Perfums: composició, classificació i elecció

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,67 KB

Perfum

Líquid aromàtic, normalment barreja hidro-alcohòlica, que desprèn un olor agradable.

Qualitat del perfum: depèn de la qualitat dels seus components i de l'harmonia de la composició. Sense harmonia no hi ha perfum.

Composició d'un perfum

Conjunt de molècules olfactives vegetals, animals, minerals i sintètiques que constitueixen el perfum.
Segons la volatilitat dels seus components distingim

3 NOTES:

  • La primera olor ha de ser agradable (notes de sortida o de cap) 15-25%
  • L'olor ha de durar i ser estable (2-3 hores) (notes de cor o de cos) 30-40%
  • Ha de persistir (notes de fons o de cua) 45-55%

Una bona composició ha de ser:

  • Potent: aconsegueix irradiar la fragància després de l'aplicació. Depèn dels mg de substància evaporada per unitat de temps.
  • Persistent: ha de durar. Ha d'estar fixada: s'afegeixen fragàncies que accentuen la persistència de l'olor.

Creació d'un perfum

El perfum és una barreja d'olors que dóna com a resultat un únic aroma. En perfumeria ha de conèixer l'olor que caracteritza a cada matèria primera, així com les seves interaccions.
Existeix un sistema de classificació i ordenació de les substàncies en famílies olfactives (cítrica, floral...)

Classificació segons l'essència i l'alcohol

De major a menor persistència: Forma perfumada Alcohol Quantitat essència
  • Extracte (Spirit de parfum) 96º 25-40%
  • Perfum (Parfum) 96º 20-25%
  • Aigua de perfum (Eau de perfum) 90º 15-20%
  • Aigua de tocador (Eau de toilette) 80-90º 7-15%
  • Aigua de colònia (Eau de cologne) 60-70º 3-7%
  • Aigua perfumada (Splash) 60-65 1-3%

Classificació segons la família de olors

Composició de famílies clàssiques:
  • Xipre: fragàncies de roure, molsa, amb notes florals de cos i cítriques de sortida.
  • Xipre floral aldehid: evoca flors d'orient.
  • Xipre afruitat
  • Xipre de cuir: nota seca, aromes animals i frescs
  • Xipre verd: nota de cap fresca i nota de cos oriental
  • Falguera: composta per molts aromes com lavanda, molsa, roure o fusta.
  • Cuirs: notes balsàmiques i de fusta (olor a tabac), afegint essència animal, fumada i de quitrà (olor cuir).
  • Ambre: Ambre floral i arbori: nota fusta matisada amb florals. Ambre floral amb espècies: espècies i aportació floral. Ambre suau: càlid. Semi-ambre-floral: notes més fresques. Floral: aroma d'una única flor, o una barreja.

Classificacions segons l'usuari

  • Perfums femenins: De dia: Aigües fresques, naturals, alegres... Notes florals. De nit: Perfums intensos, sensuals, penetrants, elegants... Notes orientals.
  • Perfums masculins: De dia: aigües de colònia fresques amb notes de lavanda i cítrics amb matisos agrestes. De nit: perfums de fusta i especiats.
  • Aigües de colònia familiars: Fragàncies fresques i naturals. Transmeten higiene. Ús després del bany; fresc i estimulant.
  • Aigües de nadó: Contenen glicerina. Transmeten higiene, naturalitat, alegria, inocència... També pot ser usada de dia per homes i dones.

Elecció d'un perfum

Abans d'escollir un perfum hem de tenir en compte que un mateix perfum no olora igual en diferents persones, depèn de diferents factors:
  • La pell: modifica l'olor del perfum.
  • Mantell hidro-lipídic: no reacciona ni es fixa igual a una pell seca que grassa.
  • Temperatura pell: augmenta l'evaporació de les substàncies, afecta més a les notes de sortida (més volàtils).
  • Relleu cutani: a la pell llisa es fixa pitjor i per tant la persistència és menor que a la pell rugosa.
  • L'alimentació: especialment alcohol i espècies.
  • Olor corporal: produït per les secrecions (suor i sèu) i depèn de l'hora del dia.

Pautas d'elecció

  • L'elecció de l'aroma depèn: Ocasió i moment del dia. De dia aromes frescs, de nit més intensos. En estiu aromes naturals i refrescants, hivern aromes forts. Estil Casual: eau de toilette o aigua de colònia. Sofisticat: perfum o aigua de perfum. Característiques físiques: edat, tipus de pells, sexe, personalitat. Provar màxim quatre aromes diferents en tires de paper. Escollir dos, provar-los sobre la pell i avaluar la seva evolució. Quan ja tenim l'aroma, escollim: Concentració (perfum, aigua de colònia...) Mètode d'aplicació (el vaporitzador és el més comú però és menys persistent que directament)

Com perfumar-se

  • Normalment s'aplica a les zones càlides del cos per a facilitar la seva evaporació (coll i canell).
  • La roba no s'ha de perfumar directament, sinó vaporitzar a 15 cm.
  • No perfumar teles sintètiques (desnaturalitzen el perfum).
  • No olorar més de 5 aromes diferents (per tant no barrejar molts aromes com desodorant, hidratants perfumades, colònia... en una persona).
  • No inspirar el perfum directament del pot.
  • No refregar el perfum una vegada aplicat, pot alterar-lo.

Perfum, moda i usuari

  • El món de la perfumeria és un gran negoci que mou molts diners i on estan implicades les firmes de moda.
  • Es generen tendències que segueixen els usuaris, molt influenciats per les campanyes de màrqueting, dirigides a diferents públics objectius: Marques de luxe: perfums de gran qualitat i envasos molt cuidats. Marques de gran consumidor: bona relació qualitat/preu. Marques comercialitzades a les farmàcies: destinades a persones preocupades per la salut. Línies blanques: es comercialitzen a les grans superfícies, semblants a les altres marques. Imitacions: olor semblant a l'original, però de menor persistència i qualitat. Perfumeria infantil: dirigides als nadons, que no ressequen i transmeten higiene amb olors fruitals o florals.

Estabilitat del perfum

Els perfums són barreges de substàncies aromàtiques que poden canviar el seu olor en determinades circumstàncies: Exposició a l'aire: els olis essencials en contacte amb l'oxigen s'oxiden i modifiquen les propietats organolèptiques del perfum. Radiacions solars: pot produir la decoloració d'alguns components, igualment alguns ingredients dels perfums produeixen fotosensibilització a la pell. Calor: el deteriorament s'accelera amb la calor. pH: el perfum és estable a pH 6-8. Presència de metall: alteren el perfum. Envasos: ha de ser de cristall, si són de plàstic el perfum pot perdre l'olor en el temps, depèn de: Gruix de plàstic Excipient del perfum Natura del plàstic Natura del perfum

Entradas relacionadas: