Peter Paul Rubens: Les tres Gràcies al Museu del Prado
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB
Les tres Gràcies de Peter Paul Rubens
Fitxa Tècnica de l'Obra
Autor: Peter Paul Rubens
Cronologia: Segle XVII
Estil: Barroc
Tècnica: Oli
Suport: Taula, 2,21m x 1,81m
Localització Actual: Museu del Prado (Madrid)
Tema i Iconografia
El tema de l'obra és Les tres Gràcies, representades com a tres joves nues o cobertes amb fines gases, que formen un estret cercle.
Anàlisi Formal
Les tres Gràcies mostren un preciós color de pell humana, fruit de la mescla de vermell, groc i blau, els tres colors primaris. L'obra presenta una esplèndida lluminositat. A les figures hi predominen els traços sinuosos amb la intenció d'accentuar la sensibilitat dels seus cossos rotunds.
Composició Detallada
Rubens va pintar el tema de les tres Gràcies en diverses ocasions, però només en aquesta versió les va representar segons el model iconogràfic repetit des de l'antiguitat clàssica: les tres figures entrellaçades formen un petit cercle, de manera que dues estan de perfil i una dóna l'esquena a l'espectador. Les dones, de bons palpissos i en primer pla, estan nues o bé cobreixen parts dels seus cossos amb gases, i s'aprecia una gran delicadesa en el moviment de les figures femenines que semblen a punt de començar a dansar; totes tres endarrereixen el peu dret i se sustenten amb l'esquerre. Al fons s'observa un paisatge idíl·lic amb animals pasturant. L'escena queda emmarcada per una garlanda de flors, el tronc i una branca d'un arbre i un cupido amb el corn de l'abundància vessant aigua.
Estil Artístic de Rubens
Les pintures de Rubens són fàcils de reconèixer a causa de les seves figures robustes i el seu dinamisme (tot i que «Les tres Gràcies» no sigui un quadre del tot dinàmic). Altres aspectes que predominen en les seves obres són el tractament del color, on domina la llum, molt semblant a l'estil de Caravaggio (va anar a veure obres seves i feia servir el clarobscur). Presenta un cert dinamisme característic de les seves obres, i sempre intentava equilibrar la part sensual i la part intel·lectual.
Interpretació i Significat
El tema provenia de la mitologia grega, segons la qual les tres Gràcies, filles de Zeus i de la nimfa Eurínome, eren les deesses de l'encís, l'alegria i la bellesa. Acompanyaven les divinitats Afrodita i Eros i presidien els convits, les danses i la resta d'esdeveniments socials plaents. Eren representades en forma de donzelles vestides que s'abraçaven o es donaven les mans, però amb el temps, anaren apareixent nues i portant atributs florals o musicals. La Gràcia de la dreta s'identifica amb la primera muller de l'artista, Isabella Brandt; mentre que la de l'esquerra era Helene Fourment, la segona dona que ja havia retratat anteriorment. A més de Rubens, Botticelli, Rafael i Tintoretto plasmaren en les seves pintures les tres Gràcies.
Funció de l'Obra
Es tracta d'un quadre personal, de funció decorativa i tema mitològic.