requereixen aprenentatge, controlats per l'escorça cerebral. Requereix la integritat dels altres tres nivells de la piràmide. La seva alteració es manifesta com apràxia.

Afectació de la 1a i 2a Motoneurona: Diferències Clíniques

Comprendre les diferències en la presentació clínica és fonamental per al diagnòstic diferencial de les patologies que afecten la primera i la segona motoneurona.

Patologia de la 1a Motoneurona

La lesió de la primera motoneurona (via piramidal) es manifesta amb la següent clínica:

  • Paràlisi o Parèsia d'Extremitats

    Es refereix a la paràlisi o debilitat d'una part del cos, sovint la meitat (hemiparàlisi/hemiparèsia), amb força disminuïda però amb certa capacitat de moviment. La localització de la lesió determina la manifestació específica.

  • Trastorn del To Muscular i Reflexos

    Caracteritzat per espasticitat (músculs contrets, en tensió) i hiperreflèxia osteotendinosa, amb abolició dels reflexos cutani-abdominals i aparició del signe de Babinski. L'augment dels reflexos es deu a la incapacitat de la via piramidal d'inhibir-los inconscientment.

  • Atròfia Muscular per Desús (Tardana)

    El múscul s'atrofia progressivament per manca d'ús, no és una manifestació immediata de la lesió.

Patologia de la 2a Motoneurona

La lesió de la segona motoneurona (nervi perifèric o cèl·lula de l'asta anterior) presenta la següent clínica:

  • Paràlisi o Parèsia d'Extremitats o Cara

    Similar a la primera motoneurona, però amb característiques distintives en el to i els reflexos.

  • Trastorn del To Muscular i Reflexos

    Es manifesta amb flaccidesa (múscul"mor" o sense to), hiporeflèxia o arreflexia. El reflex cutani abdominal es conserva (ja que la via piramidal està intacta), i el reflex cutani plantar és flexor normal (no Babinski).

  • Atròfia Muscular Immediata i Fasciculacions

    L'atròfia muscular és ràpida i s'acompanya de fasciculacions (contraccions musculars espontànies i visibles), típiques de malalties com la poliomielitis.

Entradas relacionadas: