La Pesca a Espanya: Importància, Zones i Sostenibilitat

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,26 KB

La Pesca a Espanya: Importància i Evolució

La pesca a Espanya és una activitat que té gran importància, ja que és la primera potència de la Unió Europea (UE) i una de les primeres flotes de pesca mundial. A Espanya, el consum de peix és del doble que a la resta d'Europa.

Als anys 70, a causa d'un augment de la consumició de peix, la flota pesquera va créixer. No obstant això, l'increment del preu del petroli i, per tant, del combustible, va provocar que la pesca entrés en crisi, ja que els vaixells necessiten gasolina per operar.

En el cas d'Espanya, el sector s'ha especialitzat, encara que la integració a la UE ha obligat a seguir unes normes estrictes. La Política Pesquera Comuna (PPC) desenvolupa el sector pesquer seguint uns criteris de respecte pel medi ambient i la sostenibilitat dels recursos.

Actualment, no es pesquen tants peixos en quantitat, però es capturen espècies més rendibles econòmicament.

El Litoral Pesquer Espanyol i les Seves Zones

Hi ha vuit zones pesqueres a l'Atlàntic:

  • La Cantàbrica, que s'ubica a les zones de l'Oceà Atlàntic. Es captura bàsicament bacallà i lluç.
  • La Nord-oest, que és la més important tant per la quantitat com pel valor de la pesca. A més, concentra el 85% de la flota espanyola. Els ports principals són el de Vigo i La Corunya.
  • La Regió Sud-atlàntica.
  • Les Palmes (Regió Canària).
  • Huelva i Algesires.
  • El Llevant.
  • La Tramuntana.
  • La Balear.

Al Mediterrani, la temperatura mitjana és més alta que a l'Atlàntic i la salinitat és major. També hi ha poques marees i poc zooplàncton. Actualment, la pesca hi està molt exhaurida, és a dir, la pesca obtinguda és menor, per la qual cosa podríem dir que gairebé només es pesquen peixos emigrats.

En canvi, al Cantàbric i a l'Atlàntic, la temperatura mitjana és inferior, la salinitat també, i tenen molt de zooplàncton i nombroses marees. Això fa que la riquesa biològica sigui major. Per això, la major part de la flota espanyola pesca a l'Atlàntic.

Explotació dels Recursos Pesquers a Espanya

En primer lloc, hem de distingir dos conceptes clau:

  • La pesca capturada és aquella que és sotmesa a la neteja de vísceres i al seu processament.
  • La pesca desembarcada és la que queda un cop s'han fet les feines de neteja.

Dues terceres parts de la pesca desembarcada es destinen a les peixateries com a peix fresc. La tercera part restant es congela.

Podríem dir que gairebé tota la pesca obtinguda va cap al comerç intern i una petita part va cap a l'estranger. Bona part del peix es destina a fer farina per al consum animal, la sal és per al consum humà, i les algues per a la indústria química, entre altres usos.

L'Aqüicultura a Espanya: Creixement i Impacte

L'aqüicultura ha agafat molta importància en els darrers anys per així poder satisfer la demanda creixent. Actualment, el 40% dels peixos que es consumeixen al món són d'aqüicultura.

Espanya, en tenir un bon clima i molta costa, té una perspectiva favorable per al desenvolupament de l'aqüicultura. A més, compta amb tecnologies avançades. A Galícia es troben la major part de les piscifactories, on s'hi produeixen moltes truites.

La Pesca a Catalunya: Decadència i Aqüicultura

A causa de la sobreexplotació dels recursos i la poca rendibilitat, la pesca a Catalunya es troba en decadència en els últims anys.

Només unes 5.000 famílies catalanes viuen de la pesca. A més, només hi ha 13 ports de captura importants, com ara:

  • Roses
  • Tarragona
  • Blanes
  • Palamós

Les espècies més capturades són la sardina, el verat, el bonítol i el rap.

En quant a l'aqüicultura, és un sector que ha crescut molt a Catalunya. El 1992 només es produïen 15 tones de peixos, mentre que ara se'n produeixen 2.528 tones. L'aqüicultura d'aigua dolça produeix 2.000 tones de truita.

Entradas relacionadas: