PIA, LISMI, IPREM i CET: Guia de Serveis Socials a Catalunya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB
Aplicació a Catalunya
L'aplicació es fa a través del PIA o Programa d’Atenció Individualitzada, que és l’instrument que utilitzen els Serveis Socials per determinar les modalitats d’intervenció entre les necessitats i les prestacions. Aquest inclou els aspectes socials i de l’entorn de la persona sol·licitant, la seva capacitat econòmica, les preferències, les necessitats i la disponibilitat de recursos.
Sistema de Priorització
La Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència prioritza, sempre que es pugui, la protecció de les situacions de dependència mitjançant les prestacions de serveis públics, deixant com a excepcional les prestacions econòmiques. En aquesta Llei, la seqüència de l’acord és:
- Prioritzar els serveis sobre les prestacions econòmiques.
- Prioritzar els serveis de la Xarxa pública de serveis socials a les prestacions econòmiques vinculades a l’adquisició de serveis del sector privat.
- Excepcionalment, quan no sigui possible el reconeixement d’un servei degut a la inexistència de recursos públics o privats acreditats, es proposarà la prestació econòmica per cures en l’entorn familiar, tenint en compte els requisits legals establerts en el moment de la realització del PIA.
Elaboració del PIA: Responsabilitats
L’Equip de Serveis Socials Bàsics
En els casos de les persones que viuen al seu domicili i ingressades en centres residencials privats acreditats.
El Treballador Social (TS)
Dels centres sociosanitaris, en els casos de persones ingressades en unitats de llarga estada amb proposta de continuïtat al mateix centre i que hagin superat el període de carència de 30 dies.
El Treballador Social (TS) dels Centres Psiquiàtrics
En el cas de persones ingressades a un servei de llarga estada. Es farà el PIA a les persones ingressades de forma continuada i sense previsió d’alta en aquest recurs públic (exclou persones ingressades a unitats d’aguts, subaguts i mitges estades).
El Treballador Social (TS) dels centres residencials de la Xarxa pública de serveis socials
En el cas de persones ingressades al centre en una plaça amb suport públic, d’àmbit gent gran, àmbit persones amb discapacitat i de persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.
LISMI: Llei d'Integració Social del Minusvàlid
La LISMI és la llei d'integració social del minusvàlid on estableix per a les empreses públiques i privades que tenen més de 50 treballadors, l'obligació de contractar a un nombre de treballadors amb discapacitat no inferior al 2%. Per calcular el nombre de treballadors/es de l'empresa es té en compte segons aquest tipus de contracte:
- Indefinits (temps complet o parcial) i Temporals (durada > 1 any): cada contracte té el valor d'1 treballador.
- Temporals (durada < 1 any): se segueix el càlcul següent:
- Contractes de 200 a 365 dies: cada contracte té el valor d'1 treballador.
- Contractes de menys de 200 dies: total de dies treballats/ 200 dies.
IPREM: Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples
L'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples és un índex utilitzat a Espanya per a la concessió d'ajudes, beques, subvencions o el subsidi de desocupació entre altres.
CET: Contracte entre Empresa i Centre Especial d'Ocupació
El contracte entre una empresa del mercat ordinari i un centre especial d'ocupació per a la realització d'obres o serveis que guardin relació directa amb l'activitat normal d'aquesta i per la qual un grup de treballadors discapacitats del centre especial d'ocupació es desplacin temporalment al centre de treball de l'empresa col·laboradora.